Evb

Lever godt med multippel sklerose

Hvis du navigerer livet med ms, kan et positivt sinn-set og sunne vaner gjør en stor forskjell - nå og i det lange løp.

Til folk som aldri har kjent noen med multippel sklerose (MS), er bildet som kan være mest kjent en person som er blitt deaktivert, immobile, og avhengig av andre på grunn av sykdommen. Og det er ikke benektes at multippel sklerose kan være ødeleggende. Men om du nylig har blitt diagnostisert eller har hatt MS i mange år, er det positive nyheter: "Du kan leve et fullverdig, sunt liv," sier Ben Thrower, MD, medisinsk direktør i MS Institute ved Shepherd Center i Atlanta og en klinisk instruktør i nevrologi ved Emory University. "I motsetning til det mange tror, ​​er MS ikke en dødsdom. Ikke bare er du statistisk langt mer sannsynlig å dø av kreft, hjertesykdom eller diabetes, men personer med MS ofte opprettholde et utmerket livskvalitet for tiår etter sin diagnose."

Leve et sunt liv med MS

Livet med MS kan være både annerledes og bedre enn hva du tror. Prøv å gi slipp på noen forestillingen du måtte ha om MS og fokusere energier på å leve så godt som mulig. Slik gjør du:

 • Gjør helse din første prioritet.
  Å gjøre en helse høyeste prioritet handler ikke bare om å følge en MS behandlingsregime - det handler om omsorg for alle aspekter av ditt velvære. "Se din fastlege regelmessig, og ikke ignorere andre problemer du måtte ha. Spis en balansert, næringsrikt kosthold. Reduser stress. Disse enkle trinn kan ha en dramatisk effekt på hvordan du føler deg," bemerker Dr. Thrower. For eksempel, forklarer Ann rushlo, en 45-åring nonprofit direktør leve med MS i Roma, NY,: "Min livskvalitet er stor fordi jeg har gjort en bevisst beslutning om å lytte til hva kroppen min forteller meg det. tok en stund å lære å gjøre det, men i disse dager jeg ikke be om unnskyldning for å si nei hvis jeg trenger å ta en lur eller hoppe ut på en hendelse med venner eller familie. Det er nok derfor jeg er sunnere enn noen mennesker jeg kjenner som ikke har en kronisk sykdom! "
 • Stå løpet ut.
  "Å være på en langvarig medisinering, for eksempel interferon beta [Avonex] eller mitoxantrone [Novantrone], å behandle og stabilisere MS-symptomer er svært viktig, selv om symptomene er milde," sier Thrower. "Data sterkt at jo tidligere du starter, og holde på dem, jo ​​tregere sykdomsutvikling vil være i det lange løp."
 • Komme i bevegelse.
  Eksperter pleide å tenke at øvelsen vil øke tretthet hos MS-pasienter, men nyere data tyder på det motsatte. "Regelmessig aktivitet øker energi og forbedrer humøret. Og det faktisk spiller en nervecellene rolle i hjernen, staving av noen MS-relaterte skader," sier Thrower. Det kan forklare hvorfor, i en National Multippel sklerose Society (NMSS) undersøkelse av mer enn 1000 personer med MS, sa 85 prosent at trening har en positiv innvirkning på deres liv. Hvis du er i dag ikke i stand til å trene slik du en gang gjorde, det er helt greit, det viktigste er å bevege seg så mye og så ofte du kan. "MS hindret meg fra å spille tennis og gjør trinn klasser, så jeg prøvde yoga, som NMSS anbefaler", sier Diana Westbrook, 56, en redaktør fra Richmond, Virginia. "Jeg elsker det - yoga hjelper enormt med min balanse og gange."
 • Hold haken opp.
  "De er mine første ord til nydiagnostiserte pasienter," sier Cathy Kerns. Det er fordi, som med noen kronisk sykdom, kan en god holdning gjør hele forskjellen i hvor godt du klarer å takle MS. "Studier viser at de med et positivt syn gjøre det bedre i det lange løp," sier Thrower. En av de beste måtene å forbedre humøret er å ruste deg med informasjon. "Vår frykt er mindre når vi tar deg tid til å lære," Kerns forklarer. I tillegg kan kunnskapen du å gå forbi det første sjokket av diagnosen, slik at du kan fokusere på å skape et liv som passer dine symptomer snarere enn å konsentrere ditt liv på dem.
 • Opphold fleksibel.
  Lære å rulle med slag er også viktig, spesielt ettersom tiden går. På enkelte punkter, må du kanskje bytte noen aktiviteter (for eksempel tennis for yoga, som Westbrook gjorde), eller du må kanskje finne en karriere mer egnet til dine symptomer. "Ditt liv vil forandre seg med MS", sier Kerns, "men det er best å se det som bare det -. En endring du kan takle"