Evb

Kunne " smitte " egentlig skje?

Steven Soderberghs nye thriller, om en dødelig virus som truer med å drepe millioner av mennesker over hele verden, blir omtalt som "svært realistisk." men er en real-life viral pandemi uunngåelig?

7 september 2011 - Steven Soderberghs nye thriller, Contagion, har rikelig med store navn - Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Jude Law, Marion Cotillard, og Laurence Fishburne, for å nevne noen - men den virkelige stjernen i filmen isn 't på rollelisten og ikke snakker et eneste linje med dialog.

Faktisk er Contagion 's main "karakter" ikke en tradisjonell en i det hele tatt, snarere er det en dødelig influensa-lignende virus som utløser en global panikk da det truer med å utslette millioner av mennesker verden over. Kinogjengere har sett lignende trusler i filmer som 1995 er Outbreak og 2002 er 28 dager senere, men denne - som er fundert i vitenskap, ikke science fiction - kan være den skumleste ennå.

Kunne "smitte" egentlig skje?

Kort sagt, ja.

Soderbergh og manusforfatter Scott Burns gikk langt for å gjøre filmen "svært realistisk." Operating på troen på at sannheten er fremmed enn fiksjon, søkte de råd fra ulike eksperter og offentlige tjenestemenn, som alle, ifølge Burns, sa at en ekte global pandemi var "ikke et spørsmål om hvis, men når."

Soderbergh og Burns 'viktigste vitenskapelige rådgiver var Ian Lipkin, MD, direktør for Senter for infeksjon og immunitet ved Columbia University Mailman School of Public Health og et medlem av Center for Disease Control National Biosurveillance Advisory underkomité. Dr. Lipkin fungert som filmens på settet konsulent, og tilbyr råd om alt fra manus omskriver til kostyme valg til lab-protokollen. Ifølge New York Times, han selv unnfanget av filmens virus som en konsekvens av den virkelige Nipah virus som sprer seg blant malaysiske svinebønder i slutten av 1990. I likhet med Nipah virus, går Smitte "s virus til hjernen og angriper det sentrale nervesystemet. Det sprer seg fra person til person gjennom luftveiene rute - for eksempel via hosting og nysing - ligner på influensa eller Sars-viruset, som forårsaket en nær pandemi i 2002 da det smittet mennesker i enkelte 37 land i løpet av noen uker. Europa fikk ved relativt uskadd da, men Lipkin sier at vi kan ikke være så heldig neste gang.

Hva er en pandemi?

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer en pandemi som "den verdensomspennende spredningen av en ny sykdom," de viktigste ordene er "hele verden" (som spenner over flere kontinenter) og "spread" (som betyr at sykdommen er smittsom, og overføres lett mellom mennesker). Begge må være sant for en betingelse for at det å bli betraktet som en pandemi, så kreft, for eksempel, ville ikke kvalifisere seg, men et nytt influensavirus kan.

Det er viktig å merke seg at dødeligheten er ikke lenger en faktor i WHOs definisjon. Selv om noen pandemier - som den spanske influensa utbrudd, som antas å ha drept mer enn 40 millioner mennesker mellom 1918 og 1919 - er spesielt dødelig, pandemier selv er ikke iboende dødelig.

Det nyeste eksempelet av en pandemi er 2009 H1N1 influensa utbrudd, som spredte seg raskt via internasjonale reisende som bar viruset fra Mexico til en rekke andre byer. Innen et år, hadde mer enn 200 land bekreftet tilfeller.

"Det er en global verden vi lever i," Lipkin fortalte Mother nature nettverk. De samme tjenester og teknologier som har råd til oss tilgang til ulike kulturer og mennesker - internasjonal handel, luftfart, kollektivtrafikk - kan også gjøre oss sårbare for ulike sykdommer. "Alt kan raskt reise til et annet sted."

I filmen, som inkluderer informasjon. Tegning på inspirasjon fra SARS vanvidd, Soderbergh og Burns viser hvordan, i en alder av Facebook, Twitter, og en 24-timers nyheter syklus, kan feilinformasjon være like skadelig for publikum som et dødelig virus.

"Det er ikke bare sykdom som du må følge, det er hvordan sykdommen tolkes av befolkningen," Burns fortalte Comingsoon.net. "Det er mye ufiltrert innholdet i verden nå. Det er både en stor frihet og en stor fare. "

Hvordan kan vi forberede for en real-life pandemi?

"Neils Bohr sa en gang:" Det er vanskelig å spå, særlig om framtiden, "Lipkin forteller Everyday Health. Som er å si, vet vi ikke om eller når et virus kommer til å bli pandemi, så det er bare så mye vi kan gjøre på forhånd. For eksempel kan vi ikke lage vaksiner for sykdommer vi ennå ikke vet om - men vi kan endre det systemet vi bruker for å produsere og administrere dem. Og vi skal, ifølge Lipkin.

"Hvis vi skulle ha noen form for et utbrudd - eller pandemi, enda verre - i Europa, gjør vi ikke i dag har de verktøyene som trengs for å raskt rampen opp en slags strategi for å lage vaksiner og distribuere dem, "sa han til Salon.

"Vi trenger å trappe opp spillet vårt. Det trenger ikke ta seks måneder å lage, teste og begynne å distribuere en vaksine. Vi har teknologien som kreves for å gjøre dette i tre måneder. Hindringen for å gjøre det er mangel på engasjement og ressurser. "

På et mer individuelt nivå, sier Lipkin du kan beskytte mot smitte ved å opprettholde sunne vaner og strømpe ditt hjem med nødhjelp. "Hold vaksinasjoner oppdatert, vaske hendene ofte, bli hjemme hvis du er potensielt smittsom, og oppbevare mat, vann og batterier tilstrekkelige for flere dager, "Lipkin råder. "N95 masker er en god idé også."

Både han og filmskaperne håper at Contagion vil utdanne samt underholde, og muligens også tjene som et pedagogisk verktøy for offentlig helsespørsmål. "Det er ikke en dokumentar," Lipkin fortalte Salon. "Men av og store, er det en plausibel scenario - og det er også noe i veien for en wake-up call."