Evb

Hvordan ulcerøs kolitt er diagnostisert

Andre forhold kan måtte utelukkes før en definitiv diagnose av kolitt kan gjøres.

Ulcerøs kolitt, en inflammatorisk tarmsykdom, kan være en vanskelig tilstand å diagnostisere fordi mange av de vanligste symptomer, inkludert magesmerter og blodig diaré, kan tilskrives andre lidelser, som for eksempel en infeksjon eller en annen form for fordøyelses tilstand, for eksempel Crohns sykdom.

Leger ofte må utføre en fullstendig medisinsk eksamen og gjennomføre en rekke tester for å utelukke andre sykdommer før de er i stand til å stille diagnosen ulcerøs kolitt.

Diagnostisering ulcerøs kolitt: tilstander med lignende symptomer
Smerter, betennelse og diaré kan forekomme i alle de forholdene som er nevnt nedenfor, men forsiktig testing kan hjelpe leger til å skille mellom dem. Det er viktig å få en klar diagnose fordi hver av disse forholdene har forskjellige årsaker, prognoser og behandlinger, og kan involvere ulike deler av fordøyelseskanalen. Også, avhengig av diagnose, må du kanskje oppsøke en spesialist for behandling.

Forhold som har symptomer som ligner på de av ulcerøs kolitt inkluderer:
 • Crohns sykdom, en annen type av inflammatorisk tarmsykdom
 • Infeksjoner i mage-tarmkanalen
 • Stråling kolitt forårsaket av stråling som skader tarmen
 • Divertikulitt, en oppblussing av vanlig tilstand som kalles diverticulosis (outpouchings i tarmveggen)
 • Ischemisk tarm-sykdom, en tilstand hvori blodstrømmen til deler av tarmen er avbrutt
Diagnostisering ulcerøs kolitt: tester du trenger
Å diagnostisere ulcerøs kolitt, vil legen bruke en rekke diagnostiske tester, inkludert:
 • Blodprøver. En komplett blod teller, eller CBC, kan indikere om du har en infeksjon eller anemi, en tilstand som forårsaker røde blodlegemer for å bli ødelagt for raskt. Andre rutinemessige blodprøver kan overvåke elektrolytt, vitamin og mineral nivåer samt leverfunksjonen. Antistofftester kan hjelpe skille mellom ulcerøs kolitt og Crohns sykdom: En diagnose av ulcerøs kolitt er assosiert med et negativt resultat for anti-Saccharomyces cerevisiae antistoff (ASCA) og et positivt resultat for oppklaring rundt antineutrophil cytoplasmic antistoff (pANCA).
 • Krakk tester. Disse er standard for å oppdage smittsomme intestinal organismer, noe som kan skape symptomer som etterligner de av ulcerøs kolitt.
Hvis de ovennevnte testene indikerer tarmbetennelse, kan legen anbefale en kombinasjon av følgende imaging tester:
 • Endoskopi, der valgene inkluderer:

  Koloskopi: En fleksibel, smal slange med et kamera er satt inn gjennom endetarmen for å vise din kolon. Du vil bli bedt om å konsumere bare klare væsker dagen før testen, og ta en tarm renske løsning for å fjerne tykktarmen for visning.

  Sigmoidoskopi: Hvis bare sigmoid, nedre del av tykktarmen, er å bli sett, vil du også få beskjed om å konsumere bare klare væsker, og for å ha en klyster kvelden før, og også om morgenen testing.

  Øvre endoskopi: Hvis du vil vise den øvre enden av fordøyelseskanalen, er et fleksibelt rør inn gjennom munnen. Du vil bli instruert om ikke å innta noe gjennom munnen starter ved midnatt natten før testen dato så legen kan få et klart titt på innsiden.

  Vise sigmoid kolon, som er en forholdsvis kort fremgangsmåte, krever ikke bedøvelse sedering, men anestesi er vanligvis nødvendig for de andre fremgangsmåter. Legen gjør testen kan ta vevsprøver, eller biopsier, av berørte områder ved hjelp av instrumenter tredd gjennom endoskopi rør; vevsprøver blir deretter undersøkt i et laboratorium. Kombinasjonen av endoskopi og biopsi kan gi en definitiv diagnose av ulcerøs kolitt og andre inflammatoriske tarmsykdom.

 • Barium x-stråler. Før å ha en X-ray av tynntarmen, får pasientene beskjed om å unngå mat og drikke etter midnatt. De blir deretter gitt en drikk som inneholder barium, en kontrast medium. Som barium skrider ned til tykktarmen, slik klarere visning av colon, er røntgen tatt. Til X-ray tykktarmen, er en barium klyster gis gjennom en rektal tube. Dagen før testen, pasienter ta en tarm renske løsning og unngå mat og drikke fra midnatt.

 • CT scan. En abdominal CT (CT) scan tar detaljerte bilder av innsiden av kroppen, og gir cross-sectional "slice-for-bit" tenkelig som kan være nyttig for utelukker komplikasjoner som abscesser, perforasjon, og hindringer.

Diagnostisering ulcerøs kolitt: spesialister du kan se
En allmennlege, indremedisiner, eller familie lege kan gjøre den innledende testing (CBC og andre blodprøver). Hvis legen mistenker en tarmsykdom som krever ytterligere testing, vil du sannsynligvis bli henvist til en eller flere spesialister. Behandling av pasienter med ulcerøs kolitt vanligvis innebærer disse typer spesialister:
 • . Gastroenterologer Disse legene er opplært i indremedisin og har gjennomgått ytterligere opplæring i diagnostisering og behandling av sykdommer i fordøyelseskanalen, de kan utføre endoscopies og biopsier.
 • Kolorektal kirurger. Disse spesialister utføre kirurgi på tykktarmen og endetarmen.

For det meste, er en diagnose av ulcerøs kolitt ikke noe du og legen din kan ankomme umiddelbart. Noen av de fremgangsmåter, som for eksempel endoskopi og barium røntgenstråler, kan være ukomfortable eller upraktisk. Men de kan gi verdifull informasjon som vil hjelpe legen finne riktig diagnose og behandle symptomene du opplever, enten fra ulcerøs kolitt eller annen tilstand.