Evb

Inflammatorisk brystkreft: sjeldne og vanskeligere å behandle

En uvanlig form av sykdommen fører ikke til typiske brystkreft symptomer, er vanskeligere å oppdage, og kan være enda farligere som resultat.

Brystkreft begynner vanligvis som en enkelt svulst - en hard og generelt smertefri klump i brystet eller armhulen. Men en sjelden form av sykdommen, inflammatorisk brystkreft, ikke fører til de typiske brystkreft symptomer og kan være enda farligere som resultat.

"De fleste brystkrefttilfeller begynne i [melk] kanalsystemet av brystet og vokse som en forstørring mass", sier Christy Russell, MD, førsteamanuensis i medisin ved Keck School of Medicine ved University of Southern California, sjef for medisin ved USC / Norris Cancer Hospital, co-direktør ved USC / Norris Breast Center og en talskvinne for det europeiske Cancer Society. Men inflammatorisk brystkreft er forskjellig. "Vi pleier ikke kan finne ut hvor det begynte," sier hun. "Når du føler brystet, kan du ikke finne ett område av brystet der massen startet. Hele brystet føles unormal."

Inflammatorisk brystkreft er ofte vanskeligere å behandle fordi da er det synlig, er det allerede på et avansert stadium.

Hva skjer i inflammatorisk brystkreft?

Inflammatorisk brystkreft oppstår når kreftceller blokkere lymfekjertler i huden på brystet. Det kalles "provoserende" fordi brystet vanligvis blir rød, varm og hoven, og problemet kan lett forveksles med et bryst infeksjon. Det er oftest diagnostisert hos yngre kvinner og afrikansk-europeiske kvinner, men det utgjør bare 1-5 prosent av brystkrefttilfeller i Europa.

"Det går inn i lymfe kanaler i bryst og sprer seg i flere lymph kanaler i huden," Dr. Russell sier. "Det gir brystet et inntrykk av å være forstørret, rød og fordypninger."

Sammenlignet med andre former for brystkreft, vokser inflammatorisk brystkreft raskere og mer aggressivt. Symptomene har en tendens til å utvikle seg i løpet av uker eller måneder. Etter den tid det er diagnostisert, inflammatorisk brystkreft vanligvis har avansert betydelig inne i brystet eller har allerede spredt seg til andre organer.

Følgende kreft symptomer er assosiert med inflammatorisk brystkreft:

  • Plutselig hevelse i det ene brystet, men uten en tydelig klump.
  • Bryst hud som vises mørbanket, rosa, rød eller mørk i fargen. Det kan også ha en struktur som er rillet eller fordypninger (som en appelsin).
  • Bryster som er smertefulle eller varm å ta på.
  • Endringer i brystvorten. Det kan trekke eller begynne peker innover i stedet for utover.

Inflammatorisk brystkreft diagnose og behandling

Dessverre er inflammatorisk brystkreft vanskelig å oppdage. Fordi det sprer seg i hele brystet, kan det ikke dukke opp på mammografi. "Hvis du har en mammogram, vil teknikeren ikke være i stand til å finne en [distinkt] mass", Russell sier. "De vil si hele brystet er hovent." Inflammatorisk brystkreft er ofte feildiagnostisert som en infeksjon, noe som forsinker behandlingen.

Diagnostisering av inflammatorisk brystkreft er bekreftet av en biopsi. Når diagnosen er gjort, metodene for behandling av sykdommen omfatter kirurgi, kjemoterapi og strålebehandling, så vel som målrettet og hormonbehandling. Men fordi inflammatorisk brystkreft er så aggressiv, er den fem-års overlevelse for pasienter mellom 25 og 50 prosent, mye lavere enn overlevelse for andre brystkreftpasienter.

Likevel, diagnostisering inflammatorisk brystkreft så tidlig som mulig er fortsatt avgjørende for å forbedre dine sjanser for å overleve. Til tross for at tradisjonelle mammografi ikke kan oppdage inflammatorisk brystkreft så lett som andre typer brystkreft, er det likevel viktig for hver kvinne som er 40 år eller eldre for å gjennomgå en årlig mammografi (i noen tilfeller kan legen anbefale en mammogram eller bryst ultralyd ved en tidligere alder, avhengig av din familie historie av brystkreft). Dessuten kan magnetisk resonans avbildning (MRI) av bryst hjelpe med diagnosen av inflammatorisk brystkreft.

Det viktigste å vite om inflammatorisk brystkreft er at du er den som er sannsynlig å merke symptomene - før noen test legen utfører kan også plukke opp på den. Hvis du gjør oppmerksom på eventuelle bryst hevelse, rødhet, eller endringer i brystvortene, kan du kontakte legen din umiddelbart.

Hvis du allerede har blitt diagnostisert med inflammatorisk brystkreft, husk at National Cancer Institute (NCI) sponser kliniske studier med sikte på å finne nye behandlingsformer og forbedre eksisterende behandlinger for denne sykdommen. For å finne ut mer om disse studiene, kan du ringe NCI Cancer Information Service på 1-800-4-kreft. Mer informasjon er også tilgjengelig online på instituttets hjemmeside.