Evb

Kan kjæledyret ditt få deg syk?

Du kan ikke forkjølet fra katten din, og hunden vil ikke passere på rosa øye. Men visse sykdommer kan spres fra dyr til kjæledyr eieren.

Svineinfluensa, fugleinfluensa, magen influensa. Vi er omringet av virus hver gang vi forlater huset. Vi forventer at det på lekeplassen, på kontoret, på kjøpesenteret - men i våre egne hjem? Jada, kan du fange sykdommer fra familiemedlemmer - men hva om ditt kjæledyr?

"Folk kan sikkert fange sykdommer fra sin hund eller katt, selv om noen er mer vanlig enn andre," sier Susan Wright, BVSc (Hons), en stab veterinær Dog Fence DIY LLC i Dallas.

Det finnes en rekke måter pet sykdommer overføres, avhengig av sykdom. Noen, som for eksempel rundorm parasitt, er spredt gjennom rørende avføringen til smittede hunder og katter, vanligvis finnes i jord, etterfulgt av feil (eller mangel på) håndvask. Hookworm Parasitten kan også inntas på en lignende måte, selv om det er mer vanlig kontrakt når larver i infisert skitt trenge inn i bar hud. Toksoplasmose, som er spesielt farlig for gravide kvinner og kan føre til fødselsskader, kan bli fanget ved å berøre avføringen til en infisert dyr også, og ved håndtering av rått kjøtt uten skikkelig håndvask etterpå.

Annen katt og hund sykdommer kan overføres mellom dyr og mennesker gjennom kontakt med en infisert dyrets hud og pels. Et eksempel er ringorm, som faktisk er en soppinfeksjoner i huden og ikke en orm. En annen pet sykdom er svært smittsom midd, sarcoptes scabei, noe som kan påvirke hunder, katter og mennesker, noe som resulterer i håravfall og / eller utslett.

Andre plager infisere både dyr og mennesker, men er spredt av en tredje kilde i stedet for direkte fra hund til menneske. Lyme sykdom er ett eksempel - infiserte flått kan bite og infisere et dyr og gjennomføres innendørs på et kjæledyr, bare for å gjennomgå av dem og inn på en persons hud og bite dem. Hjerteorm er en annen. Relativt vanlig hos hunder og katter men ikke så hyppig hos mennesker, er hjerteorm spres fra bitt av en infisert mygg.

Endelig kan noen sykdommer overføres når et dyr skader en person, selv om disse er meget sjeldne. Et eksempel er rabies. Oftest overføres ved bitt av en infisert vilt dyr, kan rabies også spres når et kjæledyr som har sykdom biter. Uten umiddelbar behandling, kan døden resultat, og vaksinasjon mot rabies er ekstremt viktig for kjæledyr.

En annen er cat scratch sykdom, forårsaket av bakterier som kalles Bartonella. "Mennesker utvikler feber, leddsmerter, slapphet og hodepine noen uker etter å ha blitt ripete," sier Dr. Wright. Bakterier, mest vanlig Pasteurella, som forårsaker feber og sykdommer, kan også spres fra et dyr bite.

Catching sykdom fra andre typer dyr

Hunder og katter er ikke de eneste pet synderne når det gjelder å gjøre folk syke. Anta at alle reptiler - skilpadder, øgler og slanger, blant andre - skur salmonella, noe som fører til diaré og feber hos mennesker, advarer Wright. Frosker kan også bære Mycobacterium, som kan smitte mennesker.

Fugler, i mellomtiden, kan overføre Chlamydia psittaci, eller psittacosis, når folk inhalerer aviary støv eller avføring, samt Pasteurellose, mvkobakteriose, og andre. Det finnes også en rekke gnagere sykdommer som mennesker kan bli inkludert leptospirose og hantavirus - selv om de er vanligvis spres gjennom vill gnagere.

Hvordan å holde kjæledyret (og deg selv) sunn

Den gode nyheten er at det er skritt du kan ta for å hindre spredning av sykdommer fra dyr din til deg.

  • Praktisere god hygiene. Vask alltid hendene etter håndtering ditt kjæledyr og rydde opp etter dem. Vurdere iført en maske og engangshansker ved rengjøring ut en fugl bur eller øste et kull boksen.
  • Opprettholde kjæledyret helse. "Feed [kjæledyret] høykvalitets mat, holde kjæledyret på en sunn vekt, holde deg oppdatert på vaksiner og parasitt preventatives, pusser tennene, holde dem preparert, og få dem sjekket av veterinær hvis de viser tegn av sykdom eller om det er noen endringer, "sier Joanne Gaines, DVM, eier og veterinær Ridgeview Animal Hospital i Omaha, Neb også vurdere å holde dem innendørs eller i et kontrollert miljø for eksempel et inngjerdet tun og i bånd for turer å kutte ned på eksponeringen mot sykdommer.

Så kan kjæledyret ditt få en sykdom fra deg? Mens det var et tilfelle av en bonde passerer svineinfluensa videre til sine griser, er denne typen overføring sjeldne. Du vanligvis ikke trenger å bekymre deg for å få kjæledyret syk.

Å være klar over de ulike sykdommer dyrene kan overføre er smart når du eier et kjæledyr, men denne muligheten bør ikke holde deg fra å dele en husholdning med én. "Selv om det er risiko, er de ikke stort med de riktige forholdsregler, og for folk flest, fordelene ved å eie et kjæledyr oppveier den potensielle helsemessige problemer", sier Wright.