Evb

Kjemoterapi for leverkreft

Kjemoterapi kan være nyttig i noen pasienter med leverkreft, selv om det ikke er en kur for sykdommen.

Kjemoterapi er en av de vanlige behandlinger for mange typer kreft. Tatt enten ved intravenøs infusjon (plassert i en vene) eller gjennom munnen på en pille, er disse kraftige kjemikalier ment å drepe kreftceller.

Dessverre, for noen kreftformer som primær leverkreft (hepatocellulær karsinom), er kjemoterapi ikke en kur.

Steven Sorscher, MD, en assisterende professor i medisin i delingen av onkologi, seksjon for medisinsk onkologi ved Washington University School of Medicine, sier, "Kjemoterapi har vært svært ineffektive i å prøve å krympe primær leverkreft, og mens mange andre kjemoterapi narkotika har vært forsøkt, har det ikke vært mye i veien for gode resultater. "Men, det betyr ikke at kjemoterapi aldri gjøres for pasienter med leverkreft.

En rolle for cellegift i leveren kreft er som neoadjuvant (før operasjonen ) behandling for å krympe svulsten litt og gjøre operasjonen mer sannsynlig å lykkes. Det er noen ganger brukt for pasienter som venter på levertransplantasjon på grunn av stor svulst størrelse. En annen rolle kjemoterapi kan være som adjuvans (etter operasjonen) behandling for å prøve å drepe noen lever kreftceller igjen etter kirurgisk fjerning av svulster.

Noen kjemoterapi narkotika har hatt begrenset suksess i krympende lever kreftsvulster. Disse omfatter doksorubicin (adriamycin), 5-fluoruracil, og cisplatin. Dessverre, noen effekter er vanligvis ikke veldig langvarig, er så forskere fortsetter å søke etter ulike kombinasjoner av medikamenter for å finne en som fungerer.

Levere kjemoterapi direkte til leveren
Leger har oppdaget at hvis de sender kjemoterapeutika direkte i leveren, ikke gjennom hele legemet, kan de med hell krympe tumorer, noen ganger til punkt da å være i stand til å gjøre kirurgi eller til og med en transplantasjon. Denne prosessen med lokal kjemoterapi levering til leveren kalles chemoembolization. Det er referert til regional terapi, i stedet for kjemoterapi.

Chemoembolization fungerer ved å plassere den kjemoterapi medikament, blandes med en andre substans, direkte inn i en arterie som mater leveren. Det andre stoffet legger seg i arterien og blokkerer den av, slik at svulsten mottar ikke lenger blodtilførselen den trenger. De kreft-drapet narkotika og mangel på god blodstrøm til svulsten kan være mer effektiv mot svulsten når de brukes sammen.

Det er en stor fordel å gi kjemoterapi narkotika på denne måten, påpeker Dr. Sorscher ut: Det er færre bivirkninger.

Leverkreft: kjemoterapi bivirkninger
Hvis du og legen din velger å bruke kjemoterapi som behandling, kan du oppleve bivirkninger. Noen mennesker opplever alle disse, mens andre kanskje bare har noen få, eller ingen i det hele tatt. Visse cytostatika vil være forbundet med visse bivirkninger.

De mest vanlige bivirkningene omfatter:

  • Håravfall
  • Tap av matlyst
  • Blåmerker lett eller har problemer med å stoppe blødninger
  • Tretthet, utmattelse
  • Kvalme
  • Sår i munnen
  • Mottakelighet for infeksjoner
  • Oppkast

Den gode nyheten er at når kjemoterapi er over, vil bivirkningene gå bort, siden de kjemikaliene er ikke lenger i kroppen til å forårsake skade på friske celler. Noen av disse effektene kan bli hjulpet av medisiner og tilpasninger til din livsstil slik som å spise et sunt kosthold og få rikelig med hvile.

Forskere jobber hardt med å finne bedre botemidler for leverkreft og prøver forskjellige metoder for å angripe kreftcellene. Kjemoterapi er en kreft-bekjempelse verktøy som er under konstant utvikling for å gjøre det mer nyttig for leger og pasienter.