Evb

Ikke la rosacea skade selvtillit

Oppdag hvordan rosacea påvirker selvbildet ditt og hvordan du kan forbedre det.

Rosacea forårsaker ikke livstruende helseproblemer, men hudens tilstand kan ha stor innvirkning på din emosjonelle helse. En undersøkelse utført av National Rosacea Society fant at mer enn 76 prosent av personer med tilstanden, som forårsaker rødhet og rødme i ansiktet, rapporterte å ha lavere selvfølelse og selvtillit. Så mange som 41 prosent av dem svarer at de har unngått å gå ut i offentligheten eller sosiale hendelser på grunn av rosacea. Og når rosacea er særlig alvorlig, kan det også forstyrre profesjonelle relasjoner og karriereutvikling.

De nød rosacea årsakene kan skape en ond sirkel. Når rosacea forårsaker følelsesmessig opprørt, kan den resulterende stresset gjør rosacea verre, sier John E. Wolf, Jr, MD, professor og leder av Institutt for dermatologi ved Baylor College of Medicine i Houston. Stress er en av de viktigste faktorene som forårsaker rosacea å blusse, sier Dr. Wolf.

Rosacea og emosjonelle helse

En grunn rosacea kan ha en så stor innvirkning på din selvfølelse er fordi det er så synlig på ansiktet ditt, sier Ted Grossbart, PhD, assisterende klinisk professor i psykologi ved Harvard Medical School i Boston og forfatter av Skin Deep. Det er også vanskelig å behandle, og det er ingen kur, så lindre rødhet kan være en livslang kamp.

Du trenger ikke å ha allerede lav selvtillit for rosacea å påvirke deg, sier Dr. Grossbart. Selv folk med høy selvtillit kan se deres selvtillit fall når rosacea fakkel.

"Vanligvis hva som skjer er at uansett hva din akilleshæl er følelsesmessig, skjerper huden din det," Grossbart forklarer. Så hvis du er usedvanlig opptatt av utseendet ditt, etter å ha rosacea kommer til å høyne disse bekymringene. Hvis du ikke tror du er elskelig, vil rosacea gjøre de negative følelsene verre.

Noen mennesker søker psykoterapi på grunn av bekymringer over rosacea, Grossbart sier, mens for andre som allerede har alvorlige følelsesmessige problemer, kan rosacea presse dem over kanten og be dem om å gå totherapy. Det er en god ting fordi forbedre din emosjonelle helse vil nytte for din hud, forklarer Grossbart.

Hvordan du kan øke din selvtillit

En stor del av å føle seg bedre om deg selv når du har rosacea er å lære å kontrollere dine symptomer. Her er hvordan du kan forbedre huden din og øke din selvtillit:

  • Gjør din egen forskning. Komme utdannet om rosacea er ekstremt viktig, sier Wolf, fordi jo mer du vet, jo bedre du klarer rosacea. Dette i sin tur vil bidra til å forbedre selvtilliten. Men ikke forvent å lære alt du trenger å vite på legens kontor. "Legene har sjelden tid til å gi folk omfattende utdanning på lidelse," Wolf sier. "Jeg har alltid henvise pasientene mine til National rosacea samfunnet og European Academy of Dermatology nettsteder. "For mer hjelp, se Rosacea ressurser.
  • Kjenn dine rosacea triggere. Triggers spille en viktig rolle i hvor alvorlig din rosacea er, sier Wolf. Sollys og varme er blant de største triggere, så bruk solkrem, unngå varme bad og dusj, vaske ansiktet med kaldt vann, og drikke kald drikke eller suge på is når det er varmt ute, eller du har vært trener. Andre triggere variere fra person til person, og kan være alt fra sitrusfrukter til alkohol på noen typer makeup. Lær dine triggere ved å holde en journal av dine symptomer og mulige årsaker. Når du begynner å se sammenhenger, kan du begynne å unngå ting som irriterer huden din.
  • Kjenn din hud stressfaktorer og hvordan å roe dem. Den emosjonelle stress som kan føre til en rosacea flare er veldig individuelt, sier Grossbart. "Noen mennesker opplever at generiske stressfaktorer (som jobbstress) kan øke deres generelle stressnivå, men ikke nødvendigvis være det som dytter sin knapp på huden sin," forklarer han. I stedet kan et besøk fra en slektning eller en kamp med en ektefelle forårsake rosacea å beskjære opp. Det kan ta litt detektivarbeid gjennom journalføring for å finne ut hva som utløser din hud.

    Når du vet hvilken type stress kan føre til en oppblussing, bruker avspenningsteknikker for å avverge det, sier Grossbart. Han antyder bildebehandling, hypnose og selvhypnose for pasienter å bremse kroppen sin ned og forhindre bluss. "Imaging er basert på forestillingen om at kroppene våre ikke bor i virkeligheten så mye som bildet i hodene våre," sier han. Øv tankene over saken: Hvis du lærer å gå inn i en tilstand av fokusert konsentrasjon, kan du faktisk endre fysiologien din og kjøle deg ned når du begynner å varme opp. Hvis klimaanlegget er brutt på jobben og du sitter i en trykkende kontoret i løpet av sommeren, visualisere en scene der du er i en pool av kjølig vann kan hjelpe deg å kjøle ned ansiktet og holde ansiktsfarge klar, sier Grossbart.
  • Dekke opp. Når du ikke kan unngå rødhet, kan det gjøre at du føler deg bedre å kamuflere det med makeup. En ren, grønnfargede primer under foundation nøytraliserer rødhet. Prøv kosmetikk laget av mineral powder, de pleier å være mindre irriterende på sensitiv hud og noen kan redusere rødhet.
  • Oppsøke en utdannet psykoterapeut. Hvis rosacea er å ha en psykologisk effekt på livet ditt, kan terapi hjelpe. Grossbart anbefaler på jakt etter en utøver opplært i sinn-kropp problemer. Noen terapeuter kan være villig til å utdanne seg om rosacea å hjelpe deg. Hvis du ikke kan finne en lokal terapeut som kan hjelpe deg med rosacea og selvtillit, kan det være verdt å nå ut til en ekspert over telefonen.

Å ha rosacea trenger ikke å bety slutten på det sosiale og faglige selvtillit. Få kontroll over din rosacea og komme tilbake å nyte livet.