Evb

Kne deler og knesmerter

Kneet er en kompleks del av anatomien din. Når en eller flere av delene blir skadet, kan du føle deg forskjellige typer av knesmerter.

Ved første øyekast kan kneet ligne en enkel hengsel, lik den som gjør at en dør å svinge åpen og lukket. Men kneet er langt mer kompleks enn som så. Leddet kan gjøre vri og snu bevegelser, og det gjør at beinet til å holde oppe vekten av kroppen din.

Kneet inneholder også mer bevegelige, interaktive deler enn du kanskje har innsett. Og på grunn av alle disse faktorene, kan mye gå galt med ulike områder av felles å forårsake knesmerter. La oss ta en nærmere titt på anatomien i kneet.

Anatomy of knesmerter: en oversikt over et kne

To store bein og et lite bein møtes i kneet. I leddet, møter den nederste enden av lårbenet (femur) den øverste enden av skinnebenet (tibia). Jo mindre bein er at kneskålen (patella). Kneskålen hviler mot et spor i enden av femur, i hvilken den kan bevege seg rundt.

Hvert av disse ben har et beskyttende belegg av vev kalt brusk. Knoklene er i konstant bevegelse rundt hverandre i et lite område, men den glatte brusk gir demping og tillater dem å gli rundt enkelt. Disker av vev kalt menisci funnet mellom femur og tibia også hjelpe absorbere pounding kneet tar når du gå og løpe.

Problemer som kan påvirke disse vev er:

  • Slitasjegikt. Dette fører til at beskyttende brusk å vokse tynn og grov, forlater bein i leddet med mindre beskyttelse. Kan skjelettet bli skadet, og gåing kan føre til smerter i kneet.
  • Menisk. Du kan rive en menisk hvis du slår kneet feil vei mens du legger vekt på det, så mens plutselig vridning i en atletisk sport. Det kan føre til mild eller alvorlig knesmerter og kan føre til at kneet til å bli "stuck" mens du flytter den.

Flere myke vev er også forbundet rundt kneet. Disse inkluderer en sene som fester dine quadriceps muskler til kneskål og fire leddbånd. Disse leddbånd feste femur og tibia til hverandre. Den mediale og laterale sikkerhet leddbånd er funnet på sidene av kneet, og de fremre og bakre korsbånd på kryss og tvers av hverandre inne i kneet.

Problemer som kan påvirke disse strukturene er:

  • Sene problemer. En sene kan bli smertelig betent hvis du gjentar en etappe bevegelse for mange ganger. En sene kan også bli revet. Hver av disse skadene, ikke overraskende, kan føre til smerter i kneet. En full sene rive kan også gjøre det vanskelig å bevege beinet.
  • Iliotibial bandet syndrom. Annen kilde til knesmerter kan være iliotibial band. Dette er et tykt bånd av vev som renner ned langs siden av låret til der den festes nær kneet. Når det glir fram og tilbake over utsiden av kneet under en aktivitet som løping, kan det bli irritert. Du vil typisk føle smerte for like på utsiden av kneet under eller etter den fysiske aktivitet.
  • Ligament problemer. Direkte traumer til kneet, for eksempel fra kontaktsport, kan rive et ligament. Så kan skiftende retninger raskt under en sport. Avhengig av hvilken ligament er skadet, kan det hende du har smerter, samt en følelse av ustabilitet i kneet.

Uansett hvilken type knesmerter du har eller hvilke spesifikke deler av kneet er berørt, må du oppsøke lege for å få riktig diagnose og behandling for å hindre ytterligere skade.