Evb

Hvordan revmatoid artritt rammer menn

Ikke la macho mann som lurer inne holde deg fra å se legen din om leddsmerter. Uten tidlig behandling, kan revmatoid artritt sterkt begrense din fremtidige mobilitet.

Når Michael Taffe-leddene begynte å verke i tidlig middelalder, han trodde det var hans atletiske som en ung mann som kommer tilbake for å hjemsøke ham. "Jeg hadde vært en elite-nivå turner i college, og jeg trodde jeg var å betale for det jeg hadde gjort med kroppen min," sier den tidligere næringslivsleder fra Peabody, Massachusetts

Men det var ikke før han ble 50 og gikk for å donere blod for en arbeidstakers barn som var under hjertekirurgi at han lærte den virkelige årsaken til hans leddsmerter. Taffe ble diagnostisert med to bindevevssykdommer: lupus og revmatoid artritt.

Revmatoid artritt (RA) har betydning menn, men i mye mindre tall enn kvinner - av de 1,3 millioner mennesker i Europa med denne formen for leddgikt, færre enn en tredjedel er menn.

"Vi vet ikke hvorfor flere kvinner er diagnostisert med revmatoid artritt," sier Scott Zashin, MD, en revmatolog i Dallas og forfatter av leddgikt uten smerte. I noen familier, sier han, mer enn ett medlem har RA, som antyder det kan være en genetisk lidelse, skjønt det kan også være hormonell.

Revmatoid artritt kan diagnostiseres når som helst, men det vanligvis treffer mellom 40 og 60 år. "Kvinner har en tendens til å presentere tidligere enn menn," Zashin sier. Det kan bety kvinner utvikler revmatoid artritt tidligere, eller bare at de søker medisinsk hjelp tidligere. "En studie antydet at menn har en høyere terskel for smerte enn kvinner, og i min praksis, har en tendens at å være sant," legger han til.

En RA risikofaktor som er større for menn enn kvinner er røyking. Forskere ved Kobe universitet Graduate School of Medicine i Japan analysert 16 studier og konkluderte med at menn som røyker nesten dobler risikoen for å utvikle leddgikt, mens kvinner RA risikoen øker 1,3 ganger med røyking. For storrøykere, noe som betyr 20 eller flere pakke-år med røyking (eller ca to pakker om dagen i 10 år), var risikoen den samme for menn og kvinner.

Revmatoid artritt: effekter på menn

Mange revmatoid artritt symptomer er de samme for begge kjønn, men RA kan påvirke menn i bestemte måter:

Dødsrisiko. En studie av mannlige veteraner med revmatoid artritt fant at deres rate av død var mer enn dobbelt så høy som de som ikke har RA. Studien, som ble rapportert i tidsskriftet Rheumatology, analysert data for mer enn tusen veteraner som hadde blitt diagnostisert med revmatoid artritt over en periode på sju år. Men, sier Zashin studien var begrenset fordi det så ut til veteraner bare, og det er ikke klart om det ville være aktuelt for den generelle befolkningen.

Erektil dysfunksjon (ED). Når forskere ved Taipei Medical University i Taiwan sammenlignet mer enn 6300 mannlige RA-pasienter med nesten 38.000 kontrollpersoner, fant de at de med RA rapportert å ha erektil dysfunksjon på en høyere rente.

Frakturer. Kvinner diagnostisert med revmatoid artritt før fylte 50 er kjent for å ha høyere risiko for benbrudd enn de uten tilstanden. Nå er en studie av forskere ved Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, har funnet ut at menn er ikke immune mot risikoen for benbrudd, men at risikoen ikke overflaten til de er eldre.

Forbedre din fremtid med revmatoid artritt

Taffe, nå 62, sier han har lært å leve med sin revmatoid artritt det beste han kan. Han sier han vil gjerne spille golf oftere, "men det er vanskelig å spille når så mange deler av kroppen din vondt og det er vanskelig å holde på klubbene." Etter å ha forlatt sin virksomhet, arbeider han nå tre dager i uken på et golfbutikk å komme seg ut og være sammen med mennesker.

Det faktum at menn ikke søker revmatoid artritt behandling før sykdommen har kommet kunne forklare hvorfor deres tilstand ser ut til å være mer alvorlig når det endelig diagnostisert. Hvis du er en mann med uforklarlige leddsmerter, ikke frata se legen din. "Vi vet at med tidlig diagnose og behandling [av revmatoid artritt], kan vi bidra til å forhindre misdannelse og uførhet", sier Zashin.

Zashin finner også at mange av hans mannlige pasienter ikke overholder sin reumatoid artritt behandling plan, så vel som de kunne. "Min erfaring er at de er mindre sannsynlig enn kvinner til å følge opp anbefalingene over tid," sier han. Dette skaper en mer skadelig prognose - en som kan unngås.