Evb

Ikke-kirurgiske behandlinger for livmorkreft

Stråling, kjemoterapi og hormonbehandling kan brukes for å ødelegge eller redusere endometrial kreft celler.

Strålebehandling er behandling med høyenergistråler (for eksempel røntgenstråler) eller krympe for å drepe kreftceller. Strålingen kan komme fra utsiden av kroppen (ekstern stråling). Eller det kan komme fra radioaktive materialene plassert nær svulsten. Dette kalles brachyterapi. I noen tilfeller blir begge typer stråling behandling anvendes.

Hvor mye av bekkenet må ha strålebehandling avhenger av hvor langt kreften har spredd seg.

Brachyterapi

I de tilfeller hvor bare den øvre tredjedel av vagina trenger å bli behandlet etter operasjonen, kan radioaktive pellets eller frø skal settes på plass i en kort tid. De er satt inn gjennom skjeden. Ved brakyterapi er det liten virkning på nærliggende strukturer, slik som blære eller rektum.

Denne behandlingen er gitt i stråling suite av sykehuset eller omsorgssenter. Om fire til seks uker etter operasjonen, legger legen til pellets av radioaktivt materiale inn i skjeden. Mer enn én behandling kan være nødvendig. Antallet behandlinger avhenger av styrken av dosen. For livmorkreft, er høydose stråling ofte gitt ukentlig eller daglig i minst tre doser.

Ekstern stråling

Denne metoden for å gi stråling som er en vanlig røntgen, men det tar lenger tid. Det er oftest gitt fem ganger i uken, i fire til seks uker. Mens behandlingen selv tar mindre enn en halv time, de daglige turene kan vanskelig å administrere.

Bivirkninger av strålebehandling

 • tretthet (fatigue)
 • urolig mage
 • løs mage (diaré)
 • kvalme og brekninger
 • hudforandringer som rødhet og sårhet
 • problemer med vannlating
 • skjeden kan bli tørr, eller kortere, eller smalere (dette kalles vaginal stenose), forårsaker smerte under sex
 • tidlig menopause
 • svekket bein i bekkenet

Stråling kan også føre til lave blodverdier, forårsaker lavt antall røde blodceller og lavt antall hvite blodlegemer. Blodtelling returnerer vanligvis til det normale etter stråling er stoppet.

Hvis du har bivirkninger fra stråling, snakk med legen din. Det er ting du kan gjøre for å få lindring fra disse problemene, eller for å hindre dem fra å skje.

Kjemoterapi

Kjemoterapi (ofte kalt "kjemoterapi") er bruken av kreft-bekjempelse av narkotika for å drepe kreftceller. Vanligvis er disse stoffene er gitt i en blodåre eller gjennom munnen. Når stoffet inn i blodbanen de spredt over hele kroppen. Chemo er nyttig i behandling av kreft som har spredd seg. Ett eller flere legemidler kan anvendes.

Selv om disse stoffene drepe kreftceller, kan de også skade noen normale celler. Dette kan forårsake bivirkninger. Som bivirkninger skje vil avhenge av type av legemidler gitt, varer mengde eller dose, hvor ofte behandling er gjort, og hvor lang behandling. Vanlige bivirkninger er:

 • kvalme og brekninger
 • tap av matlyst
 • håravfall
 • munnsår
 • vaginal sores
 • en høyere sjanse for infeksjon (fra lavt antall hvite blodlegemer)
 • blødning eller blåmerker etter mindre kutt eller skader (fra en mangel på blodplater)
 • kortpustethet eller tretthet (fra lavt antall røde blodceller)

De fleste bivirkningene forsvinner etter behandlingen avsluttes. Hvis du har problemer med bivirkninger, snakk med din lege eller sykepleier, så er det ofte måter å hjelpe.

Hormonbehandling

Hormonbehandling er bruk av hormoner eller hormon-blokkerende medikamenter for å bekjempe kreft. Nedenfor er noen av de typer hormonbehandling som kan brukes.

Gestagener: Progesteron-lignende medikamenter kan brukes til å bremse veksten av kreftceller. Stoffet er vanligvis tatt som piller eller injeksjoner.

Tamoxifen: Tamoxifen er et legemiddel som ofte brukes til å behandle brystkreft. Den kan også brukes til å behandle avansert endometrial cancer eller endometrial kreft som har returnert (tilbakevendende livmorkreft).

GnRH (gonadotropin-releasing hormone): Disse stoffene slå av østrogen gjort av eggstokkene hos kvinner som ikke har gått gjennom endring av livet. Stoffet injiseres hver 1-3 måneder.

Aromatasehemmere: Etter eggstokkene fjernes (eller hvis de ikke jobber), er østrogen fortsatt laget i fettvev. Dette blir kroppens viktigste kilde til østrogen. Legemidler som kalles aromatasehemmere kan stoppe denne østrogen fra å bli dannet og lavere østrogennivå ytterligere. Disse stoffene er fortsatt under utredning, og deres rolle i livmorkreft behandling er ikke klart.