Evb

Hvorfor osteoporose er mer vanlig hos kvinner

Kvinner er mer sannsynlig å ha osteoporose enn menn - men er denne statistikken faktisk å sette menn på en diagnostisk ulempe?

Det kan ikke være rettferdig, men det er sant: Hvis du er kvinne, er du automatisk har større risiko for osteoporose enn menn. Den internasjonale Osteoporose Foundation anslår at osteoporose rammer ca 200 millioner kvinner verden over.

Hvorfor kjønnsforskjellene? Kvinner starter med lavere bentetthet enn sine mannlige kolleger, og de mister benmasse raskere når de blir eldre, noe som fører til osteoporose hos noen kvinner. Mellom 20 og 80, mister den gjennomsnittlige hvite kvinnen en tredjedel av hennes hip bentetthet, sammenliknet med en bentetthet tap av bare en fjerdedel hos menn.

Ifølge National Institute of leddgikt og muskel-og hudsykdommer, osteoporose statistikken viser en større belastning for kvinner på følgende måter:

  • 68 prosent av de 44 millioner mennesker i fare for osteoporose er kvinner.
  • En av hver to kvinner over 50 år vil trolig ha en osteoporose-relaterte brudd i livet. Det er det dobbelte av frekvensen av frakturer hos menn - en av fire.
  • 75 prosent av alle tilfeller av hip osteoporose påvirker kvinner.

Bygge bedre bein

Osteoporose kan ha sine røtter i barndom og oppvekst, som er den perioden når kroppen gjør mest bein bygningen. Kvinner nå sitt peak bone mass på ca 18 år, mens menn deres nå ved 20. Etter det, både kvinner og menn fortsetter å bygge små mengder benmasse, men menn legger mer enn kvinner. Ved 30, er dine bein velfylt, og selv om kroppen din vil fortsette å erstatte gamle bein celler, vil det ikke være noen økning i beinmasse forbi det punktet.

Osteoporose og østrogen

Legg osteoporose til den lange listen av helseproblemer, som humørsvingninger og migrene, som du kan skylde på hormoner. Selv om det er andre mulige genetiske og miljømessige faktorer bak bentap, forblir kroppens endrede nivåer av østrogen den mest skyldig mistenkte.

Østrogen er et hormon som bidrar til å regulere en kvinnes reproduktive syklus. På samme tid, det spiller en rolle i å holde benene sterke og friske, i både menn og kvinner. Mens premenopausale kvinner har mer østrogen enn menn, vil de oppleve dramatiske dråper i østrogenproduksjonen skyldes overgangsalder, og er mer sannsynlig å oppleve tap av beinmasse og beinskjørhet på den tiden.

Kvinner har økt osteoporose risiko knyttet til østrogennivået dersom de:

  • Opplever uregelmessige eller sjeldne perioder, eller begynte å få sine perioder på et senere enn normal alder
  • Har hatt eggstokkene fjernes (i alle aldre)
  • Går gjennom overgangsalderen, med de som gjennomgår overgangsalderen i en tidlig alder å ha en enda høyere risiko

Kvinner mister benmasse mye raskere i årene umiddelbart etter overgangsalderen enn de gjør på noen annen gang i sitt liv.

I kontrast, tyder data på at kvinner som har mer østrogen enn sine jevnaldrende, for eksempel kvinner som begynte menstruasjonene tidligere enn normalt, eller som har brukt østrogen inneholder prevensjonsmidler, har sannsynligvis høyere bentetthet.

Osteoporose: underdiagnostisert hos menn

Fordi osteoporose forekommer hyppigere hos kvinner enn menn, er mindre oppmerksomhet på beinhelse hos menn, og de som har osteoporose kan gå udiagnostisert og ubehandlet. En studie av 895 sykehjemsbeboere over 50 år viste at legene var mindre sannsynlig å vurdere osteoporose diagnose og behandling for menn enn kvinner, selv når mennene hadde nylig opplevd et brudd, en anerkjent rødt flagg for osteoporose. Realiteten er at 80 000 menn opplever osteoporose-relaterte brudd hvert år, og nær 23 000 dør som følge av brudd-relaterte komplikasjoner.

Bentap er en normal del av aldring hos både menn og kvinner, med ca 75 år, menn og kvinner mister bein i samme tempo og begge kjønn er mindre i stand til å absorbere kalsium. Men når menn får osteoporose, er det vanligvis knyttet til en annen helsetilstand, en livsstil valg (røyking eller alkohol misbruk), eller medisiner som har bentap som en bivirkning.

Osteoporose risiko er forskjellig for menn og kvinner, men sykdommen er farlig for alle som får det. Snakk med legen din om å få en osteoporose screening hvis du vet at du har risikofaktorer.