Evb

"Jeg ønsker ikke å ta medisiner "

Depresjon bloggen

11 august 2011

Ikke uvanlig, ser jeg pasienter som av forskjellige grunner, nekter å ta medisiner for å behandle sine depresjoner. For noen bærer medisiner et stigma. Eller de kan se å ta medisiner som en svakhet - "Jeg burde være i stand til å gjøre dette på min egen." Andre frykter at antidepressiva vil endre dem på noen måte. Dette er en bekymring jeg hører mye, men jeg har å si, jeg elsker en god zombie film så mye som neste mann, men jeg har aldri sett et antidepressivum sving noen til én.

Andre mennesker liker ikke tanken på å ta noen medisiner for noen sykdom. De sier: "jeg liker ikke å sette kjemikalier inn i kroppen min." Jeg har, ironisk nok, blitt fortalt dette av folk som var misbruker gaten eller reseptbelagte legemidler eller drikke seg til døde.

Alle har rett til å akseptere eller avslå medisinsk behandling - med mindre den personen er en overhengende fare for seg selv eller til noen andre, eller hvis de ikke er så alvorlig svekket av mental sykdom som de ikke kan gjøre en rasjonell, informert beslutning om deres omsorg. Det kalles autonomi.

Vi som samfunn fortsatt skille sinnet og kroppen. Vi ser hjernen som noe helt innenfor vår kontroll. Men hjernen, som hjertet, er et organ i kroppen. Det er integralt forbundet med legemet. Det utskiller og regulerer hormoner som modulerer funksjon i skjoldbruskkjertelen, reproduksjon, amming, blodtrykk, nyrefunksjon etc. Hjernen selv styrer stasjonen å puste!

Hjernen styrer også humøret. Folk som har nevroner (messenger celler i hjernen) ikke produserer nok av humør-regulerer kjemikalier serotonin, dopamin eller noradrenalin, kan føle at de er svake. De samme mennesker, men aldri ville i en million år dømme en diabetiker som "svake" for ikke å kunne få sin bukspyttkjertelen til "snap out of it" eller "man opp" og gjøre mer insulin. Depresjon er en medisinsk tilstand bare som diabetes, og av og til, er medisiner den beste form for behandling.

Men for de som ønsker å unngå det, det finnes alternativer. For en mild til moderat alvorlig klinisk depresjon, har kognitiv atferdsterapi vist seg å være like effektivt som medisiner (og har ingen bivirkninger!). Dette er en svært rimelig tilnærming for folk negative til ideen om meds. Kognitiv atferdsterapi er en veldig bestemt type terapi, og ikke alle terapeuter er opplært i det. Det er den mest studerte type terapi, med de fleste data som støtter effektiviteten.

Dataene bak effektiviteten av medisiner for "mild depresjon" er mindre robust enn for "depresjon". Mild depresjon er noen ganger reaktiv til stressfaktorer i miljøet heller enn kjemiske balanse i hjernen. Når jeg prøver å avgjøre om en pasient vil ha nytte av et antidepressivum, jeg lytter til en historie med tidligere episoder med depresjon. Jeg også skjermen for en sterk familie historie med depresjon. Hver av disse ting ville indikere en mer "kjemisk" eller genetisk drevet depresjon. Noen ganger min anbefaling er basert på hvor alvorlig eller varig depresjon er.

Det finnes mange typer antidepressiva. Alle av dem fungerer, og studier viser at man virker like bra som en annen. Vi har en tendens til å velge en bestemt medisin basert på ønskede bivirkninger (f.eks, hjelpe til med søvn, stimulere appetitten) eller bivirkninger som vi ønsker å unngå (for eksempel søvnighet, vektøkning).

Beslutningen om å ta et antidepressivum er til syvende og sist ditt. Men snakk med legen din. Og ikke rabatt direkte noe som kan veldig mye endre kvaliteten på livet ditt, eller lagre den.