Evb

Kognitiv atferdsterapi for å slutte å røyke

Kognitiv atferdsterapi er en kortsiktig terapi som kan hjelpe deg å fokusere på problemene rundt røyking og hjelpe deg å slutte.

Hvis du er som mange røykere, sigaretter bidra til å avlaste stress og lette deg gjennom oppturer og nedturer i hverdagen. Det er derfor du kan være motvillige til å slutte å røyke - av frykt for at de ikke vil være i stand til å håndtere stress med å slutte, eller avtale med stressende situasjoner generelt. Legg til andre selvødeleggende tanker som "Skaden er gjort, hvorfor skal jeg slutte å røyke nå,?" Og du har en rekke hindringer som kan holde deg fra å slutte å røyke.

Men hva hvis du kan komme til roten av disse tankene og lære å takle stress på andre måter? Kognitiv atferdsterapi er en psykoterapi teknikk som fokuserer på å identifisere negative tanker og utvikle nye måter å tenke på situasjoner. Den kombinerer to tilnærminger, kognitive og atferd terapi, og er ansett som en kortsiktig form for psykoterapi. For de som ønsker å slutte å røyke, kan kognitiv atferdsterapi være en fin måte å nå dette målet.

Hvordan kognitiv atferdsterapi fungerer

Kognitiv atferdsterapi innebærer å arbeide med en utdannet terapeut å snakke om problemer og lære måter å takle følelser, i enten individuelle eller gruppearbeid. Fokuset er på dagens problemer, ikke på fortiden.

Terapeuten understreker identifisere forvrengt og negative tankemønstre, og gjenkjenne og endre uhensiktsmessige oppfatninger. Klienter lære å håndtere stress og unngå usunne tanker og atferd. De er vanligvis gitt "oppdrag" å gjøre mellom øktene som en måte å praktisere det de lærer.

Kognitiv atferdsterapi kan hjelpe folk håndtere en rekke emosjonelle helse og atferd problemer, inkludert:

  • Depresjon
  • Angst
  • Stemningslidelser
  • Fobier
  • Spiseforstyrrelser
  • Rus

Kognitiv atferdsterapi er en målrettet og problem-fokusert form for terapi. Klienter lære rasjonell tenkning og selv-rådgivning ferdigheter. Antall økter er vanligvis begrenset, med et gjennomsnitt på 16 økter for alle typer problemer.

Kognitiv atferdsterapi for å hjelpe en person slutte å røyke

Når en person bruker kognitiv terapi for å hjelpe slutte å røyke, er det fokus på:

  • Øke pasientens tillit til sin evne til å slutte å røyke
  • Utforske noen ambivalens om å slutte
  • Lære måter å takle stresset, og oppfordrer til å røyke

Du vil bli lært opp til å være på vakt for negative tanker som "jeg vil aldri være i stand til å slutte å røyke" eller "Hva er vitsen med å slutte nå?" Terapeuten vil arbeide med å utvikle tiltak for å disse tankene, og praktiserer du har dem slik at de blir nesten automatisk. Målet er å endre tankemønstre slik at nye, friske mønstre erstatte eldre, destruktive seg. Du vil også lære å skille mellom realistiske og urealistiske tanker og å øve ferdigheter rettet mot å endre tanke-og handlingsmønstre.

Kognitiv atferdsterapi: Studier viser resultater

Kognitiv terapi er noen ganger brukt med antidepressiva Zyban (bupropion) eller nikotin erstatning terapi. Flere studier har også vist at kognitiv terapi kan hjelpe folk slutte å røyke, selv uten bruk av medisiner eller nikotin erstatning.

En studie sammenliknet kognitiv terapi med telefon-baserte generell støtte. På 20 uker forbi dato for røykeslutt, var røyking avholdenhet 45 prosent for de i kognitiv atferdsterapi gruppe, men bare 29 prosent for de i telefon støttegruppe. En annen studie som involverer utvidet terapitimer over en 40-ukers periode funnet at høye røyking avholdenhet priser ble opprettholdt gjennom en toårsperiode.

Finne en kognitiv terapeut

Det finnes en rekke måter å finne en kvalifisert terapeut. The National Association of Cognitive-Behavioral terapeuter har en database med terapeuter som er sertifisert i kognitiv terapi. Du kan også kontakte psykologi avdeling ved et lokalt universitet for å se om de har en klinikk eller en henvisning service. I tillegg, legen din, samfunnet psykisk helse sentre, psykisk helse spesialister, sykehus psykiatri avdelinger og sosiale tjenester kan være i stand til å henvise deg til en kvalifisert terapeut i ditt område.

Sørg for å spørre terapeuten om hans eller hennes opplæring og behandling tilnærming. Bestem hvor mange økter vil være nødvendig og hvor hyppig de vil bli. Spør også om avgiften planen. Det er store variasjoner i kostnadene. Noen terapeuter og klinikker har en glidende gebyr skala, andre har satt avgifter. Sjekk med din arbeidsgiver og forsikringsselskapet carrier å se om en del eller alle av kostnadene vil bli dekket.

Fordeler og ulemper med kognitiv atferdsterapi

Store fordeler med å bruke kognitiv atferdsterapi er den innsikten opparbeidet og tillit som øker ferdighetene lært i løpet av behandlingen, sammen med dens evne til å hjelpe deg å slutte å røyke. Teknikkene kan også hjelpe deg å holde fra å erstatte sigaretter med mat og dermed unngå vektøkning når du sluttet å røyke.

Den store ulempen til kognitiv atferdsterapi er prisen, spesielt hvis du trenger behandling over lengre tid, og øktene er ikke dekket av forsikringen din. Det kan være vanskelig å finne en terapeut opplært i kognitiv atferdsterapi, spesielt hvis du ikke bor i et større byområde.

For noen røykere som ønsker å slutte, kan kognitiv atferdsterapi være svaret som vil hjelpe dem å lykkes, enten på egen hånd eller sammen med andre stop-smoking metoder.