Evb

Informasjon om avføringsmidler

En avføringsmiddel bør bare brukes når du er forstoppet - og ofte, du egentlig ikke trenger å ta en. Lær om de ulike typer avføringsmidler og hvordan de fungerer som forstoppelse rettsmidler.

Den første regelen av avføringsmidler er at du vanligvis ikke trenger dem. De beste rettsmidler for forstoppelse er å drikke mer væske, og legger fiber til kosthold, og får mer mosjon.

Det er også viktig å vite at det går en dag uten avføring betyr ikke at du har forstoppelse. Jada, noen mennesker har tre avføringer per dag, mens andre bare har tre i uken. Normal er relativ, spesielt i dette tilfellet.

Hvordan vet du når du er forstoppet?

Forstoppelse er en av de hyppigste klagene leger hører. Det er anslått at forstoppelse fører til minst 2,5 millioner legebesøk årlig i Europa og europeere bruke hundrevis av millioner av dollar på avføringsmidler hvert år.

Forstoppelse oppstår når avføringen går for sakte gjennom fordøyelseskanalen. Dette tillater for mye vann til å bli absorbert, noe som gjør det vanskeligere krakk, tørrere, og mer vanskelig å passere.

Selv om alles fordøyelsessystem er litt annerledes, hvis du ikke har hatt avføring på fire dager, kan du bli forstoppet og et avføringsmiddel kunne hjelpe.

Velge et avføringsmiddel

Hvis du har prøvd å legge fiber, drikke mer væske, og øke aktiviteten din, og du er fortsatt forstoppet, er det mange forstoppelse rettsmidler som er tilgjengelige over-the-counter. Disse inkluderer avføringsmidler, avføring myknere, smøremidler, og tappe vann klyster. Her er hva du trenger å vite om avføringsmidler:

  • Bulk-forming avføringsmidler. Disse avføringsmidler fungerer ved å trekke vann inn i avføringen din for å gjøre dem større, mykere og lettere å passere. De arbeider langsomt og stimulere din kolon naturlig. De er ansett som den tryggeste form for avføringsmiddel og den eneste typen som kan anbefales til daglig bruk. Eksempler er psyllium (metamucil), polycarbophil (fibercon), og methylcellulose (Citrucel). Det er viktig å drikke rikelig med væske med en klyster.
  • Saltvann avføringsmidler. Disse avføringsmidler er også kalt osmotiske avføringsmidler fordi de trekke ekstra væske i tykktarmen for å hjelpe mykne avføring og skylle ut din kolon. Fordi de aktive ingredienser i disse laksativer er vanligvis magnesium eller fosfat, de kan være farlige for personer med nyresvikt. Et vanlig eksempel på denne type er avføringsmiddel magnesiamelk, som er magnesium.
  • Sentralstimulerende avføringsmidler. Dette er den groveste form for avføringsmidler fordi de føre til at tarmen til kontrakt og presse ut avføring. Sentralstimulerende laxatives kan tas gjennom munnen eller ved stikkpille. Da tas gjennom munnen de arbeider i omtrent sju timer; etter stikkpille kan de jobbe i ca 30 minutter. Disse avføringsmidler bør aldri brukes mer enn en gang hver tredje dag fordi de kan føre til at tarmen mister evnen til kontrakt. Et vanlig eksempel på et sentralstimulerende avføringsmiddel er bisacodyl (Dulcolax og Correctol).
  • Andre forstoppelse rettsmidler. Avføring myknere og smøremiddel avføringsmidler er også nyttig fordi de gjør tørr, hard avføring enklere å passere. Mineralolje kan brukes som et smøremiddel avføringsmiddel, som kan en glycerin stikkpille. Selv om mineralolje er tilgjengelig over disk, fordi det kan påvirke din evne til å absorbere de viktige vitaminene A, D, E og K, er det viktig å diskutere bruken med legen din.

Fordeler og risiko ved avføringsmidler

Fordelen med avføringsmidler er at du kan kjøpe dem uten resept fra lege, og de er generelt trygt og effektivt. Avføringsmidler kan bidra til å forebygge forstoppelse forårsaket av noen medisiner eller hindre anstrengende å ha avføring, som kan være farlig for noen mennesker.

Her er noen risiko å være klar over:

  • Avføringsmidler kan føre til kramper, oppblåsthet og kvalme hos noen mennesker.
  • Langvarig bruk av avføringsmidler, med unntak av bulk avføringsmidler, kan gjøre deg avhengig av avføringsmiddel for å gå på do, og kan maskere viktige forstoppelse symptomer.
  • Avføringsmidler kan forstyrre hvordan andre medisiner blir absorbert. Generelt bør du unngå å ta et avføringsmiddel innen to timer etter inntak av andre medisiner.
  • Bruk aldri avføringsmidler for vekttap. Avføringsmiddel misbruk ikke hjelper deg ned i vekt og kan føre til farlig dehydrering, svakhet, besvimelse, og nyreskader.

Avføringsmidler kan være nyttige forstoppelse rettsmidler, men de er ikke en erstatning for å spise nok fiber, får regelmessig mosjon, og drikke rikelig med væske. Andre måter å unngå forstoppelse er å aldri ignorere trangen til å ha avføring, sette faste tider på dagen for en tarmen bevegelse, og unngå matvarer som inneholder mye fett og sukker.

Hvis du har problemer med forstoppelse, snakk med legen din om hva slags avføringsmiddel kan være best for deg. Aldri ignorere symptomer på blod i avføringen eller mørke, tjæreaktig avføring. Hvis du har forstoppelse i mer enn to uker, magesmerter, kvalme eller oppkast, snakk med legen din før du starter noen forstoppelse rette.