Evb

Kortikosteroider og Poison Ivy, eik eller Sumac utslett

Høydose reseptbelagte kortikosteroid medisiner kan redusere symptomer på en gift eføy, eik eller Sumac utslett (allergisk kontakteksem) og noen ganger redusere alvorlighetsgraden og forkorte lengden av et utslett. Disse medisinene brukes vanligvis kun i mer alvorlige tilfeller av utslett, for eksempel når det dekker ca 10% av kroppens hud eller når ansiktet, hender og kjønnsorganer er berørt. Reseptbelagte kortikosteroider er tilgjengelig som piller, kremer, geler, salver, eller skudd.

  • Kortikosteroid piller (vanligvis prednison) kan dramatisk redusere symptomene skyldes en sterk reaksjon på giften eføy, eik eller Sumac. Orale kortikosteroider generelt fungerer bedre enn andre former for disse legemidlene for giften eføy, eik eller Sumac. Og de er som regel tatt til symptomene er borte. Hvor mye medisin du tar og hvor lenge avhenger ofte av hvor raskt du søke hjelp etter at utslettet viser seg.
  • Kremer, geler og salver brukes på huden (aktuelle produkter) kan bidra til å redusere kløe og rødhet. Eksempler på topiske kortikosteroider er clobetasol (slik som Temovate), betametason (slik som Diprolene), og flutikason (eksempel Cutivate). Disse typer av kortikosteroider har ingen effekt på blemmer. Men de kan være nyttig etter blemmer har forsvunnet. De bør brukes for det anbefalte tidsrom, fordi den utslett kan dukke opp igjen hvis de blir stoppet for tidlig. Ingen av disse produktene bør brukes i ansiktet eller kjønnsorganer, fordi de kan føre til at huden blir tynn og skjør.
  • Shots of triamcinolon blir noen ganger brukt når du ikke kan ta kortikosteroid piller. Feilaktig injisert kortikosteroider kan misfarge huden og føre til arrdannelse.

Langvarig bruk av muntlig og injisert kortikosteroider kan føre til alvorlige bivirkninger, som for eksempel benskjørhet (osteopeni), bremset vekst hos barn, og økt risiko for et sår eller infeksjon. Snakk med legen din om din risiko ved bruk av disse medisinene.

Høydose lokale kortikosteroider bør ikke forveksles med over-the-counter hydrokortison kremer, geler, eller salver, som kan berolige kløe i milde tilfeller av giften eføy, eik eller Sumac utslett. Disse produktene er ikke anbefalt for alvorlige utslett. De er ikke sterke nok, og kan ikke brukes lenge nok til å jobbe. De kan synes å arbeide for en tid, men utslett ofte plutselig blusser opp igjen, noen ganger verre enn før.