Evb

Kan ulcerøs kolitt øker kreftrisiko?

Du kan redusere risikoen for tykktarmskreft ved å spise godt og trene ofte. Regelmessig cancer screening er avgjørende for tidlig deteksjon.

Folk som har alvorlige ulcerøs kolitt har økt risiko for å utvikle kolorektal (colon) kreft. Men å ha en høyere risiko betyr ikke at du vil absolutt få tykktarmskreft. Bare om lag 5 prosent av personer med alvorlig ulcerøs kolitt ende opp med tykktarmskreft. Plus, det er skritt du kan ta for å redusere risikoen.

Ulcerøs kolitt: kolorektal kreft risikofaktorer
Ulcerøs kolitt er en sykdom hvori tykktarmen blir betent. Ingen er helt sikker på hvordan det starter, men det er antatt at personer med ulcerøs kolitt har problemer med deres immunsystem som trolig bidrar til utviklingen. I tillegg kjører denne kroniske sykdommen ofte i familier, som gjør tykktarmskreft. Nesten 20 prosent av personer med kolorektal kreft har et familiemedlem rammet av sykdommen.

Om 500 000 mennesker i Europa har ulcerøs kolitt, mens ca 108 000 mennesker er diagnostisert med tykktarmskreft hvert år.

Følgende faktorer øker oddsen for at du vil utvikle kolorektal kreft hvis du har alvorlig ulcerøs kolitt:
  • Jo mer skade betennelse i alvorlig ulcerøs kolitt påfører, blir jo høyere risiko for å utvikle tykktarmskreft. I tillegg vedvarende betennelse i tykktarmen over tid gjør deg mer sårbar for tykktarmskreft.
  • Hvis bare nedre tykktarm og endetarm er påvirket av ulcerøs kolitt, sjansene for å få tykktarmskreft er lik risikoen for mennesker uten ulcerøs kolitt, men kan risikoen øke til 32 ganger at hvis hele kolon er berørt. De som får tykktarmskreft har som regel mer av sine kolon påvirket av ulcerøs kolitt.
Ulcerøs kolitt: tester for påvisning av tykktarmskreft
Hvis du har risikofaktorer for tykktarmskreft, kan legen bestille flere tester for å se om kolorektal kreft har utviklet seg. De omfatter:
  • Fekal okkult blod test (hemoccult): Dette er en enkel test du kan gjøre hjemme som registrerer om blod er til stede i avføringen. Imidlertid, siden folk med ulcerøs kolitt har ofte blod i avføring på grunn av betennelse - ikke kreft - hemoccult testing brukes i forbindelse med andre tester for å diagnostisere tykktarmskreft.
  • Kolonoskopi: Dette er en mer grundig måte å sjekke for kolorektal kreft hos personer med ulcerøs kolitt. Under en koloskopi, er en tynn, fleksibel slange med et tilkoblet kamera satt opp gjennom endetarmen. Legen er da i stand til å visuelt undersøke tykktarmen for eventuelle betennelser og tegn på kreft, ta en biopsi, eller en prøve av kolon vev, og fjerne eventuelle mistenkelige lesjoner, om nødvendig.
  • Sigmoidoskopi: Under en sigmoidoscopy legen bruker de samme metodene som brukes i koloskopi, men bare den nederste delen av tarmen undersøkes.

Folk som har hatt ulcerøs kolitt i 8 til 10 år bør ha en koloskopi årlig, eller annethvert år, avhengig av intensiteten av symptomer. Legen din kan gi deg råd om hvor ofte du bør screenes for tykktarmskreft gitt din individuelle tilstand.

Ulcerøs kolitt: redusere risikoen for tykktarmskreft
Selv om du ikke kan gjøre noe med genene dine, kan du ta forholdsregler for å forebygge tykktarmskreft. Her er noen tips som kan bidra til å redusere risikoen for tykktarmskreft.

Pass på at du:
  • Oppsøk lege regelmessig: Du bør være sjekket ut av gastroenterolog din årlig, selv om du ikke har noen bekymringsfulle symptomer. Det er viktig at betennelsen i tykktarmen din blir overvåket slik at du er klar over hva som skjer inni deg.
  • Gjennomgå regelmessig tykktarmskreft screening: En årlig koloskopi kan sikre tidlig oppdagelse og behandling av tykktarmskreft, bør det ende opp som påvirker deg. Den tidligere kreft blir oppdaget og behandlet, jo bedre blir resultatet.
  • Spis en sunn, antioksidant-rikt kosthold, noe som kan bidra til å forebygge kreft.
  • Utøve ofte, noe som bidrar til å flytte avfall ut av kroppen din og kan redusere risikoen for tykktarmskreft.

Ulcerøs kolitt og tykktarmskreft: andre behandlinger
Noen studier har funnet at statin narkotika, som vanligvis brukes til å senke kolesterol, kan også redusere en persons risiko for tykktarmskreft. Men juryen er fortsatt ute på om statiner faktisk redusere risikoen for tykktarmskreft hos personer med ulcerøs kolitt.

Forskning har også vist fordeler fra en betennelse-reduserende medikament kalt infliksimab (Remicade), ofte foreskrevet for personer med revmatoid artritt og nylig godkjent som ulcerøs kolitt behandling, for å redusere tykktarmskreft risiko. I ett forsøk, kreves deltakerne færre operasjoner på sine kolon mens du tar infliksimab. De som sykdommen var mindre alvorlig hadde enda færre operasjoner. Men det er fortsatt ikke klart om infliksimab kan redusere risikoen for tykktarmskreft hos personer med alvorlig ulcerøs kolitt.

Hvis du har alvorlig ulcerøs kolitt, bør du fortsette å få regelmessige kontrollene, selv om du føler deg vel. Balansere faren for en fremtid med tykktarmskreft mot det mindre bry av vanlige tykktarm kreft screenings, uansett på hvilket intervaller legen anbefaler. Sjansene er du vil ikke få tykktarmskreft. Men hvis du gjør det, kan fange det tidlig utgjøre hele forskjellen.