Evb

Livmorhalskreft behandling og strålebehandling

Her er hva du kan forvente når gjennomgår strålebehandling som en del av livmorhalskreft behandling.

Strålebehandling er en vanlig cervical cancer behandling, og brukes i en rekke forskjellige måter. Hos kvinner med tidlig stadium livmorhalskreft, kan det være den primære kreftbehandling, i stedet for kirurgi. Strålebehandling kan også brukes i forbindelse med kirurgi.

"Stråling er [brukt] for å være sikker på at etter kirurgisk fjerning av kreftceller, er alle celler det blir etterlatt målrettet", sier Debbie Saslow, PhD, direktør for bryst-og gynekologisk kreft for den europeiske Cancer Society.

Og for kvinner med livmorhalskreft har spredt seg til andre deler av kroppen, er strålebehandling noen ganger brukt sammen med kjemoterapi som en kreftbehandling.

Strålebehandling for livmorhalskreft: hva du kan forvente
I strålebehandling, blir høyenergistråler brukes til å ødelegge kreftcellene, og strålingen er rettet mot en bestemt del av kroppen, slik at den bare påvirker celler i det området.

Det finnes to typer strålebehandling for livmorhalskreft behandling:

 • Ekstern strålebehandling. Ekstern strålebehandling bruker en maskin som styrer strålene i bekkenet eller andre vev der livmorhalskreft har spredd seg. Denne typen kreft behandling er gitt på sykehus eller klinikk, vanligvis for fem dager per uke i løpet av flere uker.
 • Intern strålebehandling. I denne metoden blir et tynt rør fylt med en radioaktiv substans plassert inne i vagina. Med denne type livmorhalskreft behandling, vil du trenger å bo på sykehuset under behandlingen, som kan vare alt fra noen minutter opp til tre dager. Den interne strålebehandling kan gjentas et par ganger i løpet av flere uker.

Bivirkninger av strålebehandling for livmorhalskreft
Bivirkningene du vil oppleve fra strålebehandling avhenger av type, dose, og plasseringen av stråling din.

"Den viktigste bivirkningen er tretthet," sier Dr. Saslow.

Hvis du føler deg veldig sliten i løpet av kreftbehandling med stråling, bør du planlegge litt ekstra hvile. Men strålebehandling er ikke sannsynlig til at du ønsker å avbryte alt på dagsorden, og legen din vil sannsynligvis oppmuntre deg til å bli så aktiv som du ønsker.

I tillegg til trøtthet, det er andre bivirkninger av livmorhalskreft strålebehandling, hvilke du kan oppleve vanligvis avhenger av hvor strålingen var målrettet og beløpet gitt. Disse bivirkningene kan innbefatte:

 • Kvalme
 • Oppkast
 • Diaré
 • Problemer med vannlating
 • Håravfall
 • Tørr, anbud og rødlig hud
 • Vaginal tørrhet, kløe eller svie
 • Vaginal innsnevring
 • Skade på eggstokkene

Hvis du opplever noen av disse under kreftbehandling, sørg for å diskutere dem med legen din, som kan være i stand til å foreslå måter eller foreskrive medisiner for å lindre din smerte eller ubehag. Andre bivirkninger, slik som innsnevring av skjeden, kan behandles etter at du har fullført strålebehandling. Men hvis du håper å ha et barn, og strålingen vil være rettet mot eggstokkene eller bekkenet, diskutere hva som kan gjøres for å beskytte eller høste egg før du starter behandlingen, fordi eggstokk skader kan være langvarig eller permanent.

Heldigvis, med strålebehandling, vil de fleste av bivirkningene du opplever gå bort etter at du er ferdig med behandlingene. Snakke med legen din, finne ut hvilke effekter er mest sannsynlig skje, og lære hva som kan gjøres om dem på forhånd vil hjelpe deg å ha en raskere restitusjon.