Evb

KOLS på vei oppover hos kvinner

Ikke bare er flere kvinner blir diagnostisert med KOLS, men de er også dø av lunge tilstand i større antall. Her er mer om hvordan KOLS rammer kvinner.

Tallene fra det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention tjene som en hard påminnelse. Kronisk obstruktiv lungesykdom, en progressiv puste tilstand mer kjent som KOLS, er på vei opp blant kvinner.

KOLS er en paraplyorganisasjon navn for kronisk bronkitt, emfysem, og små luftveissykdom. Alle gjør det vanskelig å puste. Historisk ble flere menn enn kvinner diagnostisert med emfysem, sier David Mannino, MD, direktør for lunge Epidemiology Research Laboratory ved University of Kentucky College of Public Health. Men det forandrer seg. I 2008, mer enn 2 millioner kvinner versus ikke helt 1,8 millioner menn, rapporterte KOLS diagnoser.

Tallene er basert på en nasjonal helse intervjuundersøkelsen forklarer Dr. Mannino, og kvinner har en tendens til å rapportere symptomer og se leger oftere enn menn gjør. Som gjør det uklart om flere kvinner får kols eller om de bare rapportere det mer nøyaktig.

"Vi kan si at flere kvinner dør av KOLS enn menn", sier Mannino. "Døde av KOLS hos kvinner passert menn i 2000." Ifølge de siste års statistikk, døde mer enn 64.000 kvinner av KOLS i 2007, sammenlignet med 60 000 menn.

KOLS hos kvinner: hvorfor økningen?

En årsak til økningen i KOLS blant kvinner er at flere kvinner har vært røyking siden 1970-tallet og 80-tallet. Røyking topper listen av KOLS årsaker. CDC statistikken kunne vist KOLS fanger opp med kvinner som har vært røyke i flere tiår. I tillegg fant en studie fra Harvard University at kvinner som røyker har større sannsynlighet for å utvikle KOLS tidligere enn menn som røyker. Til slutt, kvinner har en tendens til å få astma mer enn menn. Og astma fremstår som en stor sekundær risikofaktor for KOLS, sier Mannino.

Alvorlighetsgraden av KOLS hos kvinner synes å være på linje med menn, ifølge Mannino. Men kvinner med KOLS har en tendens til å rapportere åndenød og depresjon oftere enn sine mannlige kolleger. De samme Harvard forskere også funnet ut at tidlig debut KOLS er et større problem for kvinner enn menn. "Men det er en pågående debatt og en som trenger videre studier," Manninos sier. Til tross for disse kjønnsforskjellene, KOLS forebygging og behandling er de samme for begge kjønn.

Kvinners risikofaktorer for KOLS

Her er noen trinn kvinner bør ta for å unngå å utvikle KOLS:

  • Slutte å røyke. Ifølge US Department of Health and Human Services, kvinner som røyker er mer enn 13 ganger mer sannsynlig å dø av KOLS enn kvinner som aldri røre sigaretter. "Siden røyking er den fremste årsaken til KOLS hos kvinner, bør kvinner som røyker stoppe, og kvinner som ikke røyker ikke bør starte," Manninos sier. Snakk med legen din om produkter og programmer som vil hjelpe deg å slutte.
  • Unngå passiv røyking. Har din partner eller beste venn røyk? Be dem om å slutte. Passiv røyking kan være like farlig som å røyke selv.
  • Unngå lunge irritanter. Støv kan luftforurensning, maling spray, kjemiske gasser, og andre luftbårne irritanter bry lungene. Hvis du har ditt hjem malt eller utryddet, ikke bo i huset med vinduene lukket. Hvis du bruker rengjøringsmidler med sterk røyk, holde vinduer åpne eller bruke en vifte for å sirkulere luften. Når du lager mat, bruker eksos fan på komfyren eller knekke en nærliggende vindu.
  • Behandle astma. "Hvis du har astma, sørg for at den er godt kontrollert, "Mannino sier. Også, få en influensa skutt hvert år og holde deg oppdatert på dine helseundersøkelser.

Administrerende KOLS: livsstilsendringer for kvinner

Hvis du er diagnostisert med KOLS, vedta disse trinnene vil gjøre administrere din tilstand enklere:

  • Følg behandlingen plan. Medisiner kan lindre symptomene dine, men du må ta dem som foreskrevet. Refill dine resepter før de kjører ut og snakke med legen din hvis medisiner ikke fungerer.
  • Få hjelp. Hvis du har problemer med å finne nok energi til å kjøre daglige ærender, spør familie og venner om hjelp med ting som innkjøp av mat og matlaging. Være konkret om hvor du trenger hjelp - dette gjør det lettere for dem å kaste inn
  • Bli mer organisert. Hold elementene du bruker mest innen rekkevidde, enten det er på kjøkkenet eller badet, eller soverommet. En vogn med hjul kan hjelpe. Også, bor på ett plan i huset betyr minimal trapp-klatring, noe som kan være et problem når du har kols.
  • Søke støtte. Spør legen din om støtte grupper i ditt område, eller sjekke på nettet. Du vil føle deg mindre alene og mindre sårbar hvis du får kontakt med andre kvinner som har KOLS og deres omsorgspersoner. De kan også dele ideer for å håndtere tilstanden som vil fungere for deg også.

Hvis du tar godt vare på deg selv du kan redusere risikoen for KOLS, og hvis du allerede har det, gjøre tilstanden lettere å administrere.