Evb

Konfrontere en demens diagnose head-on

Blir diagnostisert med demens kan være skremmende, men ved å iverksette tiltak nå, kan du sikre en trygg fremtid for deg selv. Her er hva du skal gjøre.

En demens diagnose utløser ofte svært kraftige reaksjoner fra person diagnostisert. Først blant dem er frykt, sammen med bekymringer om tap av selvtillit og de langsiktige detaljer om demensomsorgen.

En persons respons avhenger delvis av hvor langt demens har kommet på tidspunktet for diagnosen. Samtidig som det øker bevisstheten om demens symptomer har ført til tidligere diagnoser, er det fortsatt mange mennesker som går inn i fornektelse - eller hvis familien er i fornektelse - og kan vente til demens har kommet betydelig før du får en diagnose.

"Hvis noen er i et veldig tidlig stadium, og virkelig kan forstå - det er helt ødeleggende, skremmende utover hva du kan aldri vite. Mange vil si at "hvis kroppen min skulle, men jeg hadde fortsatt mitt sinn, det ville være greit, men med dette vil jeg ikke engang vet hva som kommer til å skje med meg. Jeg vil ikke være i kontroll over meg lenger », sier Shawn Herz, MSG (Masters of Science i Gerontology), direktør for programmer på Los Angeles Omsorgspersonen Resource Center, et program ved University of Southern California i Los Angeles.

Vanlige bekymringer i denne tiden inkluderer frykt for:

 • Å bli en annen person
 • Tap av kontroll
 • Tap av selvstendighet, ikke liker å leve på egen hånd eller kjøring
 • Tap av verdighet
 • Å miste minner og relasjoner
 • Å være en byrde for, eller avhengig av, kjære
 • Miste den økonomiske sikkerheten du har jobbet hardt for å bygge opp for familien din

Men hvis du følte en vag følelse av lettelse da han hørte demens diagnose, ikke fortvil. Mange er lettet over å få en diagnose som forklarer demens symptomer som har vært plager dem, selv om de forstår det er ingen kur.

Hvordan takle en demens diagnose

Så ødeleggende som diagnose kan være, advarer Herz at dette er ikke tiden for å gi etter for angst og frykt. Hvis du er diagnostisert på et tidlig stadium av demens, kan du forstå hva som ligger foran - og du kan også ta en aktiv rolle i livet ditt i dag og i planlegging for fremtiden. Her er hva du kan gjøre:

 • Behandle depresjon. Hvis angst og tristhet er overveldende, kan antidepressiva hjelpe. Du kan også være lurt å søke behandling fra en utdannet mental helse profesjonell som arbeider med eldre voksne og deres familier, eller fra en tro leder.
 • Starte tidlig behandling. Det er ingen "kur" for tilstanden, men det er mye du kan gjøre for å bremse demens fremgang. Noen medisiner kan hjelpe, og du kan også dra nytte av minne øvelser og ergoterapi som kan hjelpe deg å kompensere for din nåværende tap av hukommelse og kognitive evner.
 • Ta vare på deg selv. Spis en næringsrik diett og holde seg fysisk aktiv. Sjekk inn med din lege ved behov, spesielt hvis du har andre helseplager som diabetes.
 • Organiser. Hold de tingene du trenger eller bruker oftest der de lett kan finnes. Skriv ned din tidsplan å holde deg på sporet - dette er spesielt viktig for medisiner som du tar.
 • Bli med i en støttegruppe. Bli med i en godt tilrettelagt støttegruppe kan hjelpe deg og din kjære få forberedt løpet av demens. Medlemmer av en støttegruppe kan gjøre mye for å hjelpe deg til å føle mindre alene i denne prosessen - og kan være i stand til å avlive noen av stereotypier om personer med demens og deres familier som kan legge til din frykt.
 • Forskning alternativene. Dette er en god tid for å finne ut hvilke fasiliteter, voksen barnehager, og demens sentre eksisterer i samfunnet, slik at du kan la din kjære vet om du har noen preferanser for omsorg. Dette er også en god tid til å vurdere din økonomiske situasjon for å finne ut hva du kan og ikke har råd for pleie - og å diskutere med familien din hva du vil skal skje når du ikke kan leve på egen hånd.
 • Få orden i sakene. Mens du har muligheten til å ta disse avgjørelsene, bør du ta vare på den langsiktige planlegging relatert til din familie og din omsorg. Nærmere bestemt, sørg for at du har tatt vare på disse elementene:
  • Helsevesenet fullmakt. Utpeke noen til å være ansvarlig for å gjøre alle helsetjenester beslutninger når du ikke er i stand til å gjøre det. Sørg for at personen er klar over dine ønsker.
  • Financial fullmakt. Dessverre er det mange mennesker mister evnen til å forvalte pengene sine som demens utvikler seg. Nå er øyeblikket for å nevne den personen du ønsker å håndtere dine økonomiske anliggender. En fullmakt vil gi dem muligheten til å opptre på dine vegne med banker og andre enheter.
  • Levende vil. Dette dokumentet vil la din kjære og leger vet om du ønsker noen ekstraordinære tiltak som skal iverksettes for å forlenge livet ditt, som for eksempel å bli plassert på en ventilator eller å ha HLR utføres.
  • Will. Dette vil bidra til å beskytte dine eiendeler og din kjære i tilfelle din død.
  • Samle dine papirer. Legg alle viktige papirer på et sted hvor de er enkle å finne og la de rette personene vet hvor de er. Ha en liste over viktige kontakter tall med disse papirene.

En demens diagnose kan være skremmende - men hvis du får det tidlig nok, du har fortsatt tid til å ta noen viktige beslutninger om resten av ditt liv, og, kanskje viktigst, å nyte denne tiden med din kjære og venner.

Finn mer informasjon i Everyday Health Alzheimers sykdom sentrum.