Evb

Kreft i bukspyttkjertelen: årsaker og risikofaktorer

Selv om årsakene til kreft i bukspyttkjertelen er fortsatt i stor grad ukjent, forskning har avdekket noen ting som kan sette deg i større fare.

Vi vet ennå ikke nøyaktig hva som forårsaker de fleste tilfeller av kreft i bukspyttkjertelen. Men noen risikofaktorer er knyttet til sykdommen. En risikofaktor er noe som påvirker en persons sjanse for å få en sykdom som kreft. Noen risikofaktorer, slik som røyk, kan kontrolleres. Andre, som en persons alder eller rase, ikke kan endres.

Nyere forskning har vist at noen av disse risikofaktorene påvirke DNA av cellene i bukspyttkjertelen, noe som kan føre til unormal cellevekst og kan forårsake tumorer å danne. DNA er stoffet i hver celle som bærer genene våre - de instruksjoner for hvordan våre celler fungerer.

Men risikofaktorer ikke forteller oss alt. Å ha en risikofaktor, eller flere risikofaktorer, betyr ikke at du vil få sykdommen. Og mange mennesker som får sykdommen ikke har noen kjente risikofaktorer.

Risikofaktorer for kreft i bukspyttkjertelen

  Alder: Risikoen for denne kreftformen går opp med alderen. Nesten 90 prosent av pasientene er eldre enn 55 år. Gjennomsnittsalderen på det tidspunktet kreft er funnet er 72.

  Kjønn: Menn har denne kreftformen litt oftere enn kvinner.

  Race: African-europeere er mer sannsynlig å ha denne kreft enn er hvite.

  Røyking: Risikoen for å få kreft i bukspyttkjertelen er to til tre ganger høyere hos røykere. Omtrent 2 til 3 ut av 10 tilfeller av kreft i bukspyttkjertelen er antatt å være forårsaket av røyking. Folk som bruker snus (spytt eller tygge) tobakk er også mer sannsynlig å få kreft i bukspyttkjertelen.

  Diet: Det kan være en sammenheng mellom kreft i bukspyttkjertelen og fettrike dietter som inneholder mye rødt kjøtt, svinekjøtt og bearbeidet kjøtt (for eksempel pølse og bacon). Noen studier har funnet at dietter høy i frukt og grønnsaker kan bidra til å redusere risikoen for kreft i bukspyttkjertelen. Men ikke alle studier har funnet slike koblinger, og den eksakte rolle diett i kreft i bukspyttkjertelen er fortsatt under studien.

  Fedme og mangel på mosjon: er veldig overvektige folk mer sannsynlig å utvikle kreft i bukspyttkjertelen, som er de som ikke får mye mosjon.

  Diabetes: Kreft i bukspyttkjertelen er mer vanlig hos personer med diabetes. Grunnen til dette er ikke kjent.

  Kronisk pankreatitt: Dette er en langvarig betennelse i bukspyttkjertelen. Det er forbundet med en litt høyere risiko for kreft i bukspyttkjertelen, men de fleste med denne tilstanden ikke får kreft i bukspyttkjertelen.

  Skrumplever: Skrumplever er en arrdannelse i leveren. Det skjer hos personer med leverskader fra ting som hepatitt og alkoholbruk. Personer med skrumplever synes å ha økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen.

  Arbeid eksponering: Heavy eksponering i arbeidet til visse ting (plantevernmidler, fargestoffer og kjemikalier) kan øke risikoen for å få kreft i bukspyttkjertelen.

  Familiens historie: Kreft i bukspyttkjertelen synes å kjøre i noen familier.

  Gene endringer: Arvet genet endringer (mutasjoner) er unormale kopier av visse gener som kan overføres fra foreldre til barn. Disse endrede gener kan forårsake bukspyttkjertelen kreft og kan føre til andre problemer også. Genene som forårsaker disse problemene har blitt funnet av forskere og kan bli gjenkjent av genetisk testing.

  Mageproblemer: Å ha for mye magesyre eller ha bakterier som kalles H. pylori i mage kan øke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen.

Kan kreft i bukspyttkjertelen forhindres?
Det er ingen sikker måte til å forebygge kreft i bukspyttkjertelen på dette tidspunktet. For nå er det beste rådet for å unngå røyking, den viktigste risikofaktoren som du kan endre. Bor på en god vekt, spise et godt kosthold, og trener er også viktig.