Evb

Kjører Crohns i familien din?

Det tar en viss "perfekt storm" av Crohns risikofaktorer for å utvikle sykdommen. Finn ut hvilken rolle en familiehistorie med Crohns kan spille i ditt liv.

Det er fortsatt mye vi ikke vet om inflammatorisk tarmsykdom (IBD) kalt Crohns, inkludert de nøyaktige årsakene. Forskere har funnet ut at det er en rekke av Crohns risikofaktorer på jobben, slik som røyking, miljø, endringer i immunsystemet ditt, og din etniske bakgrunn. Men den viktigste Crohns risikofaktor synes å være en familie historie av Crohns.

Ifølge estimater fra Crohns sykdom av National Institutes of Health, ca 5 prosent av barn med én forelder som har en IBD som Crohns vil utvikle sykdommen. En statistikk særlig fokus på den rollen gener spiller i utviklingen av Crohns: Når en enegget tvilling får Crohns sykdom, er sjansen 50 prosent at den andre tvillingen vil ha det, mens sannsynligheten for begge nonidentical tvillinger blir berørt er 5 til 10 prosent.

De fleste tilfeller av Crohns er diagnostisert relativt tidlig i livet, mellom 15 og 35 år. Men selv spedbarn i sine første månedene kan ha IBD, sier Melvin B. Heyman, MD, MPH, professor i pediatri og direktør for pediatrisk inflammatorisk tarmsykdom program ved University of California, San Francisco. Fordi tidlig diagnose er viktig for å begrense skadene Crohns sykdom kan gjøre, vel vitende om at du har en familiehistorie med Crohns kan sette deg på vakt for sine faresignaler.

Familiehistorie med Crohns: handling trinn

Til tross for familiens link, er det viktig å huske at det å ha en Crohns familie historie betyr ikke automatisk at du vil utvikle sykdommen. Selv har genene ikke bestemmer en diagnose. Ifølge NIDDK, synes det å ta et samspill av flere faktorer til å utløse sykdommen. Og om du ikke kan endre herkomst, ett skritt du kan ta for å redusere risikoen, er å ikke røyke (røyke en gang du har Crohns antas å gjøre fakler mer alvorlig også). Faktisk, ifølge forskere fra Kings College London School of Medicine i England, kan røyke omtrent dobbelt noe Crohns familie risiko du måtte ha.

Hvis du ikke har en Crohns historie i familien din, er ett spørsmål du måtte kjempe med om å vurdere tidlig testing for å se etter sykdom. Dr. Heyman anbefaler venter på symptomer skal vises før du starter screening prosessen. Her er hva du skal se etter:

 • Magekramper
 • Kronisk diaré
 • Fatigue
 • Tap av matlyst
 • Vekttap
 • Feber
 • Forstoppelse
 • Leddsmerter
 • Blodig avføring
 • Rektal blødning
 • Smertefull avføring

Selv om mange av disse symptomene kan signalisere andre woes, hvis du har en Crohns slektshistorie og du gjentatte ganger opplever mange av de faresignaler, snakk med legen din om risikoen din og når du skal begynne å teste. Diagnostisering Crohns innebærer vanligvis lab tester på blod-og avføringsprøver samt bildediagnostikk, for eksempel en koloskopi, som la legene se kolon.

Enkelte gener med en mulig kobling til Crohns har blitt identifisert, men genetisk testing er ennå ikke tilgjengelig for den generelle befolkningen, sier Heyman. Men forskning fortsetter å identifisere gener stede hos personer med Crohns sykdom å bedre forstå sykdommen og se etter en kur.