Evb

Kan den kalde gi deg en kald?

Det er mange myter om sammenhengen mellom vær og forkjølelse.

Mens mor kan ha advart om at du ville ta en kald fra å gå ute i kaldt vær med en våt hodet eller uten jakke, eksperter sier det er en myte. "Dårlig vær ikke forårsaker forkjølelse," sier Carl Olden, MD, en familie utøveren i Yakima, Wash, som forklarer at Alaskans og kanadiere levende hele året nord for polarsirkelen har ikke vinter mer forkjølelse enn folk som bor i Australia. "Dette er gamle koner 'tales fra en tid da vi hadde ingen mulighet til å behandle feber eller andre komplikasjoner av infeksjon. Folks skapt myter for å forklare hva som skjer for å beskytte sine barn fra å bli syk."

Kaldt vær myter
Kaldt vær tilknytning med forkjølelse sannsynligvis utviklet seg fra forvirring, tilsvarende forestillinger om opprinnelsen til malaria. "Dårlig luft rundt sumper ble en gang antatt å forårsake malaria," sier Anatoly Belilovsky, MD, en barnelege i Brooklyn, NY "Mygg, også rikelig i myrlendte områder, faktisk båret sykdommen. Kald luft og luftveislidelser er koblet til, men tilkoblingen er mer komplisert enn bare "kalde årsaker forkjølelse."

Tvert imot, kaldt vær ser ut til å stimulere immunforsvaret, ifølge en studie ved Army Research Institute of Environmental Medicine, sier Dr. Belilovsky. "Forskere undersøkte immunologiske responser til kald eksponering og fant at akutt kald eksponering, for eksempel å gå utenfor uten en jakke, faktisk ser ut til å aktivere immunsystemet." Dette skjer dels ved å øke nivåene av sirkulerende norepinefrin, en av hormoner, som fungerer som en naturlig decongestant.

Været som en indirekte årsak til den kalde
Mens bare stepping ute i kaldt vær uten jakke ikke føre til en kald, hypotermi (senking av kroppens kjernetemperatur) undertrykker immunforsvaret, noe som kan føre til forkjølelse. "De fleste kaldt symptomer er produsert av kroppens immunsystem fysisk å svare på rhinovirus," sier Belilovsky. "Så, vil noen med et sterkere immunforsvar i kulden produsere mer [slim], mens den med svakere immunforsvar vil sniffle lenger, men mindre dramatisk." Personen med svakere immunforsvar sannsynligvis vil ha flere komplikasjoner, for eksempel bihulebetennelse eller ørebetennelse, legger Belilovsky.

Kaldt vær kan være indirekte ansvarlig for forkjølelse, men. Vasokonstriksjon - når blodkarene nær utsiden av kroppen, slik som de som finnes i nesen, smale - fører til tørrhet. "Dette tørrhet kompromisser nesen evne til å filtrere infeksjoner," Belilovsky forklarer. "På vei tilbake til varm luft, oppstår rebound vasodilatasjon, der hendene får rosa og nesen begynner å gå som blod tilbake til det." Syklusen fortsetter dersom den rennende nese er alvorlig nok til å forårsake munnpusting. Omgåelsen nesen evne til å filtrere inhalert luft, kombinert med tørr inneluft, kan innånding av virus-bærende slim, som kan utløse forkjølelse og lavere luftveisinfeksjoner.

Kuldeindusert astma
"Cold-indusert astma kan sikkert være forkledd som en tilbakevendende kaldt når det ikke er alvorlig nok til å produsere akutte anfall," Belilovsky advarsler. Folk tror kanskje at å gå utenfor med en våt hodet eller ingen jakke utelukkende fører til en kald, men folk i de tidlige stadier av en sykdom kan faktisk føle varme. Som et resultat, kan de gå ut uten riktig bekledning og tilbake med en fullverdig feber. Dette gjør det vises at det kalde været utløste en kald, når det faktisk det allerede hadde pågått.