Evb

Kreft i skjoldbruskkjertelen behandling og tennene

Stråling behandlinger for kreft i skjoldbruskkjertelen påvirke din tannhelse. Ta forholdsregler vil bidra til å unngå problemer etter behandling.

Vellykket kreft i skjoldbruskkjertelen behandling innebærer et team av medisinske fagfolk. Kreft i skjoldbruskkjertelen kirurg og endokrinolog kan virke innlysende, men det er viktig ikke å overse en annen sentral aktør: tannlegen. Behandling for kreft i skjoldbruskkjertelen inkluderer ofte stråling og stråling kan påvirke tannhelsen.

Kreft i skjoldbruskkjertelen og tannhelse: effekten
Nesten 95 prosent av alle skjoldbrusk kreft er enten papillær eller follikulær type, og deres behandling nesten alltid inneholder radioaktivt jod terapi, eller RAI. Dette betyr at flertallet av mennesker med kreft i skjoldbruskkjertelen må ta hensyn til tannhelse problemer.

Lori Wirth, MD, direktør for Head and Neck Oncology avdeling ved Massachusetts General Hospital, sier, "Stråling kan påvirke spyttkjertlene, som fører til tørr munn, eller xerostomia. Når du ikke har normal spytt, endrer den sammensetningen av bakterier - dette fører til mer dårlige bakterier og mindre gode bakterier -. I munnen, noe som predisponerer folk til hulrom "

Den europeiske Cancer Society sier at ekstern strålebehandling, eller EBR, er noen ganger brukt til å behandle mennesker med de to mer aggressive typer kreft i skjoldbruskkjertelen, medullært og anaplastic skjoldbrusk kreft. Wirth sier dental problemer kan også oppstå i den lille prosentandelen av mennesker som trenger EBR. Selv om disse typer kreft i skjoldbruskkjertelen er relativt sjeldne, folk må være klar over risikoen, slik at de kan ta de riktige forholdsregler.

Kreft i skjoldbruskkjertelen og tannhelse: hvordan å forberede
La tannlegen vet at du vil bli behandlet med stråling og finne ut om hans eller hennes erfaring med pasienter som har gjennomgått denne typen kreft i skjoldbruskkjertelen behandling. Sørg for at dine tenner og tannkjøtt er i best mulig form før behandlingen starter, dette inkluderer å sørge for at du praktiserer god munnhygiene vaner. Tannlegen kan vise deg hvor din tannstell rutine kan ha rom for forbedring og holde deg informert om hvordan vi best kan ta vare på tennene og tannkjøttet under kreftbehandling.

Prøv å ha noen eksisterende dental forhold behandles før du starter kreft i skjoldbruskkjertelen terapi. Først, kan effekten av stråling på bakterier i munnen gjøre disse problemene verre, noe som gjør dem vanskeligere å behandle i det lange løp. Sekund, helbreder kroppen din bedre når den har mindre arbeid å gjøre. Du ønsker ikke å risikere å overbelaste immunforsvaret ditt med en invasiv dental prosedyre mens det allerede hardt arbeid helbredelse fra kreft i skjoldbruskkjertelen kirurgi eller takle stråling behandlinger.

Kreft i skjoldbruskkjertelen og tannhelse: ettervern
Etter at radioaktivt jod eller ekstern stråle strålebehandling, er det noen grep du kan ta for å sikre fortsatt helse for tennene og tannkjøttet:

  • Fortsett å praktisere god munnhygiene vaner som tanntråd daglig.
  • Planlegg hyppige tannlege sjekk-ups og rengjorde.
  • Hold tannlegen underrettet om eventuelle endringer du legger merke til etter at strålebehandling, inkludert eventuelle smerter og endringer i smaken av spytt.
  • Spør tannlegen din om vanlige fluor behandlinger vil hjelpe deg.

Se tannlegen kan virke som en bottom-of-the-liste prioritet når du forbereder for kreft i skjoldbruskkjertelen behandling. Men det er et viktig skritt i retur til bedre helse mer enkelt og raskt.