Evb

Komplikasjoner som kan utvikle seg fra sørgende

Komplikasjoner som kan utvikle seg fra sørgende omfatter depresjon, angst, selvmordstanker og fysisk sykdom. Hvis du eller noen du kjenner opplever noen av de følgende problemer, ta kontakt med en lege eller mental helse profesjonell for rådgivning, medisin, eller begge deler.

Depresjon

Depresjon er den mest vanlige tilstand som kan utvikle seg når en person er sorg. Depresjon er vanlig hos voksne som opplever en skilsmisse eller død av en ektefelle.

Høye nivåer av angst

Angst er også vanlig i løpet av sorgprosessen. Men angst kan vare lenger enn forventet. Og det kan også bli intense og inkluderer ekstrem skyldfølelse. Angst kan:

 • Gjør du føler at du mister kontrollen over følelsene dine. Overveldende frykt er også vanlig.
 • Trigger episoder av fysiske symptomer (angst angrep) som du kan forveksle med et hjerteinfarkt. Under en angst angrep, er du sannsynligvis til å ha en følelse av intens frykt eller terror, pustevansker, brystsmerter eller tetthet, hjerterytme endringer, svimmelhet, svette og riste.

Selvmordstanker

Noen ganger når sorg, folk har tanker om å avslutte sitt eget liv. Hvis du har vært deprimert eller har hatt selvmordstanker i det siste, kan du bli utsatt for å ha selvmordstanker mens sørgende.

Ring eller andre nødetater umiddelbart hvis du eller noen du kjenner vurderer selvmord.

Noen tanker om selvmord må tas på alvor. Trusselen om å gjennomføre planen er svært reell hvis en person tenker på å begå selvmord, og:

 • Har midler (for eksempel våpen eller medisiner) tilgjengelig for å begå selvmord eller gjøre skade på en annen person.
 • Har satt en tid og sted for å begå selvmord.
 • Mener at det er ingen annen måte å avslutte hans eller hennes smerte.

Fysisk sykdom

Sørgende påkjenninger kroppen, svekker immunforsvaret, og generelt gjør oss mer utsatt for sykdom, smerter, og smerter. Folk som har kroniske medisinske tilstander kan ha en gjentakelse eller en forverring av sine symptomer når de er i sorg. Voksne som mister en kjær noen ganger utvikle nye helseproblemer. Barn kan også ha stress-induserte fysiske problemer mens sørgende, tross sin ungdom og tilsynelatende elastisitet.

Post-traumatisk stress lidelse

Mennesker som opplever en traumatisk tap er utsatt for posttraumatisk stresslidelse (PTSD). PTSD er en intens følelsesmessig og psykologisk respons på en svært urovekkende eller traumatisk hendelse, for eksempel en voldtekt, overfall, naturkatastrofer, ulykker, krig, tortur eller død. Du kan utvikle PTSD symptomer umiddelbart etter en slik hendelse. Eller PTSD kan utvikle måneder eller år senere.

Symptomer på post-traumatisk stress lidelse kan omfatte:

 • Vedvarende og smertefull reexperiencing av arrangementet gjennom drømmer (mareritt) eller mens våken (flashbacks).
 • Følelsesmessig nummenhet, eller manglende evne til å føle eller uttrykke følelser overfor familie, venner og kjære.
 • Unngå noen påminnelser av hendelsen.
 • Blir lett sint eller opphisset, "på kanten", eller skvetten (årvåkenhet).

Rådgivning og medisiner (som antidepressiva og antianxiety medisiner) kan være nyttig for folk som har post-traumatisk stress lidelse.

Komplisert sorg

Komplisert sorg er et syndrom av akutt sorg og angst som varer seks eller flere måneder etter dødsfallet til en kjær. Komplisert sorg kan også kalles separasjon traumer, traumatisk sorg, eller forlenget akutt sorg.

Symptomer på komplisert sorg omfatter:

 • En opptatthet av den elskede.
 • Overdreven ensomhet.
 • Lengsel og lengsel etter den elskede.
 • Problemer med å gjøre dagligdagse ting uten den elskede.

Komplisert sorg er forskjellig fra post-traumatisk stresslidelse (PTSD). Med PTSD, er en person engstelig og redd for at den traumatiske hendelsen som forårsaket tapet vil skje igjen. I traumatisk sorg, elsket angst resultater fordi personen er søker og lengter etter hans eller hennes ett.

Hvis du eller noen du kjenner har symptomer på komplisert sorg, søke hjelp fra en profesjonell rådgiver som spesialiserer seg på sorgarbeid.