Evb

Koblingen mellom proteser og oral kreft

I motsetning til hva du kanskje har hørt, dårlig tannhelse, ikke gebiss, kan forårsake kreft i munnhulen.

Kombinasjonen av tobakksbruk og tung drikking av alkohol er den viktigste årsaken til mange typer hode og nakke kreft, inkludert kreft i munnhulen. Studier i det siste har antydet at dårlig tannhelse kan være en av årsakene til kreft i munnhulen. En fersk stor gjennomgang av 924 hode og hals kreftpasienter i Europa og 2286 pasienter i Latin-Europa antydet at en dårlig forfatning av munnen, inkludert manglende tenner, synes å være knyttet til en høyere rate av oral kreft og andre hode og nakke kreft.

Proteser: Sannheten om falske tenner
Ikke riktig å ta vare på tennene og tannkjøttet over mange år kan føre til at du mister tenner og trenger proteser. Dårlig tilpassede tannproteser kan felle stoffer som tobakk og alkohol mellom proteser og munnen og være en kilde til langvarig irritasjon og betennelse. Men gjør de falske tenner seg selv føre til kreft i munnhulen? Sannsynligvis ikke, ifølge Centers for Disease Control. Selv om dårlig tilpasset proteser har blitt nevnt som en årsak til kreft i munnhulen i det siste, har de fleste nyere studier ikke funnet økt risiko for kreft i munnhulen i protese wearers.

Forklarer William M. Lydiatt, MD, direktør for hode og nakke kreft kirurgi ved University of Nebraska Medical Center, "Poor oral hygiene over en lang periode, 30 eller 40 år, kan være en årsak munnhulekreft. Dette er på grunn av kronisk betennelse. dårlig tilpassede tannproteser kan bidra til denne betennelsen, men de gjør ikke i seg selv føre til kreft i munnhulen. "

Den kronisk betennelse og kreft i munnhulen tilkobling
Når kroppen din reagerer på irritasjon eller infeksjon, produserer immunsystemet stoffer som bidrar til å bekjempe infeksjoner og reparere skadede celler. Denne prosessen kalles betennelse og over en kort periode, kan det være gunstig. Betennelse over en lang tidsperiode kalles kronisk inflammasjon, og som kan forårsake skade på cellen. Mesteparten av tiden disse cellene dør eller blir reparert av immunsystemet ditt. Endringer i disse cellene kalles "mutasjoner", og hvis de begynner å vokse for fort for kroppen å reparere dem, kan de bli kreftceller. Jo lenger betennelse varer, jo større er sjansen for at cellene vil bli kreft.

Kronisk tannkjøttsykdom har nylig blitt assosiert med kreft i munnhulen. Gum sykdom er forårsaket av en kombinasjon av bakterier og virus. Siden vi vet at kroniske infeksjoner i andre områder av kroppen som mage, lunger og tykktarm kan føre til økt risiko for kreft, er det ikke overraskende at orale infeksjoner som fører til kronisk betennelse kan øke sjansene for å få kreft i munnhulen.

Beste tips for protese wearers
Protesene vil ikke føre til kreft i munnhulen, men dårlig tilpassede tannproteser og dårlig munnhygiene over lang tid kan føre til irritasjon, infeksjon, og betennelse som har vært assosiert med kreft i munnhulen. For å begrense risikoen for kreft i munnhulen:

  • Avstå fra tung alkoholbruk.
  • Ikke bruk tobakk i det hele tatt.
  • Har protesene sjekket av tannlegen din regelmessig. Husk at løse eller dårlig tilpasset proteser øke risikoen for infeksjon og betennelse.
  • Rengjør daglig. Alle protese wearers bør ta sine proteser ut om natten og vask og skyll dem hver dag.

Hvis du følger disse retningslinjene, vil du ikke trenger å bekymre deg for proteser bidrar til kreft i munnhulen.