Evb

KLL er vente-og-se leukemi

Kronisk lymfatisk leukemi er forskjellig fra andre typer leukemi. Fordi det utvikler seg langsomt, kan du være i stand til å sette av behandling.

Kronisk lymfatisk leukemi (KLL), en av de fire typer leukemi, starter med en endring i en enkelt celle, kalles en infeksjon-fighter en lymfocytter. I motsetning til andre former for leukemi, er CLL mest vanlig hos voksne, spesielt de over 50 år. CLL utvikler seg svært langsomt og har de beste overlevelse odds av alle leukemi. Mange pasienter er i stand til å håndtere sykdommen symptomer og utsette behandlingen.

Kronisk lymfatisk leukemi symptomer

Selv tegn på kronisk lymfatisk leukemi utvikler seg sakte. "Noen pasienter lære de har KLL etter en periodisk helseundersøkelse og laboratorietester," sier Barton A. Kamen, MD, PhD, executive vice president og administrerende medisinsk offiser av leukemi og lymfom Society. En første tegn kan være en forstørret lymfeknute i halsen, armhulen eller lysken. Generelt, er CLL ikke en kreft der symptomene rammet raskt og med stor kraft, sier han.

Til slutt kan du oppleve symptomer på dette leukemi. Du kan:
  • Tire lettere. Dette er fordi pasienter har mindre energi når de CLL-berørte cellene begynner å tallmessig friske røde blodceller.
  • Føler kortpustethet under normale aktiviteter. Dette kan også være på grunn av et lavere antall røde blodlegemer, og disse er de cellene som frakter oksygen.
  • Har en hoven milt. De KLL celler kan hope seg opp i både lymfeknuter og milt.
  • Opplev tilbakevendende hudinfeksjoner. Når KLL celler bygge opp i benmargen (som er der blodceller lages), kan det føre til hudinfeksjoner eller flere infeksjoner i andre kroppsdeler.

Vaktsom venter og KLL behandling

Ikke alle KLL pasienter trenger behandling umiddelbart, avhengig av stadium av sykdommen, kan det hende at leger råder deg til å vente å se hvordan det utvikler seg.

"Det er noen ganger kalt" vaktsom venter ", sier Dr. Kamen, og bemerker at mens noen KLL pasienter er i stand til å velge den ur-og-vente-metoden, kan andre pasienters sykdom fremgang raskere og nødvendiggjøre mer aktiv behandling.

Vaktsom venter fornuftig for "pasienter med ikke-progressive eller saktevoksende sykdom og symptomer. Den lar pasienten for å unngå bivirkninger før behandlingen er nødvendig," Kamen forklarer.

Pasienter som velger vaktsom venter tilnærming må planlegge regelmessige legebesøk og holde tritt med laboratorietester, slik at deres leger kan overvåke sykdommen. Kamen sier pasientene må kanskje starte behandling når:
  • Antallet KLL celler pigger til mye høyere nivå.
  • Antallet ikke-kreftceller faller bratt.
  • Lymfeknuter blir hovne.
  • Milten blir hoven.

Et annet symptom som tyder på at det er på tide å starte behandling er tretthet. En pasient kan ikke være i stand til å delta i normale daglige aktiviteter på grunn av tretthet forårsaket av det lavere antall røde blodlegemer.

Risiko for å forsinke KLL behandling

Kamen sier at hvis pasienter forsinke behandlingen for lenge, kan de ikke få den beste kontroll over sykdommen sin. På den annen side kan behandlingen starter for tidlig forårsake unødvendige bivirkninger av kjemoterapi stoffer selv, slik som kvalme, håravfall, og en høyere risiko for infeksjoner. "Avhengig av hvor sunn du er og hva din reaksjon på medisinen, er det alltid en sjanse til å gjøre mer skade enn godt," Kamen forklarer.

Vedlikeholde testing tidsplan samt jobbe tett med din medisinske team vil gi deg beskjed når tiden er inne for å starte behandling.