Evb

Kan leverkreft forhindres?

Hvis du ønsker å unngå leverkreft, må du unngå usunn praksis.

Det var 19 160 tilfeller av leverkreft diagnostisert i Europa i 2007, men det kunne ha vært mye mindre: De fleste av disse tilfellene kunne vært forhindret.

"Dirty nåler, ubeskyttet sex, og alkoholmisbruk er de viktigste risikofaktorer for leverkreft. Hvis du forhindre hepatitt og skrumplever, kan du forhindre at 90 prosent av årsakene til leveren kreft," sier Supriya Gupta Mohile, MD, en onkolog ved James P. Wilmot Cancer Center og assisterende professor i medisin i hematologi / onkologi enhet ved University of Rochester Medical Center, i New York.

Leverkreft: forebygge hepatitt

Den vanligste årsaken til leveren kreft i Europa er hepatitt C-viruset, som kan føre til en kronisk infeksjon i leveren din. Om fire millioner europeere har kronisk hepatitt C, og rundt 20.000 av dem vil få leveren kreft hvert år. Hepatitt B-viruset rammer mer enn én million europeere. En studie i Taiwan viser at det å være positivt for hepatitt B gjør deg nesten 100 ganger større sannsynlighet for å utvikle leverkreft enn noen som ikke har denne infeksjonen.

Disse virus spres fra person til person gjennom kontakt med infiserte kroppsvæsker. Dette kan skje blant sprøytemisbrukere ved å dele skitne nåler, og det kan skje ved å ha ubeskyttet sex med noen smittet med hepatitt B eller C.

Unngå disse høy-risiko atferd er den beste måten å forebygge leverkreft. Det er en vaksine tilgjengelig for hepatitt B nå, og til slutt kan det være en for hepatitt C. Hvis du har blitt diagnostisert med enten infeksjon, er det behandling tilgjengelig som senker risikoen for leverkreft, og du bør screenes regelmessig for tidlige tegn av leverkreft.

Leverkreft: hindre skrumplever

Rundt 80 prosent av personer som utvikler leverkreft har skrumplever. De viktigste årsakene til skrumplever er hepatitt virus og alkoholmisbruk. I skrumplever, blir friske leverceller skadet og blir erstattet med arrvev. Da for mange leverceller har blitt erstattet av arrvev, kan leveren ikke lenger gjenopprette; blod kan ikke strømme gjennom effektivt.

Rundt 15 prosent av alkoholikere etter hvert utvikle skrumplever. Hvor mye alkohol det tar å ødelegge leveren varierer fra person til person. For en gjennomsnittlig kvinne, setter 02:58 drinker om dagen gjennom mange år du i fare, og for en mann 03:57 drinker om dagen.

Leverkreft: fettlever som en årsak

"En mindre vanlig årsak til hepatitt og skrumplever som kan føre til leverskader kreft er en fettlever forårsaket av diabetes og fedme. Ettersom mer og mer europeisk blir overvektige, er denne tilstanden blir mer viktig," sier Dr. Mohile. Fettlever er forårsaket av fedme, diabetes og høye triglyserider, en type fett.

I ca 2 til 5 prosent av europeere, fører fettlever til en type hepatitt kalles alkoholfrie steatohepatitis (NASH), som nå er en av de viktigste årsakene til skrumplever, sammen med hepatitt B, C og alkoholmisbruk. "For å bidra til å forhindre NASH, bør folk bli oppfordret til å spise et hjerte-sunt kosthold og få mosjon i 30 minutter om dagen fem ganger i uken," råder Mohile.

Leverkreft: gjøre smarte valg

Leverkreft dreper nær 17.000 europeere hvert år. Med mer enn fem millioner europeere smittet med kronisk hepatitt B eller C, er det sannsynlig at antall personer med leverkreft vil fortsette å stige.

Den gode nyheten er at i om lag ni av ti tilfeller kan leverkreft forebygges ved å gjøre gode valg av livsstil. Disse inkluderer å unngå intravenøs bruk av narkotika, usikre seksuell praksis, og alkoholmisbruk, spise et hjerte-sunt kosthold, og får regelmessig mosjon.