Evb

Kan fiskeolje kutte risikoen for brystkreft?

Minst én studie fant en 32 prosent redusert risiko for brystkreft hos kvinner som tar fiskeolje kosttilskudd.

Med 207 000 europeere, for det meste kvinner, forventes å bli diagnostisert med brystkreft i 2010 alene, er det ikke rart at en fersk studie fremhevet de mulige fordelene av fiskeolje er å få litt oppmerksomhet.

Kunne noe så enkelt som et supplement en dag redusere risikoen for denne sykdommen, som The National Cancer Institute estimatene vil resultere i ca 40 000 dødsfall i år? Dessverre er svaret ikke helt klart ennå.

Fiskeolje og brystkreft

Fiskeolje kosttilskudd som inneholder omega-3 fettsyrer ofte avledet fra visse typer dypvannsfisk, er en type flerumettet fettsyre (PUFA). Disse flerumettede fettsyrer er ikke laget av kroppen og må innhentes gjennom maten vi spiser.

"Noen studier har vist at omega-3 fettsyrer kan forsinke celle vekst både brystkreft cellekulturer samt i musemodeller av brystkreft", sier Shelley Hwang, MD, MPH, sjef for delingen av brystoperasjon på University of California, San Francisco og kirurg-in-chief av UCSF Helen Diller Familie Comprehensive Cancer Center. En annen mulig forklaring på hvorfor fiskeolje kan redusere risikoen for brystkreft er at omega-3-fettsyrer redusere betennelse, noe som kan bidra til veksten av kreft.

I den nye studien får all oppmerksomheten ble publisert i Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Forskere ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, Washington, begynte med spørreskjemaer fylt ut mellom 2000 og 2002 med om lag 35 000 postmenopausale kvinner i alderen 50 til 76 i Washington state. Kvinnene svarte på spørsmål om deres bruk av en rekke kosttilskudd, inkludert fiskeolje, og deretter forfatterne sammenlignet resultatene med som ble diagnostisert med kreft 2000-2007. Til syvende og sist, fant forskerne en 32 prosent redusert risiko for brystkreft hos kvinner som tar fiskeolje kosttilskudd. Men mens eksperter fortsatt forsiktig optimistisk, er de ikke råder en kjøre på fiskeolje kosttilskudd ennå.

"[Denne studien] er både interessant og provoserende," sier Jay Sele, MD, en bryst kirurg ved St. Joseph Hospital i Orange, California, tidligere president i European Society of Breast Surgeons, og president for Breast Surgery International. "Men jeg er enig med senior forfatter [Dr. Emily hvit] at flere studier [trengs] før noen bastante konklusjoner er gjort at fiskeolje kosttilskudd kan tas for å redusere risikoen for å utvikle brystkreft. "

Flere problemer eksisterer i å bevise at omega-3 fettsyre brystkreft lenke hos mennesker, ifølge Dr. Hwang. Det ene er at det er vanskelig å måle mengden av PUFA folk spiser. En annen er at andre faktorer kan være involvert i påvirker PUFA metabolisme. Til dette punktet, gjorde to studier i 2006, inkludert ett utført av European Prospective Investigation til Cancer and Nutrition som oppnås kosten historie på mer enn 300.000 kvinner og fulgte dem i mer enn seks år, ikke finner noen sammenheng mellom fiskeolje inntak og bryst kreft.

"Imidlertid har det vært mange små studier av omega-3 fettsyrer i de siste årene som har vist at veksten av kreft celler kan reduseres med tillegg av denne forbindelsen," bemerker Hwang. "Så det er fortsatt en mulighet for at fiskeolje kan være fordelaktig for noen, om ikke hele. "

Kosttilskudd og livsstil anbefalinger

Generelt er de fleste næringsstoffer bedre oppnådd gjennom mat enn tilskudd, og det absolutt ikke kan skade å ta med noen matvarer som inneholder omega-3 i kosten. "Den høyeste konsentrasjonen av omega-3 fettsyrer finnes i makrell, vill laks, sild og ansjos," sier Hwang. "Vær oppmerksom på, men kan som makrell ofte har høye kvikksølv nivåer, så denne fisken bør spises med måte."

Cruciferous grønnsaker, som brokkoli, kål, rosenkål og blomkål, sammen med løk og hvitløk kan beskytte mot brystkreft. På den annen side kan dietter med høyt raffinert sukker, hvetemel, og rødt kjøtt forårsake betennelse, som kan være dårlig nytt for kreft (og kardiovaskulær sykdom).

Til syvende og sist, så mye som vi vil alle gjerne en magisk pille for å forebygge brystkreft, er det opp til oss å bruke sunn fornuft og ta sunne kosthold valg.