Evb

Kvinner, hormoner og hjertesykdom

Østrogen gir beskyttende fordeler som kan hjelpe kvinner forsinke hjertesykdom.

Det kan se ut som om kvinner ikke får hjertesykdom fordi de har en tendens til å utvikle det senere i livet enn menn, hovedsakelig på grunn den beskyttende effekten av naturlig østrogen. Så lenge kvinner har regelmessige menstruasjoner, nyter de en betydelig, men ikke absolutt nivå av beskyttelse. Naturlig produsert østrogen er knyttet til lavere nivåer av LDL ("dårlig") kolesterol og triglyserider og høyere HDL ("godt") kolesterol. Når en kvinnes østrogen produksjonen stuper i slutten av førtiårene til begynnelsen av femtiårene, begynner hun å miste henne hormonelle fordel.
Bekymret ditt hjerte helse? Finn en kardiolog i ditt område.

For flere tiår, rådet eksperter kvinner til å ta hormonbehandling (HRT) for å beskytte sine hjerter, så vel som å lindre menopausale symptomer og styrke deres ben. Østrogen hjerte-beskyttende egenskaper så så lovende at nesten halvparten av alle postmenopausale kvinner leger tok HRT, en hastighet høyere enn for allmennheten, ifølge en studie fra 1997.

Det endret seg i 2002, da foreløpige resultater fra kvinner Health Initiative, en 15-årig forskningsprogram, forårsaket en dramatisk snuoperasjon i tenkning om HRT. Sammenlignet med kvinner som ikke tar HRT, hadde kvinner som tok prempro, en kombinasjon av østrogen og progestin, en oppsiktsvekkende 29 prosent økning i dødsfall av hjertesykdom, sammen med en 22 prosent økning i total kardiovaskulær sykdom. Disse resultatene sjokkerte helse samfunnet og forårsaket mye forvirring i allmennheten.

Men som det viser seg, er HRT historien trolig langt fra over. En gjennomgang og analyse av mange av de publiserte HRT studier nylig dukket opp i Journal of General Internal Medicine. Forfatterne påpekte mulige forklaringer på forskjeller mellom de tidligere observasjonsstudier HRT studier av kvinner som hadde valgt i samråd med legen sin, for å være på HRT og de nyere kontrollerte studier. En faktor som ser ut til å være viktig er tidspunktet for når HRT startes. De kvinnene som begynner den senere synes å være mer sannsynlig å oppleve hjerteinfarkt enn de som begynner HRT snart etter overgangsalderen. I tillegg synes mye av den økte risikoen for å oppstå i det første året HRT startes og kan skyldes en økt tendens til å utvikle blodpropp i det første året av HRT bruk.

Jeg skulle ønske jeg kunne gi kvinner mer definitive råd om dette emnet, men på dette tidspunktet forskningen er litt for inkonsekvent. Enten begynner HRT tidligere etter overgangsalderen og kanskje ved lavere doser er tryggere er ærlig ukjent på dette tidspunktet. Derfor bør enhver beslutning om å begynne HRT gjøres med din lege etter nøye vurdering av potensiell risiko og fordeler for din situasjon.

Joanne historie
"Jeg føler meg yngre nå enn jeg gjorde to år siden."
Jeg er 85 år gammel, og jeg har pulmonal hypertensjon (høyt blodtrykk i arteriene som forsyner lungene). Det kan være svært alvorlig. Da jeg gikk for å se Dr. Agatston to år siden, var jeg ikke gjør det bra. Jeg kunne ikke gå på tvers av rommet uten å bli andpusten. Jeg var overvektig, og jeg følte meg forferdelig. Han satte meg på et sunt kosthold og fortalte meg å få litt mosjon. Takket være det, har jeg mistet 40 pounds. Jeg puster mye bedre nå, og jeg kan gjøre mye mer ting. Jeg liker å gå, men jeg er ikke en unggutt. Jeg går på treningsstudio tre ganger i uken for å gå på tredemølle og gjør sykkelen. Jeg gjør så mye som jeg kan. Når jeg blir lei, slutter jeg, men jeg føler meg mye gladere og jeg ser mye bedre.

Jeg føler meg yngre nå enn jeg gjorde to år siden. Jeg pleide å spise mye sukker og mye søppel. Nå vil jeg ikke spise stekt mat, og jeg spiser ikke sukker. Jeg vil ikke holde det i mitt hus. Hvis du besøker meg, og du sukker, må du ta dine egne! Nå spiser jeg mye kylling suppe med ferske grønnsaker. Jeg tar vare på meg selv. Jeg gjør min egen shopping og min egen matlaging. Jeg er fortsatt kjører. Jeg forventet aldri å gjøre det til denne aldersgruppen. Men her er jeg, takket være en god livsstil.

Lær hvordan du kan spise for å forbedre helsen.