Evb

Kjønnshår lus: hva de er, hvordan de sprer

Kjønnshår lus, også kjent som "krabber," er kløende og svært smittsom. Det er viktig å behandle lus - samt klær og sengetøy - for å unngå å spre dem.

Lus er et vanlig angrep som har blitt påvirke mennesker over hele verden i hundrevis av år. Kjønnshår lus, også kalt krabber, er like smittsomt som andre typer lus, for eksempel hodelus. Disse små insekter som lever i kjønnshår og legge egg, noe som åpner for ytterligere angrep. Noen seksuell kontakt med en smittet person betyr at du vil bli smittet med kjønnshår lus også.

"Kjønnshår lus er en parasitt. Kjønnshår lus, i motsetning til andre typer av humant lus, ligge i skam områder, selv om de kan komme inn i øyevipper eller bryn," sier Jennifer A. Shuford, MD, direktør for anvendt vitenskap ved Medical Institute for Sexual Health i Austin, Tex

Kjønnshår lus kan smitte ved intim, hud-til-hud kontakt, og kanskje til og med gjennom kontakt med forurensede sengetøy og klær, ifølge Shuford. "Det er noen bevis for at lus kan spres gjennom disse andre måter, men mesteparten av tiden er det spores til direkte menneskelig kontakt."

US Centers for Disease Control and Prevention, holder ikke styr på kjønnshår lus tilfeller, sier Shuford, men hun påpeker at fra studier som kjøper detalj hvor mange som medisin for å behandle kjønnshår lus, er det om lag tre millioner nye tilfeller hvert år i Europa. Men mange mennesker ikke søker behandling, så det kan bli enda flere tilfeller der ute.


Related: få fakta rett om kjønnssykdommer

Risikofaktorer for kjønnshår lus infestation

Folk som er i faresonen for kjønnshår lus omfatte personer som:

  • Har mer enn en sex partner
  • Berøre kjønnsorganene til en smittet partner
  • Har sex som ungdom
  • Bruk håndklær eller slitasje klær brukt av en smittet person
  • Sover i samme seng som en smittet person

Symptomer på kjønnshår lus infestation

Det er vanligvis ikke nødvendig å gå til en lege for å høre at du har kjønnshår lus fordi de forårsaker merkbare symptomer og er ganske lett å få øye på. Vanlige tegn på et kjønnshår lus infestation inkluderer:

  • Vedvarende kløe under kjønnshår
  • Kløe som øker om natten (når lus er biting og fôring)
  • Å se insekter krypende gjennom kjønnshår (de kan være hvit eller lys grå i fargen, eller mørkere brun)
  • Små hvite egg i kjønnshår
  • Sår eller merker i underlivet fra biter eller for mye skrape

Komplikasjoner og helseproblemer forårsaket av kjønnshår lus

Kjønnshår lus sjelden medfører noen vesentlige helseproblemer eller komplikasjoner hvis de går ubehandlet, men kløe kan bli stadig verre og mer ubehagelig. Hvis en person riper for mye og sår oppstår på området, kan en infeksjon utvikles som ville kreve behandling.

Kjønnshår lus behandling og forebygging

Uten behandling vil kjønnshår lus fortsette å mate ut av vedkommendes blod og holde legge egg. De vil ikke gå bort med tiden og må være grundig og fullstendig behandlet, eller symptomer vil fortsette. Barbering kjønnshår er ikke en effektiv måte å behandle kjønnshår lus.

Vanligvis to kurs av en over-the-counter lus behandling vil ta seg av problemet, sier Shuford. OTC lice behandlinger er tilgjengelig i kremer, sjampo, gele, og mousse, og noen vanlig tilgjengelige merkevarer inkluderer RID, A-200, og Nix. Selv etter behandling med ett av disse produktene, kan egg (kalt nits) holde seg til kjønnshår, en fintannet kam eller negler kan brukes til å fjerne dem. Det er sterkere reseptbelagte versjoner av disse behandlinger tilgjengelig fra legen din hvis OTC behandlinger bevise ineffektive, sier Shuford.

OTC formuleringer er bare den første del av behandlingen. Å effektivt behandle kjønnshår lus, må du drepe lus og egg i klær og miljøet også. Alle klær, håndklær, sengetøy og puter må vaskes i veldig varmt vann, og tørket på de hotteste tørketrommel innstillingen.

Du kan forhindre kjønnshår lus ved å unngå seksuell kontakt med noen som er smittet med dem, og også unngå kontakt med sine sengetøy eller klær.


Relatert: trichomoniasis grunnleggende

Kondomer kan ikke dekke kjønnshår, så de vil ikke hindre spredning av kjønnshår lus. For å hindre spredning av kjønnshår lus, unngå seksuell kontakt med noen andre før du er sikker på at tilstanden har blitt effektivt behandlet. Og hvis du oppdager at du har kjønnshår lus, og har nylig hatt seksuell kontakt med en annen person, er det viktig å fortelle dem om infeksjonen, slik at de kan få behandlet og holde fra å spre det også.