Evb

Hvordan søvn påvirker helsen din

Å våkne opp groggy etter en natt uten søvn er det minste av dine bekymringer - glipp av god søvn innebærer en rekke helserisikoer.

Å leve en sunn livsstil og beskytte din helse, vet du at du trenger å spise riktig, få nok mosjon, se din vekt, og planlegge regelmessige kontroller med legen din. Men det er en annen vesentlig element: god søvn.

Effektene av søvn kan bidra til å beskytte mot helserisiko som fedme, hjertesykdom og depresjon. Hvis du ikke får nok god søvn, kan du sette din helse i fare.

"De fleste voksne trenger syv til åtte timers søvn om natten for å føle deg uthvilt," sier Jessica Vensel Rundø, MD, av Sleep Disorders Center ved Cleveland Clinic i Ohio. Men forholdet mellom søvn og helse går enda dypere. "Mangel på søvn kan føre til depresjon, irritabilitet, hukommelse og konsentrasjon problemer, søvnighet på dagtid, tretthet og lav energi, samt hodepine og andre fysiske plager, som for eksempel magesmerter."

Søvn og helse: vektproblemer

God søvn er en viktig del av å administrere din vekt og warding av helserisikoen forbundet med fedme. Hvis du ikke får de anbefalte timers søvn hver natt, kan kroppens stoffskifte tregere, sier Dr. Rundø. Mangel på søvn kan også øke appetitten ved å øke nivåene av ghrelin, hormon knyttet til sult, som kan føre til vektøkning.

Søvn og helse: din mentale helse

Få nok kvalitet søvn bidrar til å holde deg våken og skarp i løpet av dagen og forbedre din hukommelse og konsentrasjonsevne. Når du ikke sove godt, du ofte sliter gjennom hver time - med et krus kaffe i hånden - prøver å holde seg våken. Mangel på søvn kan også påvirke din emosjonelle helse, forårsaker stress, irritabilitet, og muligens også depresjon, forklarer Rundø.

Søvn og helse: kroppens systemer

Kroppen din trenger søvn for å fungere godt. Uten god søvn, er kroppen under stress, som kan føre til visse helserisikoer.


Finn ut hvordan kosthold og mosjon påvirker søvn

"Søvnmangel er kjent for å øke betennelser og føre til økt stress respons, så det er mulig at det kan føre til økt risiko for hjerte-problemer, inkludert hypertensjon og koronarsykdom," sier Rundø.

Dårlig søvn kan også føre til nedsatt immunforsvar mot infeksjoner, legger hun til, noe som kan øke risikoen for forkjølelse, influensa og andre virus eller bakterielle infeksjoner.

Det er også bevis for at søvn kan være relatert til risikoen for enkelte typer kreft. "Noen nyere forskning tyder på at søvnmangel, natt skiftarbeid, og eksponering for lys om natten kan øke risikoen for enkelte kreftformer, herunder brystkreft og muligens tykktarmskreft," sier Rundø.

Søvn kan selv påvirke din tannhelse. En japansk studie fant at folk som ikke får nok søvn hver natt hadde raskere progresjon av periodontitt (tannkjøtt) sykdom enn de som fikk god søvn.

Betydningen av søvnkvalitet

Å få riktig mengde søvn er ikke nok - det handler om kvalitet så vel som kvantitet. Du trenger riktig antall timer hver natt, men det må være god søvn for å hjelpe deg å føle deg bedre og holde seg frisk.

"Uavbrutt søvn åpner for mer forfriskende og oppkvikkende søvn", forklarer Rundø. "Fragmentert søvn kan føre til demping av stoffskiftet og økt appetitt."

Hvis du ønsker å administrere din vekt (og holde appetitten under kontroll), holde seg mentalt fokusert og sunn, og avverge en rekke alvorlige sykdommer, må du sunn søvn. Ikke ignorere det, ikke sette den av, og ikke la det bli droppet når du er opptatt - søvn er viktig. Gjøre å få god søvn prioritert i planen din å være sunn.