Evb

Hvorfor får ikke-røykerne lungekreft?

Selv folk som aldri har tatt et puff i sitt liv kan få lungekreft. Andre mulige årsaker inkluderer radon, eksponering for passiv røyking, selv om din etnisitet. Her er hvordan du kan beskytte deg selv.

Røyking er nr. 1 årsak til lungekreft, noe som fører til rundt 160.000 dødsfall hvert år. Likevel ikke alle mennesker med lungekreft er, eller var, røykere. Faktisk, 10 til 15 prosent av lungekreft dødsfall er et resultat av andre årsaker.

Hvorfor ikke-røykere får lungekreft

Det er det store ubesvarte spørsmålet.

"Vi er ikke sikker på hvorfor," sier Joan Schiller, MD, sjef for divisjonen for hematologi-onkologi og visedirektør ved Simmons Comprehensive Cancer Center ved University of Texas-Southwestern Medical Center i Dallas, president og grunnlegger av National Lung Cancer Partnership, og nasjonal talsperson for European Lung Association. "Radon trolig fører til en liten mengde av det Passiv røyk trolig fører til en liten mengde av det Resten av det -.. Vi er bare ikke sikker på ennå," sier hun.

Andre faktorer enn røyking antatt å øke risikoen for utvikling av lungekreft omfatter eksponering for:
  • radon
  • passiv røyking
  • asbest
  • strålebehandling
  • forbrenningsprodukter
  • andre kreftfremkallende stoffer

Lungekreft årsaker: radon og passiv røyking

Ifølge US Environmental Protection Agency, er eksponering for radon den viktigste årsaken til lungekreft hos ikke-røykere. Radongass er et produkt av forråtnelse, og finnes i nesten alle stein, jord og vann. Det kan sive inn i ditt hjem fra jord, vanligvis om sprekker og hull i grunnmuren. Når du puster inn radongass, kan radioaktive partikler forbli i lungene og forårsake skader som senere kan føre til lungekreft. Det finnes enkle tester for å sjekke for radon i luften og vannet i hjemmet ditt, og hvis nivåene er høye, kan "minking" systemer være installert for å filtrere radon og senke disse nivåene.

Passiv røyking er antatt å være den tredje største årsaken til lungekreft. Du er utsatt for det hvis det er en røyker i hjemmet ditt, og når du er rundt folk som røyker, om det kommer røyk fra sin lit sigaretter, pipe, eller sigar. Byer og tettsteder over hele landet er forby røyking i restauranter, kontorbygg, og selv på offentlige fortau, men det er ennå ikke forbudt overalt. Noen bedrifter, som barer, hevder at det vil skade deres virksomhet fordi drikker ofte er røykere, også.

Visse folk syntes å være disponert for å utvikle lungekreft, og kan være spesielt utsatt for radon, passiv røyking, og andre lungekreft risikofaktorer. Røykfrie kvinner synes å være mer utsatt enn ikke-røykere menn. "Om lag to tredjedeler av pasientene med lungekreft som aldri har røkt er kvinner, vanligvis unge kvinner," sier Dr. Schiller.

Lungekreft årsaker: forske andre grunner

En annen mulig årsak til lungekreft hos ikke-røykere er matos. Forskere ser på hvorfor røykfrie taiwanske kvinner utvikler lungekreft tyder på en sammenheng mellom kreft og røyk skapt av deres matlaging mat i olje varmes opp til ekstremt høye temperaturer.

Etnisitet også kan være en risikofaktor. En studie viser at ikke-røykere afrikansk-europeere og asiater som bor i Japan og Korea - men ikke Europa - døde oftere av lungekreft enn de av europeisk avstamning.

En pågående studie er å sammenligne blod og vev fra røykere og ikke-røykere med lungekreft å se etter andre risikofaktorer som kan føre til lungekreft. En annen er å se på DNA av ikke-røykere og røykere å finne ut hvordan genetikk kan bidra til utvikling av lungekreft og andre lungesykdommer.

Ettersom disse studiene avdekke mer informasjon, alle vil være i stand til å lære nye måter å beskytte mot lungekreft.