Evb

Komplikasjoner av Crohns sykdom

Alvorlighetsgraden av Crohns sykdom spår ofte alvoret av komplikasjoner du kan forvente å oppleve. Mens mange av de komplikasjoner som er oppført her kan styres med medisiner, andre, kanskje mer alvorlige komplikasjoner kreve kirurgi for å fjerne deler av tarmen rammet av sykdommen. Hvis du har blitt diagnostisert med Crohns, sørg for å planlegge regelmessige besøk med legen din for å diskutere tilstanden din og lære å håndtere det så effektivt som mulig.

Kanskje den vanligste Crohns komplikasjon er underernæring, noe som påvirker så mange som 80 prosent av Crohns lider. Fordi Crohns gjør det vanskelig for kroppen å absorbere kalorier, vitaminer og protein, er det viktig å snakke med legen din om hvordan du kan unngå underernæring og hvordan å behandle tilstanden hvis du allerede lider av det.

Intestinal blokkeringer er også en vanlig komplikasjon av Crohns sykdom. Kronisk betennelse kan føre til arrdannelse som tykner veggene i tarmen, noe som gjør det vanskelig for mat å passere gjennom. Hvis du opplever slike symptomer som oppkast, kvalme, magesmerter, kramper, alvorlig oppblåsthet, og manglende evne til å passere gass, kan du ha en blokkering, og du bør varsle lege.

Crohns sykdom øker sannsynligheten for å utvikle magesår, abscesser, og fistler, som ofte krever behandling med medisiner eller kirurgi. I svært sjeldne tilfeller kan sår fra Crohns føre til massive blødninger. Oftere, den sår borer seg ut gjennom de berørte områdene i tarmen og inn i nærliggende vev, lage tunneler som kalles fistler. Fistler kan dannes mellom forskjellige deler av tarmen, fra tarmen til andre organer (f.eks rektum til skjeden), eller fra rektum til huden utenfor. Abscesser - lommer på infeksjon som kan enten føre fistler eller resultere fra dem - krever legehjelp.

Betennelse som er ødeleggende i tarmen kan også føre til komplikasjoner i andre deler av kroppen din, inkludert dine øyne, ledd, hud og lever. Disse komplikasjonene vanligvis lette når tarmbetennelse er under kontroll, noe som understreker viktigheten av å forvalte din tilstand.

  • Øyeproblemer forbundet med Crohns inkluderer sår på hornhinnen og betennelse i iris, blodårer, og "hvite" i øynene, som kan være smertefullt og kan påvirke ditt syn.
  • Noen mennesker lider av Crohn's-relatert leddgikt, eller betennelse i leddene og ryggraden, noe som fører til smerte, hevelse og stivhet.
  • Crohns kan gjøre deg mer utsatt for psoriasis og andre hudproblemer, som for eksempel vedvarende canker sår og gjær infeksjoner i munnen. Tilstanden erythema nodosum kan forårsake ømme, røde knuter å vokse under huden. Pyoderma gangrenosum, som oftest rammer beina, er en uvanlig og behandles komplikasjon som fører til dype, smertefulle sår hud.
  • Personer med Crohns har også en over gjennomsnittet risiko for milde leverproblemer og en høyere enn normal risiko for å utvikle gallestein og nyrestein.

Inflammatorisk tarmsykdom, generelt, er knyttet til en høyere risiko for intestinale infeksjoner fra Clostridium difficile, en bakterie som forårsaker alvorlig diaré og er resistente mot mange antibiotika, noe som gjør det vanskelig å behandle. Noen studier tyder også på at folk med inflammatorisk tarmsykdom har også en økt risiko for tykktarmskreft, spesielt etter et tiår eller mer siden utbruddet av tarmsykdom og hvis tykktarmskreft går i familien.

Er du gjør alt du kan for å administrere Crohns? Finn ut med vår interaktive checkup.

Selv ikke en direkte komplikasjon av Crohns, osteoporose - en benskjørhet som kan føre til brudd - er en vanlig bivirkning av langvarig steroid bruk, steroider er ofte foreskrevet for å kontrollere kronisk betennelse.

Endelig er giftig megacolon en uvanlig, men farlig komplikasjon som setter lider med høy risiko for livstruende infeksjoner. Det innebærer utvidelse av tykktarmen og er vanligvis forårsaket av en alvorlig angrep av Crohns. Bakterier kan lekke gjennom veggen av den dilaterte tarmen inn i blodstrømmen, eller tarmen kan sprekke og spre infeksjonen til bukhulen, som krever øyeblikkelig kirurgi.

Sist: 5 februar 2008 | Siste oppdatering: 5 februar 2008