Evb

Hvordan vil levetiden boom påvirke vår verden?

Heldigvis er folk over hele verden leve lengre liv. Men dette kommer med en nedside, også, slik som ekstra krav til vår helse system. Hva som blir gjort for å sikre at vi møte disse fremtidige utfordringer?

Lyst til å leve i en moden alder? Sjansen for at du og dine barn vil leve lange liv er økende. Faktisk kunne et barn født i dag meget godt bli en centenarian - den som lever for å være 100 år gammel. Verdens befolkning lever lenger enn noen gang, takket være fremskritt innen medisin, ernæring og sikkerhet. Men mens global aldring er et stort steg fremover for menneskeheten, presenterer levetid også økonomiske, sosiale og helsemessige utfordringer, spesielt i allerede overfylte land.

Levealder i verden gjort store gevinster i forrige århundre alene. I Europa er gjennomsnittlig levealder nå nærmer seg 78 år. De yngste medlemmene av industrialiserte land kan se frem til å leve enda lenger. En fersk dansk studie fant at halvparten av barn født i utviklede land siden 2000 vil trolig leve for å være centenarians. Og denne analysen av data fra 30 land viste at dødelighet blant de eldre enn 80 fortsetter å falle, viser ingen tegn til å avta. Fremtidige centenarians kan også forvente mindre uførhet enn eldre i tidligere generasjoner, heter det i studien.

En titt på lang bom

Den danske forskningen er bare ett bevis på at global aldring er raskt oppstår. Her er noen aldrende anslag fra FN:

  • I 2045 vil antall personer 60 år eller eldre være høyere enn antall barn over hele verden for første gang i historien.
  • Innen 2050 vil antall eldre mennesker doble til 22 prosent av den totale befolkningen, med de mest rask økning forekommer i utviklingsland.
  • Blant eldre mennesker, er den raskest voksende gruppen mennesker alder 80 eller over. I dag er om lag én av syv eldre voksne over 80.

Vil verden bli overbefolket?

Noen områder av verden sannsynligvis vil bli mer overfylt, mens andre vil bli omtrent den samme.

I løpet av de neste 40 årene, er verdens befolkning ventes å vokse med to og en halv milliard mennesker, for å nå litt over ni milliarder, ifølge FN. Mesteparten av befolkningen økningen vil skje i mindre utviklede land og vil bli konsentrert blant de fattigste mennesker som bor i byer. Dette vil trolig produsere mer overbefolket og forurenset urbane slumområder, og skaper et akutt behov for rent vann og forbedringer i sanitære forhold.

I rike og utviklingsland, er folk lever lenger, men færre babyer blir født. Så i disse områdene, er befolkningen forventes å endre seg lite i 2050.

De helsemessige konsekvensene av økt levealder

Det er fantastiske oppsider til en aldrende befolkning: De fleste middelaldrende og eldre voksne vil ha levende foreldre, og flere barn vil kjenne besteforeldre - selv oldeforeldre. Friske eldre borgere kan dele sin rikdom av kunnskap med yngre generasjoner, hjelpe til med barnepass, og frivillig eller holde arbeidsplasser i sine lokalsamfunn. Men med folk lever lenger, vil tilknyttede medisinske problemer plassere en tung byrde på helsesystemer.

Her er noen av utfordringene i global aldring:

  • En økning i aldersrelatert kronisk sykdom. Hjertesykdom, kreft, diabetes og andre kroniske sykdommer vil føre til mer død og sykdom på verdensbasis enn infeksjonssykdommer eller parasittsykdommer løpet av de neste årene. I utviklede land, har dette skiftet allerede skjedd. Demens og Alzheimers sykdom er forventet å nesten doble hvert 20. år, som levealderen øker.
  • Spesielle utfordringer for mindre utviklede land. Fattigere land vil bære den doble byrden av omsorg for eldre mennesker med kroniske sykdommer, samt arbeider med fortsatt høy forekomst av smittsomme sykdommer.
  • Økende behov for spesialiserte helsearbeidere. Med millioner mer eldre mennesker som trenger helsetjenester, spesialiserte leger, som geriatricians, vil være nødvendig for å hjelpe seniorer over hele verden. Innen 2030 er det anslått at 36.000 geriatricians vil være nødvendig i Europa alene. Som i 2008, var det bare rundt 7000 praktiserende geriatricians.
  • Økende behov for langsiktig omsorg. Antallet syke og skrøpelige eldre som trenger rimelige sykehjem eller omsorgsboliger sentre vil trolig øke.
  • Helsetjenester kostnadene øke. Som eldre folk slutte å jobbe og deres helse omsorgsbehov øker, kan myndighetene bli overveldet av hittil ukjente kostnader. I Europa, viser en ny baby boomer 60 hver åtte sekunder. Medicare dekning, som seniorer kan trykke på 65 år, kunne bli presset til sitt bristepunktet. Hvordan du skal betale for den kommende eldre bom er en gjenstand blir debattert i hovedsteder rundt om i verden i dag.

Hvordan legge kvalitet til lang levetid

Lever lenger er kjempefint, men levende smerte-fri og uavhengig er hva folk flest virkelig ønsker. For å oppnå dette, vil stater og lokalsamfunn trenger å bruke mer ressurser på senior tjenester. Helse og velvære initiativer for å lære folk hvordan de kunne håndtere sykdom og unngå ødeleggende skader fra fall. Senior treningsprogrammer kan øke en persons styrke og balanse, mens sikker-driving programmer kan hjelpe seniorer leve selvstendig så lenge som mulig.

Medisinske fremskritt i fremtiden vil trolig øke levetiden enda mer, men til syvende og sist, er din helse opp til deg. Unngå eller forsinke utviklingen av kronisk sykdom ved å spise sunt, er å trene, og ikke røyke en flott måte å starte.