Evb

Kreft i skjoldbruskkjertelen iscenesettelse

Den detaljerte kreft i skjoldbruskkjertelen iscenesettelse system er en standardisert måte å oppsummere hvor stor skjoldbruskkjertelen svulst er, og hvor langt den har spredd seg.

Oppsetningen er prosessen med å finne ut om og hvor langt en kreften har spredd seg. Den stadium av kreft er en av de viktigste faktorene i å velge behandlingstilbud og forutsi sjansen for kur og langsiktig overlevelse.

Iscenesettelse er basert på resultatene av den fysiske eksamen, biopsi, og imaging tester (ultralyd, CT scan, MR, røntgen og nukleærmedisin skanninger).

Den TNM staging system
En iscenesettelse system er en standard måte for kreftomsorg teamet å oppsummere hvor stor kreft er, og hvor langt den har spredd seg. Be legen om å forklare kreft i skjoldbruskkjertelen iscenesettelse på en måte som du forstår, slik at du kan ta en mer aktiv rolle i å gjøre informerte beslutninger om behandlingen.

Det vanligste systemet brukes til å beskrive stadier av kreft er den europeiske komiteen på Cancer (AJCC) TNM-systemet. TNM-systemet beskriver tre viktige opplysninger:

  • T indikerer størrelsen på main (primær) svulst og om det har vokst til nærliggende områder.
  • N beskriver omfanget av spredning til nærliggende (regionale) lymfeknuter. Lymfeknuter er små bønneformede samlinger av immunsystemet celler som er viktige for å bekjempe infeksjoner. Celler fra skjoldbrusk kreft kan reise til lymfeknutene i nakken.
  • M indikerer om kreften har spredd seg (spredning) til andre organer i kroppen. (Det vanligste stedet for spredning er til lungene. Den nest mest vanlige nettsteder er leveren og bein.)

Tall eller bokstaver vises etter T, N og M for å gi flere detaljer om hver av disse faktorene. Tallene 0 til 4 indikerer økende alvorlighetsgrad. Bokstaven X betyr "kan ikke vurderes fordi informasjonen ikke er tilgjengelig."

For å gjøre denne informasjonen klarere, kan TNM beskrivelser bli gruppert sammen til scenen jeg gjennom stadium IV. I motsetning til de fleste andre kreftformer, er thyroid kreft gruppert i trinn på en måte som tar hensyn til både undertype av kreft og pasientens alder.

Stage gruppering for papillær eller follikulær skjoldbruskkjertelen karsinom (differensiert kreft i skjoldbruskkjertelen)
Yngre mennesker har en lav sannsynlighet for å dø av differensiert (papillær eller follikulær) kreft i skjoldbruskkjertelen. TNM stadium grupperinger for disse kreftformene tar hensyn til dette. Så, alle mennesker yngre enn 45 år med papillær kreft i skjoldbruskkjertelen, for eksempel, er scenen jeg hvis de ikke har noen fjernt spredning og stadium II hvis de har fjernmetastaser utover halsen eller øvre mediastinum lymfeknuter.

Stage gruppering for medullært thyroideakarsinom
Stage gruppering for medullært skjoldbruskkjertelen carcinoma in folk i alle aldre er den samme som for papillær eller follikulær karsinom hos personer eldre enn 45 år.

Stage gruppering for anaplastic / udifferensiert thyroideakarsinom
Alle anaplastic skjoldbrusk kreft anses stadium IV, noe som gjenspeiler dårlig prognose av denne type kreft.

Tilbakevendende kreft
Dette er ikke en faktisk scene i TNM-systemet. Kreft som kommer tilbake etter behandling kalles tilbakevendende (eller tilbakefall). Kreft i skjoldbruskkjertelen returnerer vanligvis i halsen, men det kan vises på nytt i en annen del av kroppen (for eksempel, lymfeknuter, lunger, bein). Leger kan tildele en ny fase basert på hvor langt kreften har spredd seg, men dette er vanligvis ikke så formell prosess som den originale oppsetningen. Tilstedeværelsen av tilbakevendende sykdom endrer ikke det opprinnelige, formelle iscenesettelse.

Hvis du har noen spørsmål om stadium av kreft eller hvordan det påvirker din behandling, ikke nøl med å spørre legen din. For mer detaljert informasjon om bestemte stadier av kreft i skjoldbruskkjertelen, se European Cancer Society dokument, " Hvordan er kreft i skjoldbruskkjertelen iscenesatt? "