Evb

Kan Atkins dietten gir deg gikt?

Høy-protein dietter er populære for vekttap, men denne måten å spise kan være knyttet til smertefulle gikt angrep. Her er hva du trenger å vite.

Med mer enn 8 millioner mennesker rammet i Europa alene, gikt er en gammel tilstand som er blitt opplever en renessanse. Denne smertefulle typen leddgikt er forårsaket av økt innhold av urinsyre i blodet, som deretter danner nål-lignende krystaller i leddene. Mens gikt var en gang kjent som "sykdom av konger" på grunn av sin tilknytning til biff, vin og andre matvarer tidligere kun tilgjengelig for de rike, eksperter mener at vår moderne kjøtt-tung diett kan være delvis skylden for spredningen av gikt. Og det er noen bevis på at høy-protein vekttap dietter, som Atkins diett, kan være knyttet til gikt. Så bør Kosten med gikt unngå disse planene?

Hvordan kosthold påvirker gikt

Generelt, leger anbefaler at gikt pasienter unngå matvarer rike på puriner, forbindelser som omdannes i kroppen til urinsyre. Høy-purine matvarer inneholder noen som er høy i protein, inkludert innmat og skalldyr.

"Matvarer som er tett i celler, som kjøtt og skalldyr, bryte ned i mange puriner, noe som resulterer i høye nivåer av urinsyre. Fleste folks nyrer kan skille ut den ekstra urinsyre, men folk som er utsatt for gikt kan ikke," sier David L. Freeman, MD, en revmatolog ved Lahey Clinic i Burlington, Massachusetts

Men mange mennesker med høye nivåer av urinsyre aldri har en gikt angrep. Eksperter vet egentlig ikke hvorfor noen mennesker får gikt og andre ikke. Det er sannsynligvis en kombinasjon av gikt risikofaktorer som inkluderer dine gener, dine hormoner, og kostholdet ditt.

Imidlertid kan høy-protein dietter være farlig for folk som har andre gikt risikofaktorer. De kan også føre til at du mister vekt for raskt, noe som kan være risikabelt hvis du har en tendens til å få gikt symptomer.

Protein og gikt risiko

Hvis du aldri har hatt gikt smerte, en høy-protein diett er ikke sannsynlig å øke gikt risikoen mye. "Diet generelt ikke en stor risiko for gikt. Troen på at en rik diett årsaker gikt går tilbake til de dager da mye mer kjøtt ble spist og forut for den moderne europeisk diett," bemerker Dr. Freeman.

Men hvis du har en historie med gikt smerte eller har du noen risikofaktorer for urinsyregikt, her er hvordan man skal spise proteiner trygt:

 • Begrense det totale proteininntaket til 6 gram per dag.
 • Velg lavere purine kjøtt som kylling bryst.
 • Få ekstra protein fra egg, magre meieriprodukter, tofu, nøtter og bønner.
 • Unngå innmat som sweetbreads, lever, nyrer og hjerne, fet proteiner, som gås, og kjøtt ekstrakter.
 • Unngå fisk som skalldyr, sild, makrell og ansjos.

Å miste vekt uten å øke gikt risiko

Å miste vekt for fort er ikke bra for noen, men kan være spesielt plagsom hvis du har urinsyregikt. "Mennesker med gikt bør prøve å gå ned i vekt hvis de er overvektige, fordi fedme er en risikofaktor for gikt. Men å miste vekt for raskt får kroppen til å bryte ned muskler over fett, og som kan føre til høy urinsyre og gikt symptomer, "forklarer Freeman.

Hvis du har en historie med gikt og du trenger å gå ned i vekt, spør legen din for å hjelpe deg å sette opp en trygg vekt-tap programmet. Her er noen grunnleggende du bør huske på:

 • Gå ned i vekt gradvis å redusere gikt risiko.
 • Prøv å ikke miste mer enn 1 kilo per uke.
 • Unngå høy-protein diett i favør av et balansert kosthold som inneholder karbohydrater.
 • Unngå fett, og disse har en tendens til å felle urinsyre i nyrene.
 • Drikk rikelig med væske for å hjelpe nyrene bli kvitt urinsyre.
 • Unngå alkohol, noe som øker urinsyre i både blod og urin.

Den nederste linjen på gikt og høy-protein dietter er at med mindre du har andre risikofaktorer for urinsyregikt, en høy-protein diett alene vil sannsynligvis ikke gi det. Men hvis du har andre gikt risikofaktorer eller har du en historie med gikt symptomer, en høy-protein diett kan være farlig. Praksis moderasjon, om å spise for å opprettholde eller å gå ned i vekt, for det meste vellykket resultat.