Evb

Kreft i bukspyttkjertelen og fedme

Bære ekstra vekt kan øke sjansene for å få kreft i bukspyttkjertelen. Lær hvordan livsstilsendringer kan hjelpe.

Vi vet alle være overvektig kan øke risikoen for en rekke helseproblemer - alt fra høyt blodtrykk og hjertesykdommer til type 2 diabetes og hjerneslag. Det mange kanskje ikke klar over, er imidlertid at fedme kan også øke sjansene for å få enkelte typer kreft - inkludert kreft i bukspyttkjertelen.

"Kreft i bukspyttkjertelen er den femte største årsaken til kreft død, med en overlevelse på mindre enn fem prosent," sier Margaret Lewin, MD, medisinsk direktør i Cinergy Health og klinisk assisterende professor i medisin ved Weill Medical College of Cornell University i New York. "Forebygging er derfor nøkkelen."

Forskning har vist folk som er overvektige som tenåringer eller unge voksne er minst dobbelt så stor risiko for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen som de som aldri var overvektige.

Kreft i bukspyttkjertelen og fedme

Ikke bare det, overvektige individer har en tendens til å få denne typen kreft i tidligere tider enn tynnere mennesker, sier Dr. Lewin. Selv de som får vekt senere i livet er ikke immune mot ekstra fare, som fedme i en eldre alder signifikant reduserer frekvensen av overlevelse hos personer som har kreft i bukspyttkjertelen.

Plassering av fett er også kritisk. Folk som bærer mesteparten av sin ekstra vekt i sine midsections (abdomen, bryst og skuldre) er 70 prosent større sannsynlighet for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen, med forskning som viser høyere en kvinnes midje-hofte ratio, jo større er risikoen.

Hvorfor heve fedme bukspyttkjertelkreft risiko?

"Det er velkjent at overvektige mennesker - spesielt de med en høy andel av abdominal fett - er mindre følsomme for insulin enn folk med normal vekt", sier Lewin. "Med andre ord, når en person blir tyngre, må mer og mer insulin bli produsert og sirkuleres for å holde blodsukkeret normalt. Denne "hyperinsulinemia" kan bidra til opprettelsen av kreft i bukspyttkjertelen celler og raskere progresjon av kreft. "Fedme har også en tendens til å redusere immunforsvaret, legger hun til, noe som kan redusere kroppens evne til å bekjempe kreften.

Å gjøre endringer i livsstil for å redusere bukspyttkjertelkreft risiko

Med om lag to tredeler av voksne i Europa blir utpekt overvektige eller fete, er det lett å glemme hva en "normal" vekt ser ut. Men Shedding ekstra pounds er avgjørende for å redusere risikoen for kreft i bukspyttkjertelen.

Mens det er en rekke metoder leger kan bruke for å måle mengden av en persons kroppsfett, er en populær, lett-å-bruke verktøy body mass index (BMI).

Hvis det blir fastslått at du trenger å miste noen få pounds (eller mer), er en kombinasjon av å flytte mer og spise mindre viktig. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, bør voksne få minst 2,5 timer i uken med moderat intensitet trening (for eksempel rask gange) eller trene kraftig i 1,25 timer i uken (for eksempel jogging eller løping). I tillegg til cardio trening, bør styrketrening gjøres minst to dager i uken og dekker alle de store muskelgruppene. For de som allerede trener som fortsatt er overvektig, kan det være nødvendig å bruke mer tid på å se vekt-tap suksess.

Mens du trener mer hjelper brenne kalorier, mange mennesker trenger også å endre sin diett for å gå ned i vekt. Porsjonsstørrelser har ballong ut av kontroll, så det er viktig å tenke på ikke bare hva du spiser, men også hvor mye.

Du kan redusere risikoen for kreft i bukspyttkjertelen ved å opprettholde en sunn vekt. Et par enkle endringer - å legge litt mer mosjon og spiser litt mindre mat - kan gjøre en stor forskjell i din fremtidige helse.