Evb

Kosthold og IBS symptomer

Hvis du har irritabel tarm syndrom, kan det være lurt å tenke to ganger før du spiser som ost-laden pizza eller fet burger.

Hvis du har irritabel tarm syndrom (IBS) og dine magekramper opp hver gang du spiser en fet hamburger eller en stor, gooey ost pizza, er det en god sjanse det er en sammenheng mellom de to.

Årsaken til IBS er egentlig ikke kjent - det er ikke en matallergi, eller en abnormitet i fordøyelseskanalen. Men noe gjør magen rumle, krampe eller bloat, eller fører til at tykktarmen å gjøre opprør.

Hvis du er desperat å finne ut hva det kan være, begynner ved å se på kostholdet ditt.

Ibs: matvarer som trigger
Mat er naturligvis kommer til å få tarmen bevegelse - det er bare et spørsmål om hvordan tarmen reagerer på visse matvarer.

«I mange IBS pasienter, hvis de [Do] spise, deres symptomer har en tendens til å bli bedre. Tydeligvis innføring av noe inn i tarmen, og bruken av tarmen er en trigger", sier Jonathan P. Kushner, MD, en førsteamanuensis i klinisk medisin og direktør for Digestive Disease Center ved University of Cincinnati.

Det er lett å forveksle matintoleranse sett med IBS med en matallergi, men mennesker med IBS symptomer utløses av visse matvarer er ikke allergisk mot dem. Snarere fungerer maten som en irriterende i fordøyelsessystemet. Det finnes mange typer mat og mat grupper som er sannsynlig å irritere fordøyelsessystemet og forårsake IBS symptomer.

"Noen IBS pasienter skal ha komponenter av laktose eller fruktose intoleranse. Det kan være relative matintoleranse hos noen mennesker," sier Dr. Kushner. "Det kan være hvete i noen eller soya i et annet."

Ibs: matvarer for å unngå
Egg, svinekjøtt, nøtter og skalldyr er vanlige antigener - et stoff som kroppen vil reagere på, som en allergi - som kan irritere tarmen og forårsake IBS symptomer, sier Kushner.

Her er noen andre vanlige irritanter som kan være ansvarlig for å utløse din IBS symptomer:

 • Greasy eller fetende matvarer
 • Matvarer med laktose, som yoghurt, melk og iskrem
 • Matvarer med fruktose, naturlig sukker som sweetens frukt
 • Alkoholholdige eller kullsyreholdig drikke
 • Koffeinholdige mat og drikke
 • Sjokolade
 • Frukt, grønnsaker og belgfrukter (inkludert bananer, svisker, rosiner, løk, gulrøtter og bønner)

Ibs: tyggegummi og godteri
Hvis du tror at snapping sukkerfri tyggegummi eller suge på sukkerfrie drops og hard candies er en ufarlig behandling, tro om igjen. De kan være de skyldige bak noen uforklarlige IBS symptomer.

Søtningsstoffet sorbitol er funnet i en mye sukkerfri tyggegummi og drops, sier Kushner. Sorbitol kan føre til at gass og vann for å danne i tykktarmen, og gir deg IBS symptomer. "Noen som tygger mye tyggis og ha IBS symptomer kan finne det går bort hvis de slutter å tygge," bemerker han.

Ibs: en enkel oppdagelse
Det er vanskelig å forutsi hva som kommer til å utløse IBS symptomer, men det er ikke så vanskelig å finne ut om en bestemt mat som forårsaker din. "Det er verdt å eksperimentere med eliminering av noen av disse matvarene eller alle av disse gruppene og gjeninnføre en om gangen", sier Kushner. Holde en matdagbok for å sammenligne dine IBS symptomer med maten du spiser kan også hjelpe deg og legen din holde spore av triggere og bedre symptomlindring.

Mens maten ikke er ofte skylden for IBS symptomer, er det verdt en sjanse til å eliminere sannsynlige mistenkte fra kostholdet ditt, og se om IBS symptomene bedres. "Det er ikke overveldende bevis for at bestemte matvarer, hvis eliminert, vil fikse IBS pasienter," sier Kushner. Men å spille eliminering spillet kunne hjelpe noen.

Ibs: kan noen matvarer du hjelp?
Dessverre, nei. Akkurat som legene ikke kan finne matvarer som gjør trigger IBS, kan de ikke finne matvarer som lindrer symptomene, heller. "Det er ingen mat stoff som jeg vet om som legger magen," sier Kushner "Det er ingen brede anbefalinger om kosthold -. Det er prøving og feiling".

Selv om det er ingen magiske matvarer for å gjøre magen føles bedre når dine symptomer, kan du være i stand til å redusere hyppigheten av symptomene dine hvis du følger disse tipsene:

 • Spis en sunn diett av lav-fett matvarer.
 • Drikke seks til åtte glass vann daglig.
 • Spis mer hyppige, små måltider.
 • Sakte legge fiber til kosthold (enten ved å ta kosttilskudd eller spiser høy-fiber matvarer). Løselig fiber, som er i matvarer som spinat, epler og fiken, kan hjelpe med både forstoppelse og diaré. Mat rik på uløselig fiber, inkludert hele korn brød og kornprodukter, kan bidra til bulk opp avføringen hvis du har diaré. Dersom du opplever gass, har du kanskje lagt for mye fiber for fort.

Hvis du er på et tap prøver å finne ut hva som forårsaker dine IBS symptomer og finne en måte å håndtere dem, ta en titt på tallerkenen din. Du kan finne det du har lett etter det.