Evb

IBS hos barn og tenåringer

Lær hvordan du kan hjelpe barnet med irritabel tarm syndrom.

Livet med irritabel tarm syndrom (IBS) er en hyppig bombardement av magekramper og oppblåsthet og elendighet av diaré og forstoppelse. Tarmen funksjonsfeil ved roten av IBS påvirker nesten 20 prosent av europeere, eller mer enn 58 millioner mennesker. Barn og unge er ikke unntatt: Estimater av IBS blant barn i Europa varierer fra 7 prosent av elementære skolebarn til 14 prosent av barn i videregående skole.

Bortsett fra ubehag, kan IBS være pinlig for ungdommer og tenåringer, og kan legge til påkjenninger i oppveksten. Hjelp fra familiemedlemmer og andre omsorgspersoner kan lette den fysiske og psykiske smerter.

IBS hos barn: vanlige symptomer
De fleste barna opplever buk problemer på ett eller annet tidspunkt. En og annen magesmerter og oppblåsthet bør ikke sende deg styrtende til legen din. Men vanlig forekomst av to eller alle av de følgende kan være tegn på IBS:

  • Smerter eller ubehag i magen som er lettet for en stund etter avføring
  • Endring i vanlig bad rutine (færre eller flere avføringer)
  • Endring i utseende av avføring

Oppdager IBS symptomer hos eldre barn og tenåringer kan utgjøre en særlig utfordring fordi barn i denne alderen er ofte flau over å diskutere bad emner med noen, enn si en voksen i familien eller klarert omsorgsperson. Det er grunnen til at foreldre kan ofte være den siste til å vite om symptomer. Hvis du oppdager at barnet ditt er å gjøre mer hyppige turer på do eller ser ut til å ha oppstått magesmerter, presse ham for informasjon.

IBS hos barn: risikofaktorer
Sjansene for å utvikle IBS nesten dobbelt når andre familiemedlemmer har sykdommen. Men miljøfaktorer - spesielt familien mat rutine - kan også spille inn. Å være klar over familiens historie og skreddersy måltider til å være mer IBS-vennlige er to viktige måter å hjelpe barnet eller tenåringen.

"Noen ganger mennesker med IBS spiser sunt, men ikke sunt for tarmen. Mange ganger, vil folk bare prøve å øke fiber inntak og ved uhell øker sine symptomer," sier Anna Leiper, en registrert kostholdsekspert ved Capital District Health Authority i Halifax, Nova Scotia, Canada. Leiper bemerker at det er en stor forskjell mellom løselig fiber, som absorberer vann og så hjelper krakk trekk gjennom tarmkanalen lettere og litt saktere og uoppløselig fiber, som ikke er så vann-vennlig og oppmuntrer til en raskere bevegelse av avføring (et hjelpemiddel hvis noen er forstoppet).

Omsorgspersoner kan hjelpe ved å velge matvarer som inneholder mer løselig fiber (eksempler omfatter havrekli, frukt, tørkede erter og bønner) eller uløselig fiber (for eksempel 100 prosent kli frokostblanding eller hvetekli), avhengig av om barnet er forstoppet eller har diaré.

Andre forhold som har vært knyttet til IBS inkluderer:

  • Viral eller bakteriell gastroenteritis (infeksjon av tarmkanalen som inkluderer inflammasjon), som kan forstyrre den gastrointestinale systemet
  • Stress, en uheldig, men normal del av oppveksten
  • Antibiotika (som kan forstyrre den normale bakterielle innholdet av tarmkanalen, selv om utvalgte antibiotika kan også bidra til å lette symptomene på IBS)

IBS hos barn: hvordan foreldre kan hjelpe
Det finnes ingen kur for symptomene på IBS. Men ved å hjelpe forme den dag-til-dag rutine, kan omsorgspersoner betraktelig bedre ubehag forbundet med IBS. "Det beste rådet er å se på det totale bildet av IBS pasient. Hvordan lever de? Hva spiser de? Hva er stressfaktorer? Er det en ekte organisk sykdom som har blitt feildiagnostisert?" sier Anthony Starpoli, MD, direktør for gastroøsofageal forskning og Endosurgery ved St. Vincent Hospital i New York City, og en assisterende professor i medisin ved New York Medical College i Valhalla, NY

Og sørg for at barnets generelle helse ikke er neglisjert. "Hvile og regelmessig mosjon er avgjørende for mennesker å aktivere kroppen til å fungere mest mulig effektivt. Ofte vi overse disse to tingene, og ikke innser sin positive innvirkning på vårt fordøyelsessystem," legger Leiper.

Noen ideer for IBS symptom ledelse:

  • Se legen: En fysisk undersøkelse og informasjon på familiens historie kan hjelpe barnet eller tenåringen lege finne det beste løpet, som kan inkludere foreskrevet samt over-the-counter medisiner.
  • Endre kostholdet: Spise mer hyppige og mindre måltider, og unngå matvarer som er identifisert som utløser symptomene er to vellykkede strategier. Omsorgspersoner kan være spesielt viktig i å hjelpe tenåringer etablere gode matvaner.
  • Minn barnet om livsstilsfaktorer: Å være en ungdom og tenåring kan være en angst-fylte tid. Nok søvn og mosjon er to viktige avstressende måter å bekjempe IBS. Hjelp tenåringen din forstå bedre tarm-relaterte ulempene av sene kvelder, alkohol fråtseri, bruk av narkotika, og wolfing ned junk food.
  • Være en talsmann: Kontroller at lærere forstår at ditt barns skole rutine kan omfatte hyppige turer på do. Oppmuntre barnet eller tenåringen til å betro seg til venner og søker deres støtte heller enn å skjule sine symptomer. Forsikre ham om at han ikke er alene.

Ved å holde styr på triggere og gjøre noen endringer i livsstil, kan du hjelpe barnet eller tenåringen administrere sine IBS symptomer.