Evb

Imaging tester for lungekreft

Leger bruker disse testene for å finne lungekreft og avgjøre om det har spredt seg eller hvis behandlingen virker.

Hvis legen mistenker at du har lungekreft, kan enkelte tester som gjør bilder av innsiden av kroppen gjøres. Disse kalles imaging tester og brukes til å finne lungekreft, for å se om den har spredd seg, eller å finne ut om behandlingen virker.

Bryst x-ray. Dette er den første testen vil legen gjøre for å se etter eventuelle flekker på lungene. Det er et vanlig røntgenbilde av brystet. Hvis X-ray er normal, har du mest sannsynlig ikke har lungekreft. Hvis noe ikke ser normal legen kan bestille flere tester.

CT (computertomografi) skanning. En CT (eller CAT) scan er en spesiell type X-ray. I stedet for å ta bare ett bilde, tar CT-skanner mange bilder som det beveger seg rundt deg. En datamaskin kombinerer så disse bildene inn i et bilde av en bit av kroppen din. Før CT scan, kan du bli bedt om å drikke en spesiell væske, eller du kan ha en IV (intravenøs) linje gjennom som et fargestoff injiseres. Dette bidrar til bedre skalerbare strukturer i kroppen din. Fargestoffet kan gi noen flushing (en følelse av varme, spesielt i ansiktet). Noen mennesker er allergiske og få elveblest. I sjeldne tilfeller kan mer alvorlige reaksjoner som pusteproblemer eller lavt blodtrykk skje. Sørg for å fortelle legen om du noen gang har hatt en reaksjon på noen kontrast materiale som brukes for røntgenstråler. CT ta lengre tid enn normalt røntgen, men de blir raskere hele tiden.

CT scan vil gi legen presis informasjon om størrelse, form og sted for en svulst. Det kan også bidra til å finne forstørrede lymfeknuter som kan inneholde kreft. CT brukes også til å finne svulster i andre organer som kan være spredning av lungekreft.

MRI (magnetic resonance imaging) skanning. MR skanner bruker radiobølger og sterke magneter i stedet for røntgen for å ta bilder. MR tar lengre tid enn røntgen - ofte opptil en time. Også har du å bli plassert inne i en tube-lignende maskin, som forstyrrer noen mennesker. Nyere, "åpen" MR-maskiner kan noen ganger hjelpe med dette hvis det er nødvendig. MR er nyttig i å finne lungekreft som har spredd seg til hjernen eller ryggmargen.

PET (positronemisjonstomografi) scan. PET bruker en form for sukker som inneholder et radioaktivt atom. Kreftceller i kroppen absorbere store mengder sukker. En spesiell kamera kan da oppdage radioaktivitet. Denne testen kan vise om lungekreft har spredd seg til lymfeknuter. Det er også nyttig i å fortelle om en flekk på brystet X-ray er kreft. PET skanner er også nyttig når legen mener at kreften har spredd seg, men vet ikke hvor. Nyere maskiner kombinere en CT og PET scan til enda bedre presisere svulster.

Bone scan. For et bein skanne en liten mengde radioaktivt stoff blir sprøytet inn i en blodåre. Mengden som brukes er svært lav og forårsaker ingen langsiktige effekter. Dette stoffet bygger seg opp i deler av benet som kanskje ikke er normalt på grunn av kreft. Disse vil bli sett på bein Scan-bilder som tett, grå til svarte områder, kalt "hot spots". Selv om disse områdene kan foreslå tilstedeværelse av metastatisk kreft, kan andre problemer også føre til hot spots.

PET-skanner, som ofte er gjort hos pasienter med ikke-småcellet lungekreft, kan vanligvis vise spredning av kreft til skjelettet, så bein skanner er ikke nødvendig så ofte. Bein skanner er gjort i hovedsak når det er grunn til å tro at kreften kan ha spredd seg til skjelettet (kanskje på grunn av symptomer) og andre testresultatene er ikke klart.