Evb

Hvordan slutte å røyke uten vektøkning

Hvis frykt for vektøkning har hindret deg i å slutte å røyke, kan det hjelpe deg å vite at det finnes måter å unngå å sette på pounds.

Røykeslutt er allerede utfordrende, men mange røykere er også bekymret for at de vil opp i vekt hvis de sparke en vane. Men ifølge National Institutes of Health, ikke alle gevinster vekt når de slutter å røyke. Faktisk, blant folk som sluttet, er den gjennomsnittlige vektøkning 4 til 10 pounds. Bare et mindretall av de som sluttet - om lag 10 prosent - ta 30 pounds eller mer.

Hva forårsaker vektøkning når du slutte å røyke?

Storrøykere er sannsynlig å få mest vekt når de slutter å røyke, vanligvis i løpet av de første seks månedene. Som folk tilpasse seg livet uten sigaretter, de ofte mister noe av vekten de fikk.

Sigaretter er antatt å øke kroppens metabolic rate, noe som gjør at du forbrenner kalorier raskere. Hvis du føler at hjertet slår fortere etter at du har en sigarett, det er et tegn på at din metabolic rate har økt.

"Dine kalori behov kan faktisk redusere når du slutter å røyke, så det er en ekstra vanskelighetsgrad i å måtte kutte ned på hva du spiser", sier Kathleen Axen, PhD, forsker og professor ved Institutt for helse og ernæring fag ved Brooklyn College i New York City.

Andre faktorer i arbeid inkluderer:

  • Økt sult. Mange føler deg mer sulten etter at de sluttet å røyke, og en økt appetitt kan føre til at du spiser mer enn vanlig. Lukt og smak opplevelser kan være sterkere når du avslutter, og også dette kan øke appetitten. Heldigvis er økt appetitt vanligvis forbigående og forsvinner etter noen uker.
  • Emosjonelle faktorer. Disse har en rolle i vektøkning, også. Folk ofte røyke når de er opprørt, lei under belastning, eller som belønning. Det er veldig lett å erstatte mat for sigaretter i disse situasjonene. Selvfølgelig betyr at en økning av kalorier som forbrukes. Axen beskriver dette som feilaktig identifisere andre følelser som sult. Hun påpeker at selv folk som ikke røyker overspise for grunner som ikke har noe å gjøre med sult.
  • Vane. Røykere er vant til å ha noe i sin hånd og munn. Spise eller snacking fyller det behovet.

Erstatter sigaretter

I stedet for å spise, noen mennesker bruker en tannpirker eller halm for å erstatte en sigarett. Du må kanskje endre noen av dine daglige ritualer, også. Hvis du alltid røykt en sigarett mens du nyter en kopp kaffe, for eksempel prøve å bytte til te for en stund.

Når det kommer til å brenne flere kalorier, er trening en langt sunnere måte å øke stoffskiftet enn nikotin. Trening kan også redusere appetitten, hjelpe deg å takle stress, bedre humør, og hjelpe deg å unngå en stor vektøkning. Få i vane med å være mer aktiv og bevege seg rundt mer, sier Axen.

Hva bør du snack på når du slutte å røyke?

Axen sier at volumet av mat i vårt fordøyelsessystem gir en av de sterkeste signalene om at vi har spist nok. Så satse på lave energi-tetthet snacks med mye volum per kalori. Eksempler er matvarer med et høyt vann eller fiber innhold, som tomater og mange rå grønnsaker, som gulrot eller stangselleri. Bær, epler, fersken og aprikos er også bra.

For mellom-måltid cravings, suge på sukkerfri harde drops eller tygge sukkerfri tyggegummi. Jo mer innsats du må sette inn tygging, jo mindre du sannsynligvis til å spise.

De beste drikker for nye ikke-røykere er vann eller selters. Hvis du drikker juice, gjør det et spritzer eller bruke mye is. Ellers juice er for høy i kalorier.

Hold deg unna kaloririk snacks, som rask mat og bearbeidet mat, samt noen som faktisk er sunt, men bare har for mange kalorier, som tørket frukt, frø og nøtter. Hvis du slår til snacks som inneholder mye fett eller sukker eller drikke mer alkohol, er det mer sannsynlig å få vekt.

Hold øye med premien - slutte å røyke

Prøv å holde fokus på din innsats for å slutte å røyke og holde seg frisk, snarere enn på vekten din.

Slutte er en av de beste tingene du kan gjøre for å forbedre din helse - gjøre det først, deretter snu oppmerksomheten til andre måter å forbedre helsen din, som nå og opprettholde en sunn vekt.