Evb

Jeg har fått slag?

Kjenner du de vanligste symptomene på hjerneslag? lære hva de ser og føler, slik at du vet når du skal få akutt hjelp.

Vindu av muligheter til å kunne behandle et hjerneslag er kort - omtrent tre timer - noe som er grunnen til hvert minutt teller. Dessverre har om lag 70 prosent av pasientene som lider et mindre hjerneslag ikke anerkjenne deres symptomer - og 30 prosent forsinkelse søker legehjelp for mer enn 24 timer, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Stroke. Kanskje du tror du kan oppdage hjerneslag symptomer hos noen andre, men ville du vite om et slag som skjedde med deg?

Slag symptomer: hva som kan skje

Marker Alberts, MD, professor i nevrologi ved Northwestern University Feinberg School of Medicine og direktør for hjerneslag program ved Northwestern Memorial Hospital i Chicago, viser disse vanlige hjerneslag skilt:

 • Problemer med tale eller har problemer med å snakke - du kan slite med å finne ord, snakke utydelig tale, eller finne deg selv i stand til å snakke
 • Problemer med å forstå hva andre sier til deg
 • Slapphet og nummen på den ene siden av kroppen din, spesielt hvis det slår deg plutselig - du kan ikke bevege ansiktet, ett ben, eller en hånd
 • Etter å ha problemer med koordinasjon på en side av kroppen, særlig når det skjer plutselig
 • Ser dobbelt eller har problemer med å fokusere på gjenstander eller personer
 • En uutholdelig hodepine som kommer ut av ingenting

Hodepine er et slag symptom som mange kanskje ikke vet om, men det er et alvorlig faresignal. Du kan avvise en hodepine som en del av hverdagen, men et slag hodepine er en som treffer deg hardt og fort, og uten åpenbar årsak. Og mens migrene har vært knyttet til økt risiko for slag, betyr dette ikke føles som din gjennomsnittlige migrene heller. Dr. Alberts beskriver det som "plutselig innsettende den verste hodepine av livet ditt", og han sier: "Ring 911 og få til sykehuset hvis du merker noen av disse symptomene." Ikke kast bort tid ved å kontakte legen din i stedet.

Slag symptomer: hvordan det føles

Lily U. Burns av Boston lidd en iskemisk hjerneslag to og et halvt år siden i en alder på 33 år. Hennes kjæreste var med henne på den tiden, og hva han hørte og så var noen mumler, en hengende fra hennes munn, og hennes manglende evne til å svare. Umiddelbart, kjente han de symptomene som hjerneslag skilt og tok henne med til nærmeste sykehus. Men et slag føles annerledes enn den personen som er å ha det enn det ser ut til noen andre. Som Burns hadde hennes slag, her er hva hun opplevde:

 • Kvalme
 • Snubler
 • Tenker hun snakker, men ikke være i stand til å snakke
 • Bevissthet om hva som skjedde, men ikke være i stand til å gjøre noe med det
 • Hukommelsestap

Mens kjæresten svarte på spørsmål og leger raskt jobbet med henne, var Burns 'munn lammet av hva som foregikk i hjernen hennes.

"Jeg var 100 prosent klar over hva som skjedde, men kan ikke gi noen form for svar. Jeg kunne ikke svare på et enkelt spørsmål, og i hodet mitt visste jeg at jeg ikke kunne svare på", sier Burns. "Den beste måten å beskrive det blir låst i ditt eget hode Du er fysisk ute av stand til -. Det er som en bryter slår seg av - du kan ikke snakke med noen."

"Det eneste jeg visste i mitt hode var de to første bokstavene i kjæresten min navn", sier Burns. Etter noen timer, legger hun til: "Alt begynte å komme tilbake som om du er en gutt og du er omskolering det." Burns sier hennes tale var veldig utydelig, og hun ville raskt glemmer ting. Heldigvis er disse symptomene også bare varte et par timer, og ved senere den kvelden, hun kunne snakke normalt igjen - takket være kjærestens rask tenkning.

Burns er, og var før hennes slag, en ung og sunn fitness instruktør med ingen risikofaktorer for hjerneslag - eller så tenkte hun. En grundig medisinsk utredning avdekket atrieseptum defekt (ASD), en medfødt hjertefeil som er antatt å ha forårsaket hennes slag. Hun lider av migrene før stryke henne, men virket å være i god helse, annet enn uoppdaget hjertefeil.

Burns 'historie viser at hjerneslag kan skje med alle. Hvorvidt du tror du er i fare, er bevisstheten om hjerneslag symptomer en viktig del av å beskytte deg selv. Og fordi du kan være i stand til å ringe etter hjelp deg selv, slik at din kjære vet faresignalene er like viktig.