Evb

Kan du virkelig hindre kreft?

Du kan redusere risikoen for mange typer kreft hvis du adoptere en sunn livsstil og ta noen andre forholdsregler.

Vi ønsker alle å leve lange liv uten trusselen om sykdom, spesielt kreft. Men er kreftforebygging mulig? Egentlig mange forskjellige typer kreft, spesielt noen med de fattigste prognoser, kan forebygges - eller i det minste risikoen reduseres - med enkle endringer i livsstil og forholdsregler for å holde kroppen sunn og beskyttet mot kreft. Og holde seg på toppen av kreft informasjon, som studier er publisert på en jevnlig basis.

Kreftforebygging: få sunn

Dårlige vaner kalles dårlige vaner for en grunn - de kan føre til alvorlige helseproblemer, som kreft. Her er noen sunne livsstil endringer du bør gjøre for å bidra til å forebygge kreft:

  • Bruk solkrem hver dag. Hudkreft kan slå inn i en dårlig prognose raskt, men kan enkelt forebygges med god hudpleie. Det betyr å beskytte huden din fra solen ved å begrense eksponeringen (bor i skyggen, iført lange bukser og lange skjorte) og ved å bruke solkrem hver dag, ikke bare på stranden.
  • Slutte å røyke. Lungekreft er den mest dødelige typen kreft, og mange lungekreft tilfellene er forårsaket av røyking. Røykeslutt kan også redusere risikoen for å utvikle mage, cervical, bukspyttkjertel, strupehode, svelg, munn, spiserør og blære kreft. Hvis du redusere eksponering for passiv røyking, vil du også redusere kreftrisikoen.
  • Staven til moderat alkoholforbruk. Overskytende alkohol kan øke risikoen for å utvikle kreft i halsen, munn og strupehode, så vel som bryst-, lever-og tykktarmskreft. For å bidra til å forebygge kreft, er det best å nyte alkohol i små mengder på anledningen, unngå å drikke for mye eller for ofte.
  • Se på kostholdet. For å bidra til å redusere risikoen for kreft, laste opp på massevis av plante-baserte matvarer, med minst fem porsjoner hver dag med frukt og grønnsaker. Sats på hel-korn matvarer - brød, pasta og frokostblandinger - og begrense rødt kjøtt. Bearbeidet kjøttpålegg, pølser og lignende bør også være begrenset for kreftforebygging.
  • Opprettholde en sunn kroppsvekt. Fedme er knyttet til en rekke forskjellige typer kreft, inkludert bryst-, kolorektal, endometrial, og prostatakreft. For å holde vekten på et sunt nivå, følger diett tips over og få rikelig med regelmessig mosjon.

Kreftforebygging: få vaksinert, få vist

Det er ikke en vaksinasjon for de fleste typer kreft, men det er en å bidra til å forebygge livmorhalskreft. Humant papillomavirus (HPV) vaksine (Gardasil) beskytter mot HPV, som kan føre til livmorhalskreft. Unge kvinner og jenter kan være lurt å vurdere å få HPV-vaksine for å bidra til å redusere sine livmorhalskreft risiko.

Kreft screening kan hjelpe deg med å oppdage kreften tidlig, og hindrer den fra å komme videre til de senere stadier, da prognosen er dårlig. Rutinemessig screening tester tilgjengelig for å avdekke kreft inkluderer:

  • Mammografi for brystkreft
  • Colonoscopies for tykktarmskreft ved 50 år for de fleste - tidligere hvis det er en familie historie, eller hvis du har inflammatorisk tarmsykdom
  • Pap test for livmorhalskreft begynnelsen innen tre år etter første seksuell aktivitet eller i en alder av 21, avhengig av hva som kommer først

Hvis du har en veldig høy risiko for visse typer kreft, som prostatakreft, eggstokkreft, lungekreft og hudkreft, er det noen screening tester som legen kan anbefale. Det er i dag en del uenighet blant medisinske fagfolk om verdien av årlig prostata kreft screening samt når mammografi bør starte, bør du sjekke med din egen lege for anbefalinger som tar hensyn til familiens historie og andre personlige faktorer.

En sunn livsstil og riktig kreft screenings kan bidra til å redusere risikoen for mange typer kreft. Husk disse enkle trinnene for bedre helse og kreft forebygging.