Evb

Kjærlighet i den tiden av inkontinens

Det er ikke lett å tenke på dating eller selv gå ut med venner når du er bekymret for lekkasjer eller ulykker. Men disse tipsene kan gi selvtillit - og ditt sosiale liv - en sunn boost.

Urininkontinens kan være en pinlig problem, uansett hvor gammel (eller ung) du er når det begynner. Og det kan være spesielt belastende hvis du dater.

Melissa Kaufman, MD, PhD, ved Vanderbilt University Medical Center i Nashville, Tenn, som spesialiserer seg på rekonstruktiv urologi, kvinnelig urologi, og urodynamikk, sier noen av hennes pasienter er motvillige til å forlate sine hjem eller annen grunn, enn si å gå på dateres, fordi de er redd de heller ikke vil finne et bad i gangen eller kan lekke og bli flau.

Også, sier hun, noen kvinner med stressinkontinens har lekkasje under samleie, noe som kan være spesielt belastende når du er sammen med noen nye. Hvis urininkontinens holder deg tilbake, anbefaler Dr. Kaufman at du ser en inkontinens spesialist. "Vi har så mange behandlingstilbud som vi kan tilby og som spenner fra svært konservative og ikke-invasiv hele veien opp til kirurgisk behandling," sier hun.

I tillegg kan du prøve disse tipsene for å få tillit og ikke la din urininkontinens stå i veien for dine romantiske (eller platonisk) relasjoner:

  • Hopp alkoholen. Alkohol kan irritere blæren og øke behovet for å kjøre til toalett. Hvis vennene dine ikke forstår hvorfor du ikke drikker, de er ikke dine ekte venner, sier John, 39, of California, som lider av urininkontinens og bare sier nei til øl og vin når han er ute. Koffein, kullsyre, og fruktjuicer, spesielt de som er sure, også kan irritere blæren, så unngå dem også, sier Kaufman. Men ikke gå tørt: "Hvis du er ute på en date, og komme inn i vanen med å begrense væskeinntaket, kan du bli dehydrert." Gå for vann eller koffein-fri urtete eller cider. Inkontinens lidende Mary, 47, fra Akron, Ohio, sier hun har lært hva hennes diett triggere er og er nøye med å unngå dem, spesielt i sosiale situasjoner når et bad ikke kan være hendig.
  • Planlegg en exit-strategi. Sittende gjennom en lang film eller en konsert kan være et problem hvis du har en overaktiv blære. Inkontinens lidende Susan, 53, fra Grand Rapids, Michigan, sier at når hun går på kino eller en hendelse, plukker hun en midtgang i nærheten av avkjørselen slik at hun kan snike seg ut og gå på do hvis det er nødvendig. Hun gjør også at hun går på do rett før filmen starter og rett etter det er over slik at hun kan overleve turen hjem.
  • Delta i online-støtte grupper. "Jeg har funnet ulike fora på nettet om inkontinens", sier Johannes som inkontinens problemer startet for ca seks år siden, før han ble gift. "Det hjelper," sier han, "for å utveksle ideer og se hva andre folk har prøvd." Ser at du ikke er alene også bidrar til å bygge selvtillit, sier John.
  • Oppsøke steder med familie-stil toalettene. De tilbyr mer privatliv enn toalett med boder. Fordi han er 6-fots-7, har John problemer med å endre i boder. "Hodet mitt stikker ut over stall," sier han. En gang han var på et toalett i endring fordi han hadde hatt en ulykke og en militær kompis kom inn, sier han. Derfor når han går ut til restauranter eller kjøpesentre, foretrekker han de som har bad som har råd til mer privatliv.
  • Hold en endring av klær på hånden. Kan være lurt å bruke en romslig tote som vesken, slik at du kan bære et ekstra par undertøy eller slacks i tilfelle du trenger å ringe et nødnummer endring. For gutta, foreslår John bruker en ryggsekk, han holder sin i bilen hans.
  • Broach emnet. Være inkontinent og planlegger å bli intim med noen nye kan være en svært kompleks situasjon, sier Kaufman. "Det jeg generelt råd pasienter - både menn og kvinner - er å ta det på forhånd." Ikke vent til du er midt oppe i lidenskap å nevne at du bærer inkontinens truser eller at du noen ganger lekke under sex. Du vil vite når tiden er riktig for samtalen. Hvis din nye partner ikke forstå at urininkontinens er en medisinsk tilstand og en du har ikke noe annet valg enn å forholde seg til, kan han eller hun kanskje ikke for deg, sier Kaufman. Johannes sier at hans kone på tre år er veldig forståelse og støttende, og at han aldri følte seg ukomfortabel håndtere inkontinens hans da de var sammen.
  • Utvikle sunne vaner. Som å drikke alkohol, røyking kan irritere blæren. Røyking også kan gjøre deg hoste, som, hvis du har stressinkontinens, kan føre til at du lekke. Det er viktig, også for å opprettholde en sunn vekt og å trene regelmessig. Du vil føle deg bedre om deg selv hvis du tar vare på kroppen din - og hvis du føler deg bedre om deg selv, vil du være mer åpne for dating, inkontinens eller nei.

Blære problemer trenger ikke å holde deg hjemme i nærheten av badet. Lær dine triggere og hvordan å håndtere dine inkontinens symptomer, og du kan nyte å være ute med venner - eller med den spesielle personen.