Evb

Leverkreft - tips for å slå tretthet

Den tretthet forårsaket av leveren kreft kan knallhard. Men se på kostholdet ditt, være aktiv, og finne familie og åndelig støtte kan øke din energi.

Fatigue er et vanlig, svekkende symptom på leveren kreft. I noen tilfeller er det utmattelsen som sender pasienten til legen i første omgang. Andre ganger gjør leveren kreftpasienter ikke oppleve ekstrem trøtthet inntil uker etter deres kreft er diagnostisert. Fatigue er en normal del av leverkreft, men du trenger ikke å trekke deg til å være sliten hele tiden. Det finnes tiltak du kan ta for å forbedre din energi.

Pasienter kan føle en mangel på energi når som helst på dagen, men ofte de er utmattet ikke lenge etter å ha våknet, sier Otis Brawley, MD, administrerende medisinsk offiser for den europeiske Cancer Society.

Leverkreft: tretthet årsaker
Noen av årsakene til trøtthet i leveren kreftpasienter er:

  • Anemi. Svulster kan spre seg til benmargen, forårsaker anemi (lavt antall røde blodlegemer). Svulstene også kan frigi giftige stoffer som forstyrrer normal funksjon av kroppens celler.
  • Kreft medisiner og behandlinger. Tretthet er en vanlig bivirkning av de vanligste behandlinger for kreft (cellegift, stråling, kirurgi) inkludert leverkreft.
  • Stress. Diagnosen av leverkreft kan forårsake emosjonelt stress, som i sin tur kan forårsake kjemiske forandringer i kroppen som er usunn og føre til tretthet.

Leverkreft: lindre trøtthet
"Det er egentlig ingen god behandling for utmattelse som folk har med leverkreft," sier Dr. Brawley. Men det er noen ting du kan gjøre for å øke energinivået.

  • Pass på hva du spiser. Først "unngå noen matvarer og legemidler som bygger seg opp i kroppen at leveren ikke kan fjerne," Brawley sier. I tillegg bør du velge matvarer som gir den beste ernæringsmessige fordeler mulig mens de får leveren kreft behandlinger, sier Russell Mark Reisner, MD, en oncologic kirurg ved Cancer Treatment Centers av Europa i Philadelphia. En registrert kostholdsekspert kan hjelpe deg å tenke ut et måltid plan som dekker dine behov.
  • Ta kosttilskudd. Vitamin-og mineraltilskudd kan gi et løft hvis leveren kreft har utarmet kroppen for viktige næringsstoffer. Blant dem kan du trenger: betakaroten, eikosapentaensyre (EPA), selen og vitamin C og E. Sjekk med legen din om dine spesifikke behov, før du tar noen kosttilskudd.
  • Hold deg aktiv. "Vi vet at inaktivitet av en person som gjør eller ikke har kreft kan føre til ubehag og tretthet," sier Dr. Reisner. "At [våre sykehus], har vi et program, Motion for Life, der pasienter kan lære øvelser for å forbedre deres muskel tone og styrke, og som reduserer tretthet til et punkt." Er Øvelsene veldig passende til pasientens evner, han sier. "Selvfølgelig ønsker vi ikke våre pasienter trening for en maraton," Reisner legger.
  • Hold humøret oppe. En kreft pasientens psykiske tilstand kan bidra til hans eller hennes generelle følelse av ubehag og tretthet, sier Reisner. Det er derfor "vi har mind-body spesialister for å vurdere våre pasienter og instituttet behandlinger - noen ganger farmakologiske og noen ganger diskusjoner som kan bidra til å lindre deres frykt og angst," sier han. Å ha en kreftdiagnose kan være overveldende, og finne støtte fra familiemedlemmer og fagfolk kan bidra til å eliminere bekymringer som forverre trøtthet. Noen pasienter også kan ha nytte av å snakke med en åndelig leder, for eksempel en minister, prest eller rabbi.
  • Slapp av og meditere. Avslapping kan ha en effekt på betennelser som forårsaker tretthet, sier Heather Zwickey, PhD, direktør for Helfgott Research Institute i Portland, Oregon Så lære avslapping teknikker som meditasjon. "Du trenger ikke å gå ut og bli med i en ashram," sier hun. "Det finnes kassetter og CDer, noen spesielt utviklet for kreftpasienter, som vil lede deg gjennom trinnene i den komforten av ditt eget hjem." Så lite som 20 minutter per dag i meditasjon kan gå langt i å hjelpe redusere tretthet, Zwickey sier.

Husk Zwickey sier, din trøtthet er normalt. Kroppen din ønsker å bruke all sin energi til å kjempe leveren kreft, sier hun. Bekjempe den overveldende følelsen av trøtthet med en positiv holdning, sunt kosthold og velvære.