Evb

Kognitiv terapi for PMS og PMDD

Kognitiv terapi har vist seg å hjelpe mennesker med depresjon og angst, så det skal også hjelpe kvinner som opplever følelsesmessige symptomer på PMS eller PMDD, ikke sant?

Mensen nærmer seg og du føler deg deprimert, humørsyk, og følelsesmessig ute av klask. Et par dager etter at mensen kommer, føler deg bedre. Høres det kjent ut? Hvis ja, så du kan ha premenstruelt syndrom (PMS) eller premenstruelt dysphoric disorder ( PMDD ).

Det anslås at opp til 85 prosent av kvinner som lider av minst ett symptom PMS, og 3 prosent til 8 prosent av kvinner erfaring PMDD, den mer alvorlige form av PMS. Dette legger opp til millioner av kvinner antas å oppleve merkbare premenstruelle symptomer.

I tillegg til medisiner og endringer i livsstil, er noen leger å anbefale at PMS og PMDD pasienter søker behandling med en mental helse profesjonell til å hjelpe takle sine følelsesmessige symptomer.

Den emosjonelle siden av PMS

De fysiske symptomene på PMS inkluderer oppblåsthet, hodepine, tretthet, og achiness i varierende grad.

Hva om emosjonelle symptom på PMS og PMDD? Symptomene varierer fra kvinne til kvinne, men kvinner med PMS og PMDD kan oppleve ett eller flere av følgende symptomer mellom tidspunktet for eggløsning og utbruddet av en periode:

  • Nedstemthet
  • Uforklarlig sinne
  • Irritabilitet
  • Humørsvingninger
  • Angst
  • Ekstrem følsomhet
  • Følelsen av å bli overveldet
  • Tilbaketrekning fra sosiale situasjoner

Hvis disse symptomene er alvorlige nok til å forstyrre daglige funksjon - som å gå på jobb eller skole - så vil de sannsynligvis bli klassifisert som PMDD.

De fleste PMS symptomer kan behandles med over-the-counter medisiner, som ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), kosttilskudd endringer, og regelmessig mosjon. Men noen kvinner trenger ytterligere behandling, slik som kognitiv terapi. Faktisk, det er bevis på at kognitiv terapi er en gunstig måte å lette premenstruelle symptomer.

Kognitiv terapi har vist seg å hjelpe folk med depresjon, angst og andre psykiske problemer som deler symptomer med PMS og PMDD. Forskere mener at kognitiv terapi kan hjelpe kvinner få et håndtak på hvordan hormonelle endringer i løpet av menstruasjonssyklusen påvirke sin tenkning og humør.

Studier har vist at kognitiv terapi kan være like effektivt som antidepressiva i å hjelpe til å håndtere PMDD, og ​​det kan også være mer effektive i å hjelpe gjenopprette emosjonelle helse på lang sikt. Og det er dokumentert at kognitiv terapi for PMS og PMDD kan bidra til å redusere angst og depresjon, og holde symptomene forstyrrer aktiviteter i dagliglivet.

Men husk at forskningen er begrenset, og noen eksperter er skeptiske til om kognitiv terapi for PMS eller PMDD er verdt prisen. Flere studier er nødvendig for å avgjøre om, og nøyaktig hvor, kan denne type terapi lette PMS og PMDD symptomer, og hvilke kvinner ville ha mest mulig.

Hvordan kognitiv terapi fungerer

Kognitiv terapi innebærer å identifisere og lære å håndtere negative tanker som kan la du deg ned og deprimert. Hvis legen mener kognitiv terapi kan hjelpe deg, be om en henvisning til en mental helse profesjonell som har erfaring behandling av pasienter med PMS eller PMDD.

I din første kognitiv terapi økten, vil du sannsynligvis snakke med terapeuten din om dine følelser og hvordan de varierer under menstruasjonssyklusen. Deretter, i vanlige terapitimer, vil din terapeut arbeide med å identifisere tankemønstre og situasjoner som utløser negative følelser. Mellom øktene, kan terapeuten be deg om å registrere dine symptomer og menstruasjonssyklus på et diagram og praksis teknikker for å hjelpe administrere dine symptomer.

I tillegg til helsepersonell typiske forslag for å håndtere PMS eller PMDD, kan det være lurt å vurdere kognitiv terapi hvis du har problemer med å få et håndtak på din emosjonelle symptomer. Ved å lære nye måter å tenke, føle og oppføre seg gjennom kognitiv terapi, kan du begynne å gjenkjenne triggere for PMS og PMDD følelsesmessige symptomer.