Evb

Klassifisering av Parkinsons sykdom

Parkinsons sykdom og parkinsonisme

Parkinsons sykdom er oppkalt etter Dr. James Parkinson, som i 1817 først beskrev funksjonene i denne sykdommen. Funksjoner på Parkinsons sykdom inkluderer tremor, langsomme bevegelser (bradykinesia), og stive muskler (stivhet). Personer med parkinsonisme kan ha Parkinsons sykdom eller annen sykdom med lignende symptomer.

Andre tilstander og sykdommer som forårsaker parkinsonisme kan også forårsake symptomer som ikke er sett med Parkinsons sykdom. Disse forholdene kan bli behandlet annerledes enn Parkinsons sykdom. I motsetning til Parkinsons, noen forhold som forårsaker parkinsonisme er reversible.

  • Parkinsonliknende pluss syndromer er en gruppe lidelser preget av degenerasjon av nerveceller i ulike deler av hjernen. De omfatter progressive supranuclear parese (PSP), corticobasal degenerasjon (CBD), og flere system atrofi (MSA), blant andre. Parkinsonliknende pluss syndromer har parkinsonistiske funksjoner samt funksjoner som ikke er assosiert med Parkinsons sykdom. Disse syndromer vanligvis reagerer dårlig på levodopa eller dopaminagonister.
  • Sekundær eller symptomatisk parkinsonisme beskriver syndrom av parkinsonisme når den forekommer som et resultat av en identifiserbar årsak. For eksempel kan visse medisiner, hjernesvulster, slag, infeksjoner (slik som encefalitt), og giftstoffer (for eksempel karbonmonoksid eller mangan) forårsake sekundær parkinsonisme.

Stadier av Parkinsons sykdom

Det kan være nyttig for personer med Parkinsons sykdom og deres familier til å bli kjent med noen av måtene sykdommen er beskrevet. Eksperter beskriver symptomer og stadier av sykdommen annerledes.

Parkinsons sykdom og til er beskrevet så tidlig, moderat eller stor.

  • Tidlig sykdom beskriver scenen når en person har en mild tremor eller stivhet, men er i stand til å fortsette arbeidet eller andre normale daglige aktiviteter. Dette refererer ofte til en person som har nylig blitt diagnostisert med Parkinsons sykdom.
  • Moderat sykdom beskriver scenen når en person begynner å oppleve begrenset bevegelse. En person med moderat Parkinsons sykdom kan ha en mild til moderat skjelv med langsomme bevegelser.
  • Avansert sykdom beskriver scenen når en person er betydelig begrenset i sin virksomhet, til tross for behandling. Daglige endringer i symptomer, medisin bivirkninger som begrenser behandling, og tap av selvstendighet i dagliglivets aktiviteter er vanlig. En person med avansert Parkinsons sykdom kan ha betydelige endringer i holdning og bevegelse, tale problemer, og hyppige endringer i bevegelse.

Parkinsons sykdom kan også beskrives ved fem trinn:

  • Stage I: Symptomer påvirker bare den ene siden av kroppen.
  • Stage II: Begge sider av kroppen er berørt, men holdning forblir normal.
  • Stage III: Begge sider av kroppen er berørt, og det er mild ubalanse i stå eller gå. Men personen forblir uavhengig.
  • Stage IV: Begge sider av kroppen er berørt, og det er invalidiserende ustabilitet når du står eller går. Personen i denne fasen krever betydelig hjelp.
  • Stage V: Alvorlig, fullt utviklet sykdommen er til stede. Personen er begrenset til en seng eller stol.

Medisinske fagpersoner kan referere til denne skalaen når man diskuterer sykdommen og beslutninger om behandling.