Evb

Informasjon om kreftfaren

Finn ut hvem som er i faresonen for esophageal kreft og hvordan å gjenkjenne tegn på dette relativt uvanlig kreft.

Mens du spiser, har du sannsynligvis ikke tenke så mye om hvordan maten får fra munnen til magen. Men all den stund, kroppen din er på jobb i ganske kompleks prosess som er fordøyelsen, og det hele starter med spiserøret - røret som bærer maten i magen. Og som mange andre deler av kroppen, er spiserøret utsatt for kreft.

Det er hovedsakelig to typer esophageal kreft, plateepitelkreft kreftfaren og esophageal adenokarsinom. Plateepitelkarsinom esophageal kreft, den vanligste typen, påvirker cellene som danner den indre slimhinnen i spiserøret. Øsofageal adenokarsinom utvikles i vev som finnes i bunnen av spiserøret, nærmest magen.

Risikofaktorer for kreftfaren

Det finnes en rekke risikofaktorer for øsofageal kreft. Fordi tidlig diagnose er viktig for behandling og langsiktig overlevelse, bør folk som er mest sannsynlig å få kreftfaren være på utkikk etter faresignaler på sykdommen. Noen faktorer som øker risikoen for å utvikle øsofageal kreft omfatter:
  • Refluks. Hvis du lider av en tilstand som kalles Barretts spiserør eller fra kronisk acid reflux, er du på en økt risiko for å utvikle esophageal kreft.
  • Drikker eller røyker. Overdreven alkoholbruk og røyking er kjente risikofaktorer for esophageal kreft.
  • Kjønn og alder. Menn er mer sannsynlig enn kvinner til å få kreftfaren, og personer over 65 år er mest sannsynlig å få kreftfaren.
  • Hva du spiser og drikker. Hvis du er overvektig eller overvektig, eller ikke spiser nok frukt og grønnsaker, er risikoen for å utvikle esophageal kreft øker. Folk som ofte drikker svært varme væsker kan også være mer sannsynlig å utvikle en bestemt type esophageal kreft, men det trengs mer forskning om temaet.
  • Miljø. Folk som har vært utsatt for visse kjemikalier eller andre farer, som for eksempel strålebehandling, silika støv og tørre rengjøringsmidler, kan være en større risiko for esophageal kreft.

For mer informasjon om de bakenforliggende årsaker og risikofaktorer for esophageal kreft, se " Tracking de underliggende årsakene til esophageal kreft. "

Symptomer på kreftfaren Mange folk ikke har noen åpenbare symptomer på esophageal kreft før kreften har blitt ganske avansert. Disse signalene kan da dukke opp:

  • Problemer med å spise og svelge. Foods, særlig brød eller kjøtt, kan bli vanskelig å svelge. Som kreften blir mer avansert, kan selv væsker bli vanskelig eller smertefullt å svelge. Mat kan synes å bli sittende fast i halsen din, eller kanskje komme tilbake opp når du prøver å få det ned. Halsbrann er også vanlig. Folk som har blitt diagnostisert med esophageal kreft kan endre måten de spiser for å imøtekomme svelgevansker, ved å velge myk, lett å svelge mat og tygge nøye.
  • Vekttap. Fordi svelge mat kan bli vanskelig og selv smertefullt med esophageal kreft, kan du spise mindre, eller ikke får de kaloriene du trenger.
  • Hes stemme. Vanligvis et symptom av avansert esophageal kreft, kan heshet være ledsaget av hyppig hiccupping eller oppkast av blod.
  • Hals smerter. Du kan oppleve smerter i halsen når du svelger, smerter i brystet rundt brystbenet området, eller smerter mellom skulderbladene.

Prognose for kreftfaren

Fordi symptomene ofte ikke vises før esophageal kreft har avansert og har ofte spredd seg til andre organer, er prognosen for mennesker med esophageal kreft ofte dårlig. Men for folk som får en tidlig diagnose av kreftfaren - før den har spredt seg til andre deler av kroppen - sjansen for langsiktig overlevelse kan være bra. Mellom 80 til 90 prosent av disse esophageal kreftpasienter kan forvente å overleve i minst fem år etter behandlingen.

Kreftfaren er ikke en av de mer vanlige kreftformer. Hvert år blir cirka 12.000 til 18.000 esophageal kreft diagnoser gjort i Europa.

Hvis du har Barretts spiserør eller kronisk sure oppstøt, sørg for at legen overvåker den regelmessig. Forebygging og tidlig oppdagelse er de beste verktøy mot kreftfaren, og et sunt kosthold og livsstil er alltid ditt beste spill for å bo godt og bidrar til å forhindre alle typer kreft.