Evb

Karbohydrater: kostholdet drivstoff

Mange kjepphest dietter gir karbohydrater en dårlig rap, som fører deg til å tro at de er årsaken til uønsket vektøkning. Men karbohydrater er en viktig del av et sunt kosthold.

Før du gjestebud på kylling og boikott karbohydrater, ta en nærmere titt på oss mat pyramide. Karbohydrater er fremhevet som en viktig del av et sunt kosthold, og ikke forbudt på noen måte. Kroppen din trenger et bredt utvalg av matvarer å fungere og holde seg frisk.

"Karbohydrater er en av makronæringsstoffer som vi trenger, først og fremst for energi," sier Sandra Meyerowitz, MPH, RD, en ernæringsfysiolog, online ernæring coach, og eieren av ernæring Fungerer i Louisville, Ky Mens fett og protein er også nødvendig for energi, de er mer av en langsiktig drivstoff kilde, mens karbohydrater oppfylle kroppens mest umiddelbare energibehov. "Det er kroppens første kilde til energi - det er hva det liker å bruke," legger Meyerowitz. Hvorfor foretrekker kroppen karbohydrater? Spesielt fordi de er lettere og raskere å bryte ned og bruke enn proteiner eller fett, forklarer hun. Så ikke nekte kroppen din det den trenger for å holde tritt med en aktiv livsstil.

Hva er de typer karbohydrater?

Det finnes to typer karbohydrater: enkle og komplekse. Komplekse karbohydrater, noe som bør gjøre opp mesteparten av karbohydratinntaket, krever mer arbeid og tar lengre tid for kroppen å bryte ned.

"Det er en langsommere prosess", sier Meyerowitz. Men det er en god ting - mens enkle karbohydrater brytes ned raskere, trenger de ikke gjøre mye for kroppen din. Fordi komplekse karbohydrater brytes ned sakte, de gir blodet en mer konsistent nivå av energi, slik at du unngår "oppturer og nedturer" som enkle karbohydrater kan gi deg, forklarer Meyerowitz.

Hva er den beste kilden til karbohydrater?

Du trenger å få mellom 50 og 60 prosent av dine daglige kalorier fra karbohydrater, ifølge Meyerowitz. De fleste bør være hele korn og andre komplekse karbohydrater, men fiber i frukt og grønnsaker gjør dem en god enkel karbohydrat valg. Hvis du ikke får nok karbohydrater, risikerer du å frata kroppen av kalorier og næringsstoffer den trenger, eller for å erstatte sunne karbohydrater med usunt fett.

For å få karbohydrater du trenger, fylle tallerkenen med de beste karbohydrat kilder for kroppen din:

  • Hele korn som bygg, bulgur, bokhvete, quinoa og havre
  • Hel-hvete og andre hel-korn brød
  • Brun ris
  • Hel-hvete pasta
  • Frukt og grønnsaker
  • Bønner, linser, og tørkede erter
  • Helkorn som 100 prosent kli

Dette betyr ikke at du aldri har lov til å ha en søt godbit til dessert, en skål med hvit ris, eller en bakt potet. Det betyr bare at de skal være unntakene i stedet for daglige karbohydrat valg.

På samme tid, bør du også unngå å laste opp på komplekse karbohydrater eller gjøre dem din primære kilde til kalorier. En diett for rik på selv komplekse karbohydrater - eller i noe mat - pakker flere kalorier i kroppen din, noe som til slutt fører til vektøkning.

Komplekse karbohydrater er bra for deg, så ikke se på en bolle med solid hel-hvete pasta eller brun ris som en dårlig ting eller en stor diett no-no. I stedet anser det som en kilde til sunne drivstoff som kroppen din trenger for å opprettholde konsistent energi.