Evb

Livmorhalskreft screening

En Pap test, eller celleprøve, er den mest effektive screening test for livmorhalskreft. Det er ofte en del av en bekken eksamen. Regelmessig testing kan hjelpe legen finne og behandle unormale celleforandringer på livmorhalsen før de utvikler seg til kreft.

Når skal man begynne pap tester

Eksperter uenige om når er den beste tiden å begynne å ha Pap tester. Noen eksperter anbefaler at kvinner bør starte innen tre år for å bli seksuelt aktiv. Andre sier kvinner bør vente til de er 21. Snakk med legen din om når du skal begynne å ha Pap tester. Hvis du er seksuelt aktiv og vente med å ha en Pap test, er det fortsatt en god idé å ha tester for seksuelt overførbare sykdommer.

Hvor ofte å ha Pap tester

 • Kvinner yngre enn 30 bør ha Pap tester hver 1 til 2 år, avhengig av hva de og deres leger bestemmer.
 • Kvinner 30 år og eldre som har hatt tre vanlige Pap tester på rad kan kun trenger en Pap test hvert 3. år. Kvinner kan også ha en HPV (humant papillomavirus) test med sine Pap tester. Hvis Pap og HPV-tester er negative, kan kvinner ha sin Pap tester hvert 3. år. Men kvinner som er på et høyere risiko for livmorhalskreft celleforandringer eller livmorhalskreft kan fortsatt trenger testene oftere, selv om resultatene er normale.
 • Kvinner 65 år og eldre som har hatt tre vanlige Pap tester på rad og ingen unormal Pap tester i de siste 10 årene kan beslutte å slutte å ha denne testen. Når skal slutte å ha Pap tester er et personlig valg, og kan avhenge av din tidligere helse, generell helse, og risikoen for livmorhalskreft celleforandringer eller livmorhalskreft. Snakk med legen din om du bør slutte eller fortsette å ha Pap tester. Han eller hun kan hjelpe deg å avgjøre.

Det er en god idé å snakke med legen din om risikoen for livmorhalskreft celleforandringer eller livmorhalskreft. Eksperter er enige om at noen kvinner kan trenge å bli testet oftere hvis de:

 • Ble utsatt for DES (diethylstilbestrol) før fødselen (prenatal eksponering).
 • Har HIV (humant immunsviktvirus).
 • Har en historie med celleforandringer på livmorhalsen celleforandringer eller livmorhalskreft.
 • Har et svekket immunsystem. Visse forhold (som kreft) og enkelte medisiner (for eksempel cellegift) kan svekke en persons immunsystem.

Å ha HPV-vaksine endrer ikke behovet for Pap tester. Kvinner som har hatt HPV-vaksinen bør følge samme Pap test tidsplan som kvinner som ikke har hatt HPV-vaksine.

Kvinner som har hatt en hysterektomi

Blir en hysterektomi en kirurgisk prosedyre hvor hele livmoren er fjernet, og omfatter vanligvis livmorhalsen. Noen ganger livmorhalsen kan være intakt (supracervical hysterektomi). Du og legen din kan bestemme riktig screening intervall basert på din medisinske historie.

 • Kvinner uten en cervix
  • Pap testing trenger ikke å fortsette hvis livmorhalsen ble fjernet for noncancerous grunner.
  • Vanlig Pap testing bør fortsette hvis livmorhalsen ble fjernet for forstadier til endringer, men kan bli stoppet etter tre vanlige Pap tester hvis du ikke har andre videreført risikofaktorer for celleforandringer (dysplasi).
  • Vanlig Pap testing bør fortsette hvis livmorhalsen ble fjernet for livmorhalskreft.
 • Kvinner med cervix
  • Vanlig Pap testing bør fortsette til fylte 65-70 om livmoren er fjernet, men livmorhalsen er fortsatt til stede. Hvis en kvinne er usikker på om hun fortsatt har hennes cervix, bør hennes helsepersonell gjøre en gynekologisk undersøkelse for å finne ut om livmorhalsen er fortsatt til stede.

Kvinner som har gått gjennom overgangsalderen har en økt risiko for falske positive Pap testresultater. Av denne grunn kan postmenopausale kvinner med tidligere normal Pap tester rådes til å ha Pap tester sjeldnere enn hvert år.

Etter en eventuell unormal Pap test, vil legen anbefale oppfølging for å overvåke celleforandringer.

Livmorhalsen kan bli innhentet av flere forskjellige metoder under en Pap test. Noen eksperter mener at den type innsamlingsmetode kan bidra til å bestemme hvor ofte screening bør skje. Forskning på disse samling metoder fortsetter.

For mer informasjon, se emnene unormal Pap-test, Livmorhalskreft, og Pap test.